2022. december 08. csütörtök, Mária

Nagy sikert aratott a 25. jubileumi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás a Hírös Héten

Idén jubileumot ünnepelt a 25. alkalommal megrendezésre került  Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében a Hírös Hét Fesztiválon, Kecskemét Főterén. A rendezvényt dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, ahol a helyi termékek és az élelmiszeripar fontosságáról beszélt. A megnyitót követően az agrárminiszter jubileumi oklevelet adott át az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnökhelyettesének, Basky Andrásnak és az egyesület titkárának, Hamzáné Lakó Juditnak. Köszönetet mondott az Aranyhomok Egyesületnek és a gazdáknak az embert próbáló és kitartó munkájukért.

A kistérségi települések új helyszínen, de a megszokott magas színvonalon állítottak ki a Hírös7 Fesztiválon. Idén a Luca kút környéke adott helyet a kiállításnak, ahol 16 település mutatkozott be a nagyszabású térségi seregszemlén, több mint 100 kiállítóval, helyi termék kóstolókkal, kézműves bemutatókkal.

A kiállítás megrendezésével az Egyesület legfőbb szándéka az volt, hogy a látogatók megismerjék Kecskemét és térsége településeinek értékeit, sokszínű kulturális és turisztikai kincseit, vonzerejét, azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, egészséges, e tájegységre jellemző alapanyagokból készült és egyedi termékeikkel magas kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak.

Az első napon szakmai zsűri megtekintette a települések által készített installációkat. A Luca kúttól indult a már hagyományos térségi települések felvonulása. Az "Aranyhomok Színpadon" dr. Nagy István agrárminiszter megnyitó   beszédét  megelőzően  köszöntőt  mondott a jubileumi  alkalomból dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Basky András, az egyesület elnökhelyettese, Lajosmizse polgármestere. Az elmúlt 25 év kiállításainak, kulturális műsorainak, mezőgazdasági és turisztikai fórumainak fotóiból válogatás fotómontázs tablóval készült az egyesület. A hagyományok szerint minden nap a települések polgármesterei köszöntötték a kilátogató közönséget és ismertették meg lakóhelyüket az érdeklődőkkel, majd kulturális csoportjaik szórakoztatták a nézőket és kóstolók formájában mutatták be a településre jellemző kistermelői finomságokat.

A pénteki nap bővelkedett izgalmakban, mert a nívós szakmai zsűri ezen a napon adta át a kiállító települések számára az egy-egy szakmai szervezet által odaítélt díjakat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének különdíját kapta KUNBARACS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA. A díjat átadta Somodi Ferenc, a Kecskeméti Hírös Gazdakör elnöke.

Az Agrárminisztérium különdíját kapta BUGACPUSZTAHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA, a díjat átadta Gódor Emőke, az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért felelős Helyettes Államtitkárság osztályvezetője.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját kapta HELVÉCIA  NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA, a díjat átadta: dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal különdíját kapta BALLÓSZÖG NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA, a díjat átadta: Madari Örs Jenő, főosztályvezető.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály különdíját kapta KEREKEGYHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. A díjat átadta Récsányi Ilona, osztályvezető.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatal különdíját kapta SZENTKIRÁLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA. A díjat átadta Kovács Anikó, osztályvezető.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját kapta TISZAKÉCSKE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA, a díjat átadta Bakos Tamás, a Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttje.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság különdíját kapta ORGOVÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA, a díjat átadta Ugró Sándor igazgató nevében Gilly Zsolt, az ökoturisztikai és környezeti nevelési osztály osztályvezetője.

A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának különdíját kapta JAKABSZÁLLÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA. A díjat átadta     Kun Zsófia, megyei igazgató

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának Nagydíját kapta LAJOSMIZSE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA és Különdíját LAKITELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA. A díjakat átadta Dr. Salacz László, országgyűlési képviselő.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közönségdíját 374 darab facebookon leadott szavazat alapján KEREKEGYHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA nyerte el. A díjat átadta Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a pandémia okozta két év kihagyás után ebben az évben újra meghirdette a korábban nagy népszerűségnek örvendő, immáron VI. Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt. Összesen 54 saját készítésű, térségi gyümölcsből főzött lekvárral neveztek az érdeklődők 13 településről. A háziasszonyok mellett ezúttal öt úr és két a szünetet hasznosan eltöltő gyerek is versenybe szállt, hagyományos lekvár, vegyes gyümölcslekvár, illetve különleges összetevőkkel gazdagított kreatív lekvár kategóriában. A „Kecskemét és Térsége lekvárja” címet és a Weninger befőzőautomatát idén a „Vörös varázs” lekvárával (cseresznye, eper, málna, meggy, ribizli, aszalt áfonya) Berenténé Gönczi Ilona nyerte Ladánybenéről.

A rendezvényen újdonságként elkészült a térségi települések összetartozását szimbolizáló „Kecskemét és térsége levese”, amihez az alapanyagok a kiállításon résztvevő településekről származtak és melyet végül valamennyi kiállító együtt fogyasztott el. A térség levesét a jakabszállási Magyarkert tulajdonosa, Szalontai Tünde főzte. Ez jó alkalmat teremtett arra is, hogy az Egyesület vendégül lássa „örökös kiállítói” címet kapott régi csapattagjait és velük együtt ünnepeljék, hogy az elmúlt 25 évben volt mit megmutatni, akár a mezőgazdaság-, élelmiszeripar-, dísznövénykertészet, akár a kézműves ipar terén Kecskemét és térségében. A közös siker és az elért eredmények jó alkalmat kínáltak a visszatekintésre, de a jövőbeni tervezgetésre is.

Az egyesület örömére szolgált, hogy a rendezvény megvalósításával újra a figyelem középpontjába kerülhettek a helyi termékek és értékek. A térség településeinek összefogása révén még sok ilyen kiállítás, kulturális és gasztronómiai élmény várja majd a fesztiválozókat az elkövetkezendő években is!

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!