2024. március 28. csütörtök, Gedeon

IFJÚSÁGI VILÁGNAP A HÍRÖS AGÓRÁVAL - 08.12.14-19 óráig

Augusztus 12-én ünnepeljük a Nemzetközi Ifjúsági Napot, mely minden évben saját tematikával reagál a változó világ kihívásaira. Idén az átalakuló élelmiszer rendszer került a világnap fókuszába. A témához kapcsolódó beszélgetéssel, nemzetközi kulturális csemegékkel (zenélés, zsonglőrködés, hipp-hopp tánc), villámcsődülettel, Élő könyvtárral és EURODESK információs sátorral várják az érdeklődőket a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ helyi és nemzetközi önkéntesei.

 

 

Tovább >>

Anyatejgyűjtő Állomás a Hungarikum Fesztiválon

Augusztus 13-án pénteken 14:00 – 20:00 óra között lesz jelen a Hungarikum Fesztiválon az Anyatejgyűjtő Állomás. A  Magyar Védőnői Szolgálat - mint Hungarikum, és mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer - tablókon történő bemutatása mellett népszerűsíti a rendezvényen jelenlegi feladatkörét. A védőnők egyik kiemelt feladatához, az anyatejes táplálás támogatásához kapcsolódóan bemutatja az Anyatejgyűjtő Állomás működését, megismerteti a donor tej jelentőségét. Játékos totó kitöltésére invitálja a kedves érdeklődőket, mely lehetőséget nyújt a meglévő ismeretek ellenőrzésére, valamint új tudás megszerezésére.

Tovább >>

Plakát - XIII. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál

KIÁLLÍTÁS – Magyar népmesék – válogatás a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban készült filmek rajzaiból

Kecskeméten a Katona József utca 5. sz. épületben található a Katona József Emlékház. A Bánk bán című nemzeti dráma szerzője, Kecskemét város  főügyésze ezen a helyen született 1791. november 11-én. Tanulmányait és jogi gyakorlatának idejét leszámítva, egész életében szülővárosához  kötődött. Szülőházát (az egykori Bárány utca 39. számú házat) 1883-ban  jelölték meg emléktáblával. 1971-től emlékház, 1991-ben  teljes újjáépítésére került sor. Az állandó kiállítás Katona József életét és munkásságát mutatja be.

Az időszaki kiállítás termében a Kecskemétfilm Kft. jóvoltából a MAGYAR NÉPMESÉK ‒ Válogatás a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban készült filmek rajzaiból című kiállítás látható. A kecskeméti alkotóműhelyben 1977 és 2011 között készült, közismert és népszerű rajzfilmek egy-egy jellemző jelenetét textilképekre nagyítva tekinthetik meg a látogatók.

A Magyar népmesék sorozat felidézése bármikor aktuális lehet, hiszen az elmúlt évtizedekben a mindennapi életünk, kulturális örökségünk és identitásunk része lett,  a velünk élő múlt ‒ jelen ‒ jövendő.  Most, 2021 nyarán több évfordulós aktualitása is van. Tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre  a KAFF,  az elmúlt (pandémiás)  esztendőben ünnepelte nyolcvanadik születésnapját Mikulás Ferenc stúdióvezető és ötven éves az általa alapított Filmstúdió. Tisztelet és köszönet illeti az alkotókat, akik  e fél évszázad alatt annyi örömet szereztek a nézőknek itthon és a nagyvilágban. Szomorú aktualitás, hogy a közelmúltban elhunyt a mesék és jelképek legjobb ismerője, Jankovics Marcell, akinek a vezetésével kezdődött a Magyar népmesék gyártása.

Köszönjük a Kecskemétfilm Kft. támogatását és szeretettel várjuk látogatóinkat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt!

Tovább >>

50 éves a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Generációk nevelkedtek az immár hungarikummá nyilvánított Magyar Népmese sorozaton, melyet a világhálón 170 országból 134 millióan látták. Itt készült a legendás Vízipók-csodapók, melyet 46 ország vásárolt meg és melyből generációk tanulhatták meg, hogy a barátság és a természet védelme egyaránt fontos. Három Oscar-jelölés és egy César-díj fémjelzi az itt készült nemzetközi produkciókat. Nemrégiben elkészültek a Toldi epizódjai és közeleg az általuk létrehozott 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ahol augusztus 11-15. között a saját születésnapjukat is méltón megünneplik majd. Terveik között szerepel egyetemi animátor képzés indítása és a Magyar Animáció Háza Múzeum létrehozása. 50 éves a Kecskemétfilm, melyet az indulás óta az immár 80 éves Mikulás Ferenc vezet.

A Magyar Népmese rajzfilmsorozat egyes epizódjai megtekinthetők a XIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztiválon augusztus 12-14-ig esténként 20:00 órától Kecskemét főterén a Tér a Térben.

Tovább >>

Bács-Kiskun Meseföld Élménybusz a XIII. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztiválon

Augusztus 12-én, begördül a Kecskemét Főterére a Mesebusz, ahol kicsi és nagy gyerkőcöket egyaránt várnak egy vidám délutánra - színezéssel, ügyességi játékokkal, fejtörőkkel, kirakóval és finom falatokkal.

A közelmúltban megjelent Meseföld című megyei mesekönyv történetei és grafikai elemei felhasználásával alakította ki Meseföld Élménybuszát a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat. A minden érdeklődő számára ingyenes programon a gyerekek elolvashatják a meséket, a szereplők megismerését pedig színező, kvízjáték, puzzle, memóriakártya és társasjáték is segíti.  Azok a gyerekek, akik megválaszolnak egy kérdést, szépen színeznek, rajzolnak, együtt játszanak velünk, nem távoznak üres kézzel, hiszen kis meglepetésekkel készülnek a szervezők. A mesefigurák nem csupán a buszon jelennek meg: készült matrica, kitűző és más meglepetés ajándékok is, Tüskös, Béka Banya vagy épp Tóbiás figurájával. A helyi történetek mellett igen fontos, hogy a lakosság minél szélesebb körben megismerhesse a helyi termelőket és termékeiket. Ezért is gondolták úgy a programszervezők, hogy az érdeklődő szülőket és gyerekeket kóstolóval - házi szörpökkel, lekvárokkal és kolbászfalatokkal csalogatják az egyébként is vonzó programra.

Szeretnénk, hogy az itt élők értsék, mit jelent Bács-Kiskun megyeinek lenni, és azt is, hogy hovatartozásuk meghatározásakor használják: „Bács-Kiskun megyei vagyok”. Ennek a célnak vetettek alá temérdek előkészítő munkát, kiadványt, rendezvényt, hogy megismertessék az itt élőkkel szeretett megyénket, Bács-Kiskunt.

 

Tovább >>

XIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál Kecskemét Főterén 2021. augusztus 12 – 15.

Kecskemét város főterén kerül megrendezésre a XIII. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál a XV. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) társrendezvényeként az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 2021. augusztus 12-15. között.

HUNGARIKUM KIÁLLÍTÁS, NÉPMESE, KAFF FILMVETÍTÉSEK, JÁTSZÓHÁZAK, GASZTROSZOMBAT, KÉZMŰVES VÁSÁR, MESTERSÉGEK UTCÁJA, KONCERTEK, TÉRZENE

 

A rendezvény a közösségi oltalom alatt álló hungarikumokról és települési értéktárak, hagyományőrző szervezetek bemutatásáról szól. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti és települési értékekre, megismertesse azok széles spektrumát, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

A Hungarikum Bizottság 2020. őszén hungarikummá nyilvánította a Magyar népmesék című, Kecskeméten készült rajzfilmsorozatot. A Magyar népmesék kiemelkedő nemzeti értékek, kultúránk alapját képezik. A rajzfilmsorozat egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti széles körben hazánk hagyományait. Ezen apropóból az idei évben a Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál kiemelt attrakciója a Magyar népmesék rajzfilmsorozat lesz szabadtéri vetítésekkel a Tér a térben, továbbá minden nap egész estés animációs filmek vetítésére is sor kerül a Kecskemétfilm Kft. szervezésében.  

Tovább >>

Turisztikai kisfilm Kecskemétről - Várja Önt is a rónák fővárosa Kecskemét!

Az Aranyhomok Egyesület tagtelepüléseit bemutató turisztikai kisfilmeket készítetett, melynek sorában ezúttal a Kecskemétről szóló látványos drónfelvételekkel gazdagított filmet ajánljuk Önöknek, amely bemutatja a megyeszékhely értékeit, látnivalóit.

A kisfilm ízelítőt nyújt a város sokszínű értékeiből az ország egyik legszebb szecessziós főteréről indulva, mely a közelmúltban Kiemelkedő Nemzeti Érték lett. Az eleven szabadtéri múzeumban a Városháza, az Újkollégium, a Tudomány és Művészetek Háza és a többi, száz éve emelt, remek épület különleges keverékét adja a ma is korszerű építészeti felfogásnak és a népművészeti ihletésű nemzeti stílusnak. Megismerkedünk Kecskemét „hírös szülötteivel” és emléküket őrző intézményekkel, a Kecskemét jelképévé vált Zsolnay-porcelánnal díszített Cifrapalotával, mely a szecessziós városmag legkiemelkedőbb épülete, a város kiállítótereivel, múzeumaival a teljesség igénye nélkül. Programokat kínál az idelátogató gyerekes családoknak, bemutatja a város fontos kulturális színtereit, mely koncerteknek, előadásoknak ad otthont.

Bemutatkozik a város zöld szíve, a Benkó Zoltán Szabadidőközpont, ahol többek között horgászni és wakeboardozni is lehet és az Arborétum, valamint a nyári hőségben méltán népszerű Kecskeméti Fürdő is 3000 négyzetméter vízfelülettel és 17 medencével  és a technikai sportok kedvelőinek a gokart pálya.

A kisfilm ajánlja a város világbajnok mesterszakácsai által fémjelzett gasztronómiáját.

Ez a város egy kiegyensúlyozott, gyorsan fejlődő település, ahol jó élni, nyitott szívvel és barátsággal fogadják a világ minden tájáról hozzájuk érkezőket!

Tekintsék meg a kisfilmet és látogassanak el az élettel teli, eleven európai városba, Kecskemétre!

Tovább >>

Kecskemét és térsége településeinek turisztikai kínálata kisfilmeken

Tekintse meg Kecskemét és térsége 17 településének turisztikai kisfilmjét az Aranyhomok Egyesület YouTube csatornáján.

!!!KATTINTSON!!

Tovább >>

Újra Kecskemét Főterén a Tanyai Termék Piac!

Kecskemét Főterén, a Tér a térben, csütörtökönként 14-18 óráig friss, térségi zöldségekkel, gyümölcsökkel és megújult kínálattal várja vásárlóit a Tanyai Termék Piac. Június elején visszaköltözött a Főtérre a Kecskeméti Tanyai Termék Piac. Az egészséges, nyomon követhető élelmiszereket fogyasztó tudatos vásárlók köre egyre inkább bővül, ezért számukra nagy öröm, hogy a Tanyai Termék Piac széles árukínálattal várja őket hétről-hétre. A már megszokott homoktövis, fürjtojás, méz és méhészeti termékek, lekvárok, szörpök, szárítmányok, gyógyteák, pékáru, füstölt húsáru és házi sajtok mellett az idényjellegű, friss zöldségek és gyümölcsök választéka is nagymértékben bővült. A horgolt kézműves termékek mellett már textil termékek közül is válogathatnak.

A Kecskeméti Tanyai Termék Piacot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület működteti a Kamra-Túra Egyesülettel együttműködésben, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával.

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!