2019. november 17. vasárnap, Hortenzia, Gergő

Háztájit az Asztalra! I. Helyi Termék Ünnep - Fülöpháza

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület „Háztájit az asztalra!” programján belül került sor 2013. április 28-án Fülöpházán az első Helyi Termék Ünnepepre.

Hangulatos családi ünnepként zajlott le az egész napos Helyi Termék Ünnep a fülöpházi Kemence-parkban. A Kecskemétet és a kistérséget képviselő 18 csapat már délelőtt időben a bográcsok alá gyújtott, hogy a településeikre jellemző ételekkel mérjék össze egy vidám versenyben tudásukat és ízlésüket.

A szép – az eső után felfrissült ragyogó tavaszias időben a szabadtéri színpadon a népszerű tévés műsorvezető: Till Attila vezetésével zajlottak a kulturális programok és a koncertek, köztük a Fülöpházi hastánc csoport, a Kereki Nótások és a Kerekegyházi Ring Dance és Stúdió Társastánc csoportok produkciói; és végül a nap zárásaként Kocsis Tibi fellépése. Eközben a gyermekek aszfalt-rajzversenyen mérkőztek, a jó levegőn ugráló-várban élték ki mozgásigényüket, és közben kipróbálták az arcfestést, és a lufibohóccal játszottak.

 

A kellemes környezetben a szervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület munkatársai Dr.– Lakó Sándor vezetésével - közben személyesen gondoskodtak arról is, hogy a „Háztájit az asztalra!” projektjük záró programján résztvevők a valóságban is el legyenek látva finomságokkal. Háztáji és tájjellegű ételek és finom italok várták a vendégeket – a rendezők jóvoltából ingyenesen. A Helyi Termék Kóstoló és Vásár is nagyon nagy siker volt kicsik és nagyok között. Az emelkedett hangulatot a paraszti, falusi, tanyasi életet megörökítő anekdoták és régi történetek felidézése na meg a háziasszonyok lekvár és befőtt versenye, a gazdák bor és pálinka versenye, és a kolbászverseny csak még tovább fokozta.

A nap egyik fő attrakciója a térségi települések közötti főzőverseny volt - melyben a főzőcsapatoknak a településre jellemző ételt kellett készíteni, bográcsban vagy kemencében - helyi alapanyagokból. A nagyszerű hangulatú napon a fülöpházi csapat kakaspörköltet; a kunbaracsi csapat betyár tokányt kapros tarhonyával; az orgoványi csapat pedig szürkemarhapörköltet főzött a rotyogó bográcsokban, kemencében pedig kenyérlángost sütött. A finomságok között alig tudott dönteni a zsűri, de végül a helvéciai Horváth János: Helvéciai kemencés tarja, nagyapa módra étele mellett döntött, így ez lett az első helyezett. A kolbászok versenyét Kökény Sándor hússertés füstölt szalámija nyerte.

A borversenyen résztvevő négy vörös és két fehér bor közül végül Zöldi Kovács József cserszegi főszerese, a pálinkák versenyében Horváth János szilvapálinkája, míg a lekvárok közül a kerekegyházi Rendek Tanya birsalma-lekvárja végzett az élen.

A gyermekek rajzversenyének első helyezettje az óvodások között Kiss Annamária, az iskolások között Beke Anna lett, az aszfaltrajz-versenyt pedig Lakó Dorka nyerte meg.

Kapcsolódó galéria

Rovatok listája

RENDEZVÉNYEK, AMIKEN RÉSZT VETTÜNK

Tovább

RENDEZVÉNYEK, AMIKET SZERVEZTÜNK

Tovább

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!