2019. szeptember 23. hétfő, Tekla

Országos Tojás Sokadalom-Tojásfesztivál

A rendezvény honlapja: www.tojasfeszt.hu

Az ország legnagyobb tojásfesztiválja Kecskemétre költözik

Az Egyesületet Szemereyné Pataki Klaudia elnök asszony tanácsára kereste meg 2015-ben Kollár Csaba, a Mizsetáp Kft., illetve a Hírös Farm Kft. ügyvezető igazgatója a Tojásfesztivál Kecskemétre költöztetése ügyében, aki egyben a Magyar Tojóhibrid -tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének és a Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezetnek is tagja. A fesztivál már 10 éves múlttal rendelkezik, eddig Siófokon került megrendezésre Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál néven, de szervezési nehézségek miatt a településen nem folytatták a rendezvénysorozatot.

I. Országos Tojás Sokadalom - Tojásfesztivál

Időpont: 2015. október 9-10.
Helyszín: Kecskemét Főtere


A rendezvény célja, hogy a Tojás Világnapjához kötődően bemutassuk a tojásnak a gasztronómiában, gyógyászatban, művészetben, hagyományokban és a kozmetikában betöltött szerepét, lehetőségeit. Törekszünk arra, hogy ez az ismeretátadás minden korosztálynál célba érjen, melyről változatos programjaink gondoskodnak. Nagy öröm számunkra, hogy az országos Tojásfesztivál városunkban kerül megrendezésre, hiszen a kecskeméti járás kiemelkedő szereppel bír az országos tojástermelésben, így Kecskemét az a város, amely a legközelebbi kapcsolatban áll a magyar tojástermeléssel.

Programok sokaságát kínáltuk a család aprajának-nagyjának, hiszen nálunk minden korosztály megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő műsort. A felnőtt korosztály világhírű musicaleket és operett gálát, térségi népzenei és néptánc fellépők műsorát hallgathatta meg. A Motiva együttes, a Hang Over Gang zenekar, a Blues Donkeys és a Bikini zenekar nagykoncertje és az Időgép zenekar 15. jubileumi nagykoncertje garantálták az esemény fergeteges hangulatát. A kézműves és tojásdíszítő foglalkozások, valamint a tojásdíszítők riportműsorai gondoskodtak a további különleges programokról, ismeretek átadásáról. A kulináris élvezetek hódolóinak gasztronómiai ízutazást rendeztünk a tojás körül, melyhez a főzőshow-k, tojásétel-készítési bemutatók és kóstolók, a fesztiválvacsora és a főzőverseny járultak hozzá.

A kicsiket a Csörömpölők együttes varázslatos koncertjével és táncházával, Kovács Géza bábmester izgalmas bábelőadásával, Varga Mihály bugaci kecskedudás különleges mesemondásával, Hevesi Imre és a Zűrzavar Zenekar jóhangulatú gyermekműsorával vártuk. Ezen kívül önfeledten szórakozhatnak a népi játékokkal, valamint ügyességi versenyen is próbára tehették képességeiket. A baromfiudvar is izgalmas látnivaló volt a közönségnek. Ha mindez még kevésnek bizonyult volna, a volt Liberté étterem épületében (a Szabadság tér 2. sz. alatt) Tojásmozival vártuk a látogatókat a Kecskeméti Animációs Filmstúdió mese- és filmválogatásaiból.

A Liberté Étterem épületében Tojásművészeti kiállítás rendeztünk, ahol a budapesti Mezőgazdasági és a zengővárkonyi Tojás Múzeum kiállítási tárgyait tekinthették meg a résztvevők. Ugyanitt látható volt a Kecskeméti Értékek Kiállítása, melyen a Kecskeméti Települési Értéktár hét kategóriájába bekerült értékek szerepeltek: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás. Ezen értékeket a közönség először tekintheti meg így együtt.

A rendezvény szakmai programját a 14. Tojás Világnapi szakmai konferencia biztosította a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szervezésében neves hazai és külföldi előadók szakmai részvételével a tojástermeléssel kapcsolatos témakörben. A konferencia helyszíne a Három Gúnár Rendezvényház (Kecskemét, Festő u. 8.), időpontja október 9-én, 9:30 óra volt.

Képgaléria

~~~

II. Országos Tojás Sokadalom - Tojásfesztivál

Időpont: 2016. június 17-19.
Helyszín:
Kecskemét főtere, Kossuth tér, Szabadság tér

Ezen az eseménydús hétvégén mindenki megtalálta a neki megfelelő szórakozást. Egyrészt - a családokra gondolva – számtalan gyermekprogram várta a legkisebbeket, óriáskerék, dodzsem, gokart, népi fajátékok, vetélkedők, tojásmozi rajzfilmekkel. A színpad szintén kínált számukra műsort, koncertet, bohócot és bábszínházat. Kuriózumként a főtér közepén szalmajátszótéren ugrálhattak a városi gyerekek a puha szalmában, meg is telt mindennap. Az ötlet és a megvalósítás a Hírös Tojásé volt. A játszótérrel szembeni élő baromfiudvar kakasai ébresztették a környéket hajnalban három napig, az őshonos- és tojófajta baromfi bemutatót a felnőtteknek ismeretterjesztő szándékkal építették ki, a gyerekek közül lehet, hogy volt aki most látott először élő tyúkot-kakast. Állandó programként tojásdíszítőkkel tanulhatták az írókázást az érdeklődők, Múzeumi tojáskörúton látogathatták a város öt múzeumának tematikus kiállítását ingyen, tojás kvízt tölthettek ki doboznyi ajándék tojásért. A nézelődők az Aranyhomok Portéka tanyai termékei és kézművesek árui közül vásárolhattak.

A gasztro-kultúra is szerepet kapott, már a fesztivál megnyitója előtt elkezdték készíteni az országos rekordkísérletnek is bejelentett óriás tojásos langallót. Látványos sütéstechnikája, az óriásvasalót formáló grillező masinája sokak érdeklődését felkeltette. Vasárnap pedig a nemzetközi főzőversenyen 17 csapat készített mintegy ötvenféle tojásos ételt, amihez több, mint kétezer tojást használtak fel. A kulturális programok is bőségesek voltak, ismert néptánc és moderntánc együttesek a színpad elé szögezték a közönséget, csakúgy, mint a zenei programok. A könnyedség, vidámság is helyet kapott, az illúzió-show, a stand-up- , a musical- és operett összeállításnak köszönhetően. A szórakoztatás főszereplői, mint minden fesztiválon, a koncertek voltak. Dixieland toborzózenével indult a fesztivál, Idén nagy szerepet vállaltak a helyi zenekarok, a Kilele Swing Cats a swinget, az AfroDZAQM, a reggae-t képviselte, a MintaPinty a gyerekeket szórakoztatta. A szombati Madarak utcabálja igazi retró hangulatot varázsolt a főtérre. A legjobban Rúzsa Magdit várták a rajongói, még a kiadós nyári langyos eső sem riasztotta el őket. Megtelt a főtér, ernyő-erdő alatt énekelt a tömeg együtt kedvencével. Mire a dedikálás jött, az eső is elállt, egy órát még fotózkodhattak az énekesnővel a rajongók. A három napon keresztül Pál Attila és Dobó Enikő konferált, állta a hőséget és tartotta ébren a fesztiválozók figyelmét.

Képgaléria

 

 

Rovatok listája

RENDEZVÉNYEK, AMIKEN RÉSZT VETTÜNK

Tovább

RENDEZVÉNYEK, AMIKET SZERVEZTÜNK

Tovább

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!