2024. március 29. péntek, Auguszta

Plakát - XVI. Őszi Helyi Termék Ünnep

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos program kecskeméti kertjeinek díjátadója

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén 10. alkalommal csatlakozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű Magyar Örökség díjas országos programhoz.

Az Egyesület ebben a nehéz időszakban ismét felvállalta a program Kecskeméten történő lebonyolítását, támogatva ezzel a magyar kertkultúra hagyományainak ápolását, a kertművelő tudás ifjabb nemzedékre való átörökítését.

A háborús konfliktus, a világszerte várható élelmiszerhiány teljesen más megvilágításba helyezte a konyhakerti kertművelés fontosságát és súlyát. Az otthoni élelmiszer termelése már nem csak szabadidős tevékenység, hanem fontos alapköve az egészséges és biztonságos élelmiszer előállításának.

A Szervezők, arra ösztönözték a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, gondozzák azt, termesszenek benne saját maguk és a családjuk számára minél több konyhakerti növényt, zöldséget, fűszer-, gyógynövényeket, gyümölcsöt. A konyhakert művelése a szép hobbin túl nagyban hozzásegíti az egészséges életmód elterjedését, hiszen sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos anyagokkal kezelt élelmiszer előállítást eredményez. A szervezők tapasztalata, hogy az idei évben is szép számmal jelentkeztek a megmérettetésre.

Tovább >>

Térségi Nagy Koccintásra hív a XVI. Őszi Helyi Termék Ünnep Kecskeméten

2022. szeptember 30. és október 2. között tizenhatodik alkalommal rendezi meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület az Őszi Helyi Termék Ünnepet – Aranyhomok Portéka Vásárt, Kecskemét főterén a Hírös Forrás szökőkútnál.

Minden korosztály számára szórakoztató, közösségi programokkal készülnek a szervezők. Hagyományőrző és gyermekprogramok egyaránt gazdagítják a kínálatot. Bemutatásra kerülnek a Kecskemét térségi szőlőfajták és a Város bora cím nyertes borászatai. A rendezvényen együtt jelennek meg és kóstoltatnak a „Kecskemét Város Bora” címet elnyert pincészetek. A gyerekeket többek között logikai és ügyességi játékok, kézműves foglalkozások, bábelőadás, állatsimogató, mini óriáskerék, kisvonat és gokartozás várják, a felnőtteknek pedig szőlő-, must- és borkóstolóval, látványfőzéssel, kistermelői finomságokkal, különleges egyedi kézműves termékekkel kedveskednek a szervezők.

Szeptember 30-án, pénteken 17.00 órakor kerül sor a megnyitóra a főtéren, amely Szabó Sándor tárogatóművész előadásával kezdődik. A rendezvényt dr. Fekete Gábor Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője nyitja meg és köszöntőt mond dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő.

Kilencedik évfordulóját ünnepli a Kecskeméti Tanyai Termék Piac, ezen alkalomból köszöntőt mond Göbölyös Károly, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének alelnöke, valamint átadja „Az év kecskeméti helyi termék piac gazdája” díjat és a vele járó vándorserleget.

17.45 órától a szervezők immáron harmadik alkalommal Térségi Nagy Koccintásra invitálják a fesztivál résztvevőit, melynek keretében 150 pohárral koccintanak 9 városi és térségi boros gazda és borászat felajánlásából, megszerettetve ezáltal Kecskemét és környéke borait. Először mutatkoznak be a nagyközönség előtt a 2022. évi Kecskemét Város Bora címet viselő borok is, a Damax Kft. Irsai Olivér, illetve a Borászati Kutatóintézet Generosa bora. A térségi koccintás a Mathiász János Borrend közreműködésével valósul meg. Kocsis Pál a borrend elnök - nagymester köszönti és bemutatja a jelenlévő pincészeteket, Kisari István kancellár rövid ismertetőt nyújt a „Város Bora” versenyről és a Térségi Nagy Koccintást levezényli Szabó Attila ceremóniamester. A nap zárásaként 19 órától színpadra lép Pataky Attila.

Tovább >>

XVI. Őszi Helyi Termék Ünnep

2022. szeptember 30 – október 2. között tizenhatodik alkalommal rendezi meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület az Őszi Helyi Termék Ünnepet – Aranyhomok Portéka Vásárt, Kecskemét főterén.
Minden korosztály számára szórakoztató, közösségi programokkal készül az Egyesület. Hagyományőrző és gyermekprogramok egyaránt gazdagítják a kínálatot. Prezentálásra kerülnek a Kecskemét térségi szőlőfajták és a Város bora cím nyertes borászatai. A rendezvényen együtt lesznek jelen és kóstoltatnak a „Kecskemét Város Bora” címet elnyert pincészetek.
A gyerekeket népi és ügyességi játékok, kézműves foglalkozások, bábelőadás, állatsimogató, gokartozás várják, a felnőtteknek pedig bor- és szőlőkóstolóval, látványfőzéssel, kistermelői finomságokkal, különleges egyedi kézműves termékekkel kedveskednek.Többek között fellép a színpadon Pataki Attila és Varga Miklós

Tovább >>

Tartson velünk szeptemberben Orgoványra az Értékjáró Sétával!

A kellemes őszi időben ismerje meg Ön is Kecskemét és térségének kincseit, ami csak egy karnyújtásnyira van! Az értékjáró séta sorozat hetedik állomása Orgovány, ahol a kultúra közösségteremtő erő, ide invitáljuk Önöket!

 

 

Térségi Értékjáró Séta sorozatot indított az Aranyhomok Egyesület nagy sikerrel, melyben tagtelepüléseikre tesznek kirándulást és ott a település értékeit felfűzve egy sétaútvonalra, töltenek el egy kellemes szombati napot a sétára jelentkező vendégekkel. Az idén ősszel két település, Orgovány és Tiszaalpár kincseit fedezik fel a túrázókkal. A tiszaalpári séta október 22-én kerül majd megrendezésre.

Az orgoványi túrában helyet kap:
- a Dr. Tóth Zoltán emlékpark
- az Orgoványi Helytörténeti Gyűjtemény
- a Katolikus temető stációja
- a Hollósi Búvárbirodalom
- a katolikus templom
- a Regős Vendéglő – az ebéd fakultatív program

Utazás egyénileg. A programokon a részvétel ingyenes, a Regős Vendéglőben elköltött ebéd kivételével, ez fakultatív program. Két töltött húsos étel közül lehet választani, a Basky betyár egy enyhén csípős helyi specialitás és választható cordon bleu is, mindkettő vegyes körettel.

Előzetes jelentkezését várják az info@aranyhomok.hu e-mail címen szeptember 23-ig, jelentkezésében írja meg, hogy az ebéden részt kíván-e venni és melyik ételt választja (egységesen 2.500,- Ft/fő). Bővebb információ: 06-30/931-1064.

Találkozó:
2022. szeptember 24-én, szombaton 9 órakor az orgoványi Művelődési Ház előtt, a Kossuth utca 71. szám alatt.

 

A programról részletesen tájékozódhat a következő oldalon, vagy az Aranyhomok Egyesület Facebook oldalán is: https://www.facebook.com/akegyesulet

A túra egész évben egyénileg is bejárható a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikáció segítségével, mely letölthető INNEN

Tovább >>

Jubileumi tabló - 25 éves a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás

Nagy sikert aratott a 25. jubileumi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás a Hírös Héten

Idén jubileumot ünnepelt a 25. alkalommal megrendezésre került  Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében a Hírös Hét Fesztiválon, Kecskemét Főterén. A rendezvényt dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, ahol a helyi termékek és az élelmiszeripar fontosságáról beszélt. A megnyitót követően az agrárminiszter jubileumi oklevelet adott át az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnökhelyettesének, Basky Andrásnak és az egyesület titkárának, Hamzáné Lakó Juditnak. Köszönetet mondott az Aranyhomok Egyesületnek és a gazdáknak az embert próbáló és kitartó munkájukért.

A kistérségi települések új helyszínen, de a megszokott magas színvonalon állítottak ki a Hírös7 Fesztiválon. Idén a Luca kút környéke adott helyet a kiállításnak, ahol 16 település mutatkozott be a nagyszabású térségi seregszemlén, több mint 100 kiállítóval, helyi termék kóstolókkal, kézműves bemutatókkal.

A kiállítás megrendezésével az Egyesület legfőbb szándéka az volt, hogy a látogatók megismerjék Kecskemét és térsége településeinek értékeit, sokszínű kulturális és turisztikai kincseit, vonzerejét, azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, egészséges, e tájegységre jellemző alapanyagokból készült és egyedi termékeikkel magas kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak.

Az első napon szakmai zsűri megtekintette a települések által készített installációkat. A Luca kúttól indult a már hagyományos térségi települések felvonulása. Az "Aranyhomok Színpadon" dr. Nagy István agrárminiszter megnyitó   beszédét  megelőzően  köszöntőt  mondott a jubileumi  alkalomból dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Basky András, az egyesület elnökhelyettese, Lajosmizse polgármestere. Az elmúlt 25 év kiállításainak, kulturális műsorainak, mezőgazdasági és turisztikai fórumainak fotóiból válogatás fotómontázs tablóval készült az egyesület. A hagyományok szerint minden nap a települések polgármesterei köszöntötték a kilátogató közönséget és ismertették meg lakóhelyüket az érdeklődőkkel, majd kulturális csoportjaik szórakoztatták a nézőket és kóstolók formájában mutatták be a településre jellemző kistermelői finomságokat.

Tovább >>

Sajtócikk - 25. jubileumi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításra készül a Kistérség a Hírös Héten

A részletes programfüzet letölthető INNEN (pdf), vagy lapozható formátumban megtekintető ITT a Kapcsolódó galériánál.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a kistérségi települések összefogása révén immár 25 éve nagy figyelmet fordít arra, hogy megismertesse és megszerettesse a helyben megtermelt kiváló minőségű élelmiszereket, valamint az egyedi kézműves termékeket a helybéliekkel és az idelátogatókkal. Ennek fő helyszíne Kecskemét főterén a Hírös Hét Fesztiválon, augusztus 23-27. között megrendezésre kerülő Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás. Idén a Luca kút környéke ad helyet a kiállításnak, ahol 16 település mutatkozik be egy nagyszabású térségi seregszemlén több mint 100 kiállítóval, helyi termék kóstolókkal, kézműves bemutatókkal.

A Kiállítás megrendezésével az Egyesület legfőbb szándéka, hogy a látogatók megismerjék Kecskemét és térsége településeinek értékeit, sokszínű kulturális és turisztikai kincseit, vonzerejét, azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, egészséges, e tájegységre jellemző alapanyagokból készült és egyedi termékeikkel magas kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak.

2022. augusztus 23-án kedden 15.00 órától szakmai zsűri értékeli a települések által készített installációkat. 16:45 órai kezdettel a Luca kúttól indul a térségi települések felvonulása. 17:00 órától a Luca kút melletti „Aranyhomok Színpadon” nyitja meg a 25. jubileumi kiállítást dr. Nagy István agrárminiszter és köszöntőt mond dr. Salacz László országgyűlési képviselő. A jubileum alkalmából az elmúlt 25 év kiállításainak, kulturális műsorainak, mezőgazdasági és turisztikai fórumainak fotóiból válogatás várja a kilátogató közönséget.

Tovább >>

Programterv - XXV. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás

A részletes programfüzet letölthető INNEN (pdf), vagy lapozható formátumban megtekintető a Tovább gombra kattintva a Kapcsolódó galériánál.

Várjuk Önöket szeretettel!

Tovább >>

25 éves a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás - cikk a Kecskeméti Lapokban

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!