2024. április 16. kedd, Csongor

A legszebb konyhakertek program 2019

Felhívás „a legszebb konyhakertek” kecskeméti fordulójára (2019)

 

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében az idei évben is csatlakozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos jelentőségű programhoz.

 

A megmérettetés keretén belül keressük a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. Nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek!

A programról további információ elérhető az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület honlapján, melynek címe www.aranyhomok.hu

 

Tegyünk együtt a kecskeméti konyhakertek visszatéréséért!

 

Szeretettel várjuk az érdeklődők jelentkezését minél előbb, de legkésőbb 2019. június 15. -ig!

 

Egyesületünk a versenyhez való csatlakozással felvállalt egy olyan nemes ügyet, melynek célja a kiskertek, konyhakertek újra értékké teremtése. Hiszen az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

 

Bízunk benne, hogy 2019-ben még több konyhakertész méretteti meg magát ezen a versenyen, és együttműködésével részt vesz a példamutató érték és tudás megőrzésben.

 

 

 

Hamzáné Lakó Judit sk

titkár               

Tovább >>

Gyermekprogramok pecsétgyűjtőjátékkal a X. Helyi Termék Ünnep-Hungarikum Fesztiválon 2019.május 10-12

A háromnapos rendezvény bőségesen kínál programokat a gyermekek számára. Egész nap érdekes, izgalmas játékok, elfoglaltságok várják a gyermekeket.

 

Szombaton 11:15 Vasvarjú Zenekar gyermekkoncert, szombaton 12:15 és vasárnap 12:45 Furfangos Paraván bábműsorokkal, vasárnap 12:00 Szecsődi Udvarház vidám gyermekdalokkal kedveskedik a gyermekeknek.

 

Vasárnap 15:30 Leskowsky Hangszergyűjtemény hangszerbemutató foglalkozásán a magyar népi hangszerek és távoli rokonai világába ad bepillantást. Egy igazi családi program során a legkülönlegesebb hangszerek kerülnek szórakoztató módon megszólaltatásra, ahol a közönség tagjai is aktív szereplői a humorral átszőtt műsornak.

Közkívánatra az idén is lesz pecsétgyűjtő játék. Aki a megadott állomásokon összesen 6 db pecsétet gyűjt, annak egy hungarikum mézeskalács lesz az ajándéka.

 A rendezvény 3 napja alatt naponta 10:00 és 17:00 között ingyenesen lehet megtekinteni az „Egyedi, különleges és minőségi…” Helyi Értékek Tára a Kecskeméti Katona József Múzeumban című időszaki kiállítást a Cifrapalota első emeletén, valamint szombat 10:00 és 17:00 között a Szórakaténusz Játékmúzeum kiállítását annak, aki a pecsétgyűjtő füzettel érkezik.

További pecsétgyűjtő állomások:

-Népek játékai

-Színesző

-Fajátékok

-Mézeskalács díszítés

-Cifrapalota hungarikum kiállítás megtekintése

-Szórakaténusz Játékmúzeum kiállítás megtekintése

-Hungarikum kvíz

-Kovácsműhely megtekintése

-Állatsimogató

-Hungarikum játszóház 

-A NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága  

                                        Hungarikum kiállítással és játszóházzal várja az érdeklődőket a

                                        helyszínen.

-Hungarikum kvíz  - A felnőtteknek izgalmas fejtörő kvízt ajánlanak a szervezők. A

                                 Hungarikum Kvíz játék főnyereménye lesz egy családi hétvége 4 főre

                                 a Gedeon Tanyán Jakabszálláson.

Tovább >>

Gasztrobemutatók és kóstolók a X. Helyi Termék Ünnep- Hungarikum Fesztiválon

Milyen Hungarikumokkal találkozhatnak a gasztronómiában? Megkóstolhatják az Erős Pistát, a Piros Aranyat, a tiszai és bajai halászlevet, a magyar gulyáslevest, a debreceni páros kolbászt, a csabai kolbászt, a hízott libából előállított, valamint a magyar szürke szarvasmarha termékeket, a Gundel palacsintát, a kürtőskalácsot, az akácmézet, valamint fogyaszthatnak pálinkát, fröccsöt, Törley pezsgőt, Unicumot, Egri Bikavért és Tokaji Aszút.

Minden nap kóstolással egybekötött látványfőzéseket rendezünk.

 

Pénteken 18 órakor Rimóczi László grillázsmester tart bemutatót, és kóstolót.

 Az érdeklődők a ballószögiek kemencében sült kenyérlángosát és buktáit is megkóstolhatják.

 

Mivel várja a Gasztroszombat a vendégeket?

 A TOP-6.9.2-16-KE1-2017-00001 számú pályázat támogatásával „Gasztroszombat” a helyi ízek jegyében” című rendezvény gazdagítja a programsorozatot május 11-én, szombaton.

 

Szombaton 10:00-14:00 között Németh József Venesz-díjas séf mutatja meg, hogyan készül a pásztortarhonya gazdagon, melyet meg is lehet majd kóstolni.

 

A hungarikum ételek mellett idén olyan különlegességeket is megkóstolhatnak, mint például a vízibivaly pacalpörkölt (szombaton 10:00-14:00). A kerekdombi Termáldomb Kft.  pedig három napig tiszai és bajai halászlével várja a vendégeket.

 

Szombaton 18 órakor Varga  Károly Séf dedikálással egybekötött könyvbemutatója, majd utána zöldség- és gyümölcsfaragás bemutatója.

 

Varga Károly :  Olimpiai és világbajnok mesterszakács, a Szakácsok világszövetségének  örökös tiszteletbeli tagjai közé választotta, melyből 99 fő lehet egyszerre az egész világon. Ők azok, akik nem csak hazájukért, de a világ gasztronómiájáért is tettek, tesznek, fogadva királyokat, királynőket, magas rangú diplomáciai személyeket és híres embereket.

Könyve:

Kreatív szakácsművészet 1. rész: Zöldségfaragás –  Kreatív szakácsművészet 2. rész: Gyümölcsfaragás

 

Vasárnap 10:00 – 12:00 között Kovács Attila, a lajosmizsei Tanyacsárda főséfje bográcsban rotyogtatja a birkahúsból készült palóclevest.

Tovább >>

65 éves Ballószög község bemutatkozója a X. Helyi Termék Ünnep- Hungarikum Fesztiválon 2019. május 10-12.

 Az idei rendezvény díszvendége a Kecskeméttől 15 km-re fekvő Ballószög község. A dinamikusan fejlődő, fiatalos település fennállásának 65 éves jubileumát ünnepli. Pénteken 16:30-kor a megnyitó alkalmával Somogyi Lajos polgármester köszönti a fesztivált, mutatja be települését.

 

A rendezvény keretében megtekinthető lesz a település értéktár kiállítása, „Kép-letesen” Ballószögről címmel pedig egy kisebb tárlattal mutatkoznak be a helyi festők: Ambrus Lajos és Gróf Zoltán a Hírös Agóra Kulturális Központban. A ballószögi Zrínyiné Erzsike mézeskalácsaival játékba hívják a rendezvény résztvevőit.

 

A község kulturális programját pénteken  17:10 –kor a Bodzavirág Énekkar (a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola, Líra Zeneiskola növendékei), pénteken 17:20-kor a Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör, szombaton 16:00-kor a Ballószögi Kincsecskék,  biztosítják. Ezeken felül pedig egyéb meglepetéssel is jelentkezik majd Ballószög apraja-nagyja. 

 

Május 10-én, pénteken a rendezvény ideje alatt a polgármester és kollégái kóstolókkal készülnek, kemencében sütnek és bográcsban főznek.

 

 A zárónapon vasárnap 10:30-ra pedig a Futaszög SC és barátaik futnak, kerékpároznak be a célba, a Nagytemplom mögötti Szent István szoborhoz.

Tovább >>

Hungarikum kvíz nyereményjáték a X. Helyi Termék Ünnep -Hungarikum fesztiválon

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a tavalyi nagy sikernek köszönhetően, Kecskemét főterén (a Nagytemplom mögött) és a Deák Ferenc téren ismét hungarikumok gazdag tárházával várja a kedves érdeklődőket 2019. május 10-12. között a X. Helyi Termék Ünnepen.

A rendezvényen nem csak a gyerekekre, hanem a játékos kedvű felnőttekre is gondoltunk, Hungarikum kvíz Nyereményjátékot hirdetünk részükre:
A Hungarikum Kvíz helyes kitöltői között naponta 1 db Univer ajándékcsomagot sorsolunk ki, továbbá a főnyeremény egy családi hétvége 4 főre, a jakabszállási Gedeon Tanyán.

Gedeon Tanya-Panzió bemutatkozója:

A historikus bugaci Puszta közepén van egy kis panzió, ahol a vendéglátás olyan, mintha az utazó a saját nagymamájánál vendégeskedne. Itt, Kecskeméttől délre 25 km-re megérinti a vándort a múlt század homokkal befútt történelemének hangulata.
A tanyát őshonos állatok teszik igazán nyugalmassá, a békésen legelésző szürke marhák, a legnagyobb melegben is összebújó rackabirkák , a boldogan játszadozó, tényleges szabadságban élő lovak látványa elfeledteti a mindennapi léleknyomorító gondokat. Csak itt nyílik a csikósok büszke kalapdísze, az árvalányhaj és Európában csak itt lehet a napfelkeltét és a napnyugtát ugyanarról a helyről látni. A nyári égbolt legnagyobb kupolájából fürkészhetik a nagyszerű jövőjüket a látogatóink.
25 éve kezdtünk hozzá megőrizni egy igaz darabot a pusztából, melyet még sokáig őrzünk kíváncsi vándoroknak 10 szobával, 20 ággyal , egy közel 30 hektáros birtokon.

Örömteli programokat szervezünk vendégeinknek a születés- és névnapoktól a legény és leánybúcsúkig, a céges és családi kedvezményes hétvégéken át a disznóvágásokig.

A ház kézműves termékeinek minőségét a „Kiskunsági Nemzeti Parki Termék” védjegy is szavatolja.

Ha ki akarsz kapcsolódni igazán, látogass meg minket!   „Természetesen a Pusztán!”

 

A rendezvényen való részvétel INGYENES! Töltse velünk ezt a hétvégét! Ismerje meg velünk a hungarikumokat! Fedezzük fel újra hagyományainkat! Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

Tovább >>

Részletes programok - X. Helyi Termék Ünnep Hungarikum Fesztivál

X. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál
2019. május 10 – május 12.
10-21 óráig

Fővédnök: Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke

Részletes programok a következő oldalon.

Mindenkit várunk szeretettel!

 

Tovább >>

A Nemzeti Művelődési Intézet ismét a Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztiválon

A Nemzeti Művelődési Intézet a területi és országos közművelődési szakmai szolgáltatások biztosításához kapcsolódó feladatokat ellátására jött létre.

A Művelődési Intézet tizenkilenc megyei irodával megerősített országos szakmai hálózatán keresztül a hazai, valamint a határainkon túli magyarlakta területekre is kiterjedő fejlesztőmunkát folytat. Tevékenysége minden építőelemét eszközként használja a társadalmi, gazdasági problémákból fakadó kulturális hiányok enyhítésére, a közösségek újjáélesztése, megerősítése érdekében. A szervezet nagy hangsúlyt fektet a kutatásokra, képzésekre, tudásmegosztó alkalmakra és módszertani fejlesztésekre, valamint a szakmai utánpótlás erősítésére.

Küldetése, hogy elősegítse a helyi közösségek létrejöttét, működését, egyben képessé tegye saját érdekeik felismerésére, és az ebből adódó lehetőségek kihasználására. Fő céljai között szerepel a magyar emberek nemzeti és helyi identitásának erősítése, a magyar nemzet értékeinek és erőforrásainak közösségben történő hasznosulása, valamint a tudatos érték és közösség alapú társadalom és gazdaságfejlesztés.

 

        
   
Tovább >>

Meghívó -Szülőakadémia május 23.

Meghívó Szülőakadémia május 7.

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!