2024. március 29. péntek, Auguszta

II. Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat eredményhirdetése

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület idén második alkalommal hirdette meg az „Aranyhomok Hungarikum” elnevezésű rajzpályázatát Kecskemét és tagtelepülésein általános iskolás korú gyermekek részére két kategóriában 5-6. ill. 7-8. osztályosok számára.

Az Egyesület olyan alkotásokat várt, amelyen egy kiválasztott hungarikum vagy akár több is - megjelenik gyerekszemmel.

Idén is azzal a céllal hirdettük meg a versenyt, hogy szeretnénk felkelteni a fiatalok érdeklődését a magyar népi hagyományok iránt, hogy ezáltal az értékes kultúra fogyasztójává váljanak, büszkék legyenek magyarságukra.

Tovább >>

Facebook fotóalbum - XVII. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál 1. napja

A XVII. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál programfüzete

Hamarosan XVII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál Kecskemét Főterén

A minden évben megújuló, Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál június 21-25. között ebben az évben a Kecskeméti Animációs Filmfesztivállal egyidejűleg kerül megrendezésre Kecskemét Főterén az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében.
Magyarságunk kiválóságait, a hungarikumok széles tárházát a tíz vármegyéből érkező vendégkiállító bemutatkozásán keresztül ismerhetik meg a fesztivál látogatói.
A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.
Az esemény egyik kiemelt attrakciója a Magyar népmesék rajzfilmsorozat lesz délutáni szabadtéri vetítésekkel, továbbá minden nap egész estés animációs filmek vetítésére is sor kerül a Kecskemétfilm Kft. szervezésében, a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál részeként. Megtekinthető lesz többek között a Toldi, János vitéz, Az ember tragédiája, Macskafogó és még sok értékes alkotás. 

Tovább >>

Rendezvénysátor adomány az Expodom Kft.-től

A 2023. június 21-25. között Kecskemét főterén megrendezésre kerülő XVII. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztiválon már használni fogjuk az Expodom Kft-től adományként kapott 1db 3x3 méteres rendezvénysátrat. Hungarikumokhoz kapcsolódó szakmai szervezetek bemutatását, színvonalas megjelenését tudjuk ezáltal biztosítani. Ezúton is köszönjük a webáruháznak a felajánlott adományt, mellyel hozzájárulnak az Aranyhomok Egyesület szakmai munkájához.

Tovább >>

„Földtől az asztalig – tartósítószermentes befőzés rejtelmei” címmel konferenciát szervezett az Aranyhomok Egyesület

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 2023. május 12. péntek 14:00 órától első ízben került megrendezésre a „Földtől az asztalig – tartósítószermentes befőzés rejtelmei” című konferencia a Hírös Agóra Kulturális Központban.

Az érdeklődők neves előadók, kiváló szakmai előadása által betekintést nyerhettek a tartósítószermentes befőzés, tárolás praktikáinak elsajátítására, valamint rövid áttekintést kaptak az előállított háztáji termékek piacra jutásának lehetőségeiről is.

Tovább >>

Csodálatos természeti környezettel ismerkedtek a kirándulók a Bugacpusztaházi Értékjáró Séta során

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület idei évi második kirándulása alkalmával a vármegye legkisebb, klíma- és ökotudatosságáról híres településére, Bugacpusztaházára invitálták a vendégeket május 13-án, szombaton. A sétát ez alkalommal is nagy érdeklődés övezte.

Kerekes László Zoltántól, a község polgármesterétől a település történetét ismerhették meg az érdeklődők, majd Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai referense a község és a természeti környezet számos érdekességére hívta fel a figyelmet.  Manga Aranka, a Települési Értéktár Bizottság elnöke és a könyvtár vezetője beszélt közösségi életükről, valamint invitálta a látogatókat „A Szakkör – tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program szakköri alkotásokat bemutató kiállításának megtekintésére.  Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület Titkára köszöntötte a túrázókat, megköszönte a túra lebonyolításában résztvevőknek az együttműködést, valamint gratulált a település fejlődéséhez, élenjáró ökotudatos szemléletéhez.

 

Tovább >>

FELHÍVÁS - „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos programra

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén immáron 11. alkalommal részese „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű Magyar Örökség díjas országos programnak.

Jelentkezési lap

Az Egyesület egy nemes ügyet vállalt fel azzal, hogy csatlakozott „A legszebb konyhakertek programhoz”, amelynek célja a kiskertek és konyhakertek újraértékelése, valamint a lakosok élelmiszertermelésre való ösztönzése. Az infláció hatása és a háborús konfliktusok előrehaladása miatt kialakult élelmiszerhiány a konyhakerti kertművelés fontosságát és súlyát teljesen más megvilágításba helyezte. Az otthoni élelmiszer termelése már nem csak szabadidős tevékenység, hanem fontos alapja az egészséges és biztonságos élelmiszer előállításának.

Ez az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

A megmérettetés keretén belül keressük a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. Nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek!

A 2023 év kiemelt témája: „Komposztáljunk – használjunk komposztot”

A kertben valósuljon meg a komposztálás bármilyen komposztálóval. Az elkészült komposztot lehetőleg a talajjavításon kívül talajtakarásra, a termőföld védelmére is használják. Előny, ha minél többféle anyagból készítik a komposztot. Az eddigi elvárások továbbra is érvényben vannak: vegyszermentes művelés, szerves tápanyag utánpótlás, a termőtalaj védelme, csapadékvíz használat, öko/bio, régi módszerek alkalmazása, fűszer-, gyógynövények, régi, saját megőrzésű fajták megléte a kertben, madárbarát, rovarbarát kert kialakítása. A kertet lehetőleg több generáció művelje, illetve a kertben minél többféle növény és élőlény kapjon helyet!

Vegyszer használata esetén a Permetezési napló naprakész, szabályos vezetése KÖTELEZŐ!

 

Tovább >>

Sétáljon velünk Bugacpusztaházán! Folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon.

Az idei évi második kirándulása alkalmával a klíma- és ökotudatosságáról híres településre, Bugacpusztaházára invitáljuk Önöket! Tartson velünk!

Regisztráció: Bugacpusztaházi Értékjáró Séta regisztráció

Tovább >>

„Földtől az asztalig – tartósítószermentes befőzés rejtelmei” című konferencia

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület „Földtől az asztalig – tartósítószermentes befőzés rejtelmei” című konferenciát szervez Kecskeméten 2023. május 12. péntek 14:00 órától a Hírös Agóra Kulturális Központban.

Regisztráció: https://forms.gle/wDvKmGDsfTZV79bF9

A rendezvény célja, hogy segítsék a háziasszonyokat, kistermelőket abban, hogy a megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket biztonságosan, jó minőségben tegyék el télire. A kiskertekben megtermelt, illetve a helyi piacokon megvásárolt zöldségek, gyümölcsök feldolgozásának komoly gazdasági és társadalmi jelentősége is van. A családi közösségben nagyobb értéke van a saját maguk által készített termékeknek, mint az iparilag előállítottnak, másrészt amint érnek a zöldségek, gyümölcsök folyamatosan, kis adagokban lehet azokat feldolgozni, ezáltal csökkenthető az élelmiszer pazarlás is.

A konferencián „földtől az asztalig” végig kísérjük a folyamatokat. A meghívott előadók beszélnek a fajta kiválasztásról, a termesztési fogásokról, egyszerű növényvédelemről. A tartósítási folyamatoknál rámutatnak az élelmiszerbiztonság fontosságára. Ismertetik a házilag is alkalmazható kíméletes, jó minőségű végterméket adó technológiai módszereket. Igyekeznek eloszlatni a köztudatban lévő indokolatlan félelmeket, beidegződéseket, téves gyakorlatokat.

A konferencia végén szó lesz a kistermelői termékek hatékony értékesítési módszereiről is.

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!