2022. december 08. csütörtök, Mária

Szakmai zsűri díjazottjai - Hírös Hét Fesztivál 2021 XXIV. TÉRSÉGI KERTÉSZETI ÉS ÉLELMISZERIPARI KIÁLLÍTÁS

A szakmai zsűri döntése alapján kiosztott különdíjak listája, és a díjak odaítélésének szempontjai a következő oldalon olvashatók.

1.) Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének különdíja

Zsűritag/Díjat átadja: Göbölyös Károly az Ifjú Gazdák Bács-Kiskun Megyei Gazdakörének alelnöke

Díjat kapja: NYÁRLŐRINC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának fontos a helyben termelt egészséges alapanyagok előállítása, felhasználása, a kész termékek népszerűsítése, helyi értékek megőrzése, azoknak fenntartása. Kiváló példát láthattunk erre Nyárlőrinc településnél. Változatos és értékes termék-palettával jelent meg a térségi kiállításon, ezért is kapja a Kamara különdíját.  Gratulálunk a kiállítóknak és további munkájukhoz és céljaik megvalósításához jó egészséget és sok sikert kívánunk. 

 

2.) Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságkülöndíja

Zsűritag/Díjat átadja: Gódor Emőke – Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért felelős Helyettes Államtitkárság osztályvezetője

Díjat kapja: HELVÉCIA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

Helvécia Község nevét a filoxéra elleni küzdelem időszakában ismerhette meg a ország, sőt Európa, de szerencsére ma már nem csak az ellenálló szőlőfajtáiról híres a település, igen sokrétű az itt élők tevékenysége.

A település szerkezete, jelentős tanyás térsége, valamint a talaj és éghajlati adottságai elsősorban a szőlő-, zöldség- és gyümölcstermesztést teszik lehetővé, melyet az itt gazdálkodó családok, vállalkozások mesteri szintre emeltek. A kiállított termékek között megtalálható többféle szőlő, szilva, alma, burgonya, tök, paprika, de láthatunk feldolgozott termékeket is. Kiváló alföldi borok, lekvárok, szörpök kerülnek ki az üzemekből. A településen több nagy hírű virágkertészet is sikeresen működik.

Elismerésre méltó az önkormányzat által végzett munka is, hiszen sokat tesznek azért, hogy az itt élők élete minél komfortosabb legyen. Folyamatos az infrastruktúra fejlesztés, figyelnek a környezet védelmére is. Helvécia mint élhető település reális alternatíva a vidéki családok számára.  

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a családi-, kis gazdaságok fenntartására, fejlesztésére, korszerűsítésére, valamint a vidéki térségek kistelepüléseinek fejlesztésére is melyet mind Európai Uniós, mind hazai forrású támogatási lehetőségekkel  biztosít.  

A település kiváló teljesítéséért, és sokszínű, gazdag kiállításuk elismeréseként az Agrárminisztérium Helvécia Községet választotta díjazottjaként.

Szeretettel gratulálunk és munkájukhoz további sok sikert kívánunk! 

 

3.), 4.) Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíjai

Zsűritag/Díjat átadja: Dr. Mák Kornél a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke

Díjat kapja: BALLÓSZÖG KÖZSÉGÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

Ballószög a térségi kiállításon elhelyezett pavilonját ötletesen és gazdag kínálattal alakította ki. Szemléletesen megjelent benne a helyi kultúra, borok, ízek világa. A helyi termék piac, kézműves és más alkotásain túl leképezte a település minden sajátosságát.

Díjat kapja: BUGACPUSZTAHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

Bugacpusztaháza standja az öko szemlélet jegyében lett kialakítva. A település elkötelezett az öko folyamatok és gondolkodás kialakításában. A kiállításon kiderül, hogyan valósítják meg a szennyvíz újrahasznosítását, milyen módszerekkel és programokkal szólítják meg az ökotudatos gondolkodás jegyében a legkisebbeket, a gyermekeket és a felnőtteket is. 

 

5.) Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal különdíja

Zsűritag/Díjat átadja: Madari Örs Jenő főosztályvezető

Díjat kapja: LAJOSMIZSE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal különdíját 2021-ben Lajosmizse város kapja. 

Az 1993 óta városi ranggal rendelkező Lajosmizse által felvonultatott termékek és szolgáltatások széles skáláját hűen tükrözi a város jelmondata, miszerint "Lajosmizse a lehetőségek városa".

A várost madártávlatból szemléltető látványos poszter, közepén a mára Lajosmizse közkedvelt szabadidő parkjává vált Iskola-tóval, méltó hátteret ad a település termékeit gazdagon és egyben ízlésesen felvonultató pavilonnak. A kiállításon megtalálható a lajosmizsei gazdák által megtermelt zöldségek, gyümölcsök mellett számos feldolgozott termék - savanyúságok, lekvárok, mézek, tejtermékek, még sült vaj - is. 

 

6.) Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály különdíja

Zsűritag/Díjat átadja: Récsányi Ilona osztályvezető 

Díjat kapja: KUNSZÁLLÁS KÖZSÉGÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

Az idei évben a díjat Kunszállás Község érdemelte ki. A már bronzkorban is lakott település standja méltón vonultatta fel a helybéliek portékáinak tárházát.

A biozöldség termesztéssel foglalkozó termelők terményei, a széles kínálattal bíró malomipari termékek, a kunsági borvidék, kiválóan szemléltetik az Alföld aranyló homokjának helyi értékeit.

A lakóközösség példaértékű összetartó erejét jól tükrözi a mintegy 10 civil szervezet működése. A szervezetek többsége a ’90-es évek óta tevékenykedik, stabil tagsággal bírnak és aktívan részt vesznek a rendezvények (pl. majális, falunapok, fogathajtó versenyek) lebonyolításában, és minden olyan felmerülő feladatban, amelyek a település rendezettségét hivatottak szolgálni.

A  Duna-Tisza közén elhelyezkedő település megközelítése közúton és vasúton is kiváló. A Község egyaránt kínál kulturális és szórakozási lehetőséget: Az országosan is egyedülálló Órák Háza, az ősi mesterséget bemutató századeleji Kovácsműhely, a Gyöngyösi Mátyás Helytörténeti Gyűjtemény, továbbá a Szabadidő és Horgásztó, a focipálya, a zöld energiával kivilágított játszótér, mind-mind közkedvelt úti cél lehet az idelátogatóknak.

 

7.) Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatal különdíja

Díjat átadja: Kovács Anikó osztályvezető

Díjat kapja: TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉGÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

A kiállító pavilon jól megjeleníti a XXIV. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás céljait, azaz célratörően, egy egységként ötletesen és letisztultan mutatja be a tiszaalpári helyi közösség által a településen termelt zöldségeket, gyümölcsöket, valamint a nagyközség gazdag kulturális értékeit, hagyományainak ápolását és éltetését.

Kiemelkedőek a kiállításukon a vesszőből készült kosárkák a bennük elhelyezett kápia-, fehér-, és fűszerpaprikával, tökkel, sárgarépával, burgonyával és ízletes szárazkolbásszal, de említésre méltók még a helyi vadásztársaság trófeái is. Érdekesség továbbá és lehet kevesen is tudják, hogy a tiszaalpári lovas gazda Bársony Anett karikás ostorai is megtekinthetők, aki 2013-ban világcsúcsot állított fel a kínai fővárosban, ugyanis nyolc ostorral pattogtatott egyszerre, így a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatalának különdíját Tiszaalpár érdemelte ki.

 

8.) Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíja

Zsűritag/Díjat átadja: Bakos Tamás a Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldötte.

Díjat kapja:  FELSŐLAJOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Díját Felsőlajosnak ítélte. Az igényesen berendezett bemutatótér felsorakoztatja a település számos értékét, kínálatát. A Magánzoo Állat-és Szabadidőpark tevékenységének szemléltetése, a Puszták Aranya egyedi hústermékei, mézek, egyedi kézműves termékek, valamint a Márka Üdítőgyártó Kft. példás munkahelyteremtő tevékenysége mind-mind becsülendő a csöppnyi településen.

 

9.)  Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság különdíja

Zsűritag/ Díjat átadja: Ugró Sándor igazgató nevében Gilly Zsolt ökoturisztikai és környezeti nevelési osztály osztályvezetője

Díjat kapja:  LAKITELEK NAGYKÖZSÉGÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

A pavilon dekoratív módon mutatja be a település ma aktuális értékeit. A községi régi életét reprezentáló eszközök, berendezési tárgyak között nagyon szépen helyezték el a ma ott élők által készített termékeket, termelt termékeket a zöldségféléktől a feldolgozott késztermékekig. Megjelentetik a település számára is fontos nemzeti parki terület, a Tőserdő értékeit, turisztikai szolgáltatásait. Nagyon ötletes az Olvasósarok, ahol a településről szóló kiadványokkal lehet ismerkedni.

 

10.), 11.) Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának különdíjai

Zsűritag/ Díjat átadja: Barna Albert megyei igazgató 

A díjak odaítélésének indoklása:

A Nemzeti Művelődési Intézet a módszertani feladatellátást megyei igazgatóságokon keresztül végzi annak érdekében, hogy közvetlenül támogathassa a településeken, járásokban, térségekben, közösségekben folyó szakmai munkát. A Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság Az idei évben két települést szeretne kiemelni és díjazni, mert kiemelkedő tevékenységet végeznek a magyar népi kultúra ápolásában és tovább örökítésében. A díjazottak Fülöpháza és Fülöpjakab. Gratulálunk a nyerteseknek!   

Díjat kapja: FÜLÖPHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 

Díjat kapja: FÜLÖPJAKAB KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 

 

12.), 13.) Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának díjai

Díjat átadja: Dr. Salacz László országgyűlési képviselő

Különdíjat kapja: KUNBARACS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

A kiállításon a Homokgyöngye Kertészet termékeiből fűszerek, Szamóca lekvár, Nagyi ételízesítője és darált pirospaprika került bemutatásra, melyek eredeti, helyben termelt kizárólag egészséges alapanyagokból készülnek. Kiemelendő, hogy a termékek Kiskun Védjeggyel ellátottak. A feldolgozás során a megtermelt alapanyagok szinte teljes egészében felhasználásra kerülnek, ennek köszönhetően egészséges formában egész évben rendelkezésre állnak. Hegedűs László állattenyésztő mérnök egy különleges és eddig még nem elismert juh fajtát mutatott be, a Kecskeméti sárgafejű juhot.  Kiemelt célja a fajta elismertetése, egységesítése és népszerűsítése, hiszen a tájfajta juh éppen a Duna-Tisza közén ismert, de az utóbbi évtizedekben már szinte csak a Kecskemét környéki homok pusztákon fellelhető. A kiállítás során az egészséges alapanyagokból készült helyi termékeket és a különleges juhtenyésztést Sutus József dísznapraforgói varázsolták még színesebbé. 

Zsűritag/Díjat átadja: Lévai Jánosné Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője, térségi ügyekért felelős tanácsnok

NAGYDíjat kapja: TISZAKÉCSKE VÁROSÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

Tiszakécske a napfény, a vizek, a kultúra városa. Kovács Miklós kékfestő mester népi iparművész terítői, a kiállított női ruha, a kötény, a bevásárlószatyor a vendégeket elkápráztatta. A száraztészta választékból valóban lehet válogatni a házi asszonyoknak. A szárazvirág koszorúk aprólékos kidolgozása valóban kézműves munka. Az elkészített savanyúságok Molnár László munkáját dicséri.

„Lehet bármilyen kiváló az étek, a savanyúságot kihagyni vétek!” A magyar konyhához, a magyar ízekhez valóban kihagyhatatlan a savanyúság.

Több saját tiszakécskei kiadványt is bemutattak: pl. Tiszakécskei önismereti mozgalom jelene a kezdetektől 2018-ig, vagy: „Amikor a Himnuszt énekelték, a sortűz áldozataira emlékeztek…”

Kecskemét Megyei Jogú Város vezetése nevében gratulálunk mindkét településnek a színvonalas kiállításhoz.

  

14.) Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közönség díja

Díjat átadja: Hamzáné Lakó Judit Aranyhomok Egyesület titkára

A közönségdíjat (196 darab facebookon leadott szavazat alapján) KEREKEGYHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA nyerte el.

  

Gratulálunk minden díjazottnak a színvonalas kiállításokhoz!

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!