2021. január 17. vasárnap, Antal, Antónia

Nagy siker volt az első Helyi Termék Ünnep

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület „Háztájit az asztalra!” programján belül került sor vasárnap Fülöpházán az első Helyi Termék Ünnepepre.

2013. április 30.
Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület „Háztájit az asztalra!” programján belül került sor vasárnap Fülöpházán az első Helyi Termék Ünnepepre.
Hangulatos családi ünnepként zajlott le vasárnap az egész napos Helyi Termék Ünnep a fülöpházi Kemence-parkban. A Kecskemétet és a kistérséget képviselő 18 csapat már délelőtt időben a bográcsok alá gyújtott, hogy a településeikre jellemző ételekkel mérjék össze egy vidám versenyben tudásukat és ízlésüket.

 
A szép – az eső után felfrissült ragyogó tavaszias – időben a szabadtéri színpadon a népszerű tévés műsorvezető: Till Attila vezetésével zajlottak a kulturális programok és a koncertek, köztük a Fülöpházi hastánc csoport, a Kereki Nótások és a Kerekegyházi Ring Dance és Stúdió Társastánc csoportok produkciói; és végül a nap zárásaként Kocsis Tibi fellépése. Eközben a gyermekek aszfalt-rajzversenyen mérkőztek, a jó levegőn ugráló-várban élték ki mozgásigényüket, és közben kipróbálták az arcfestést, és a lufibohóccal játszottak.

 
 A kellemes környezetben a szervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület munkatársai – Lakó Sándor vezetésével - közben személyesen gondoskodtak arról is, hogy a „Háztájit az asztalra!” projektjük záró programján résztvevők a valóságban is el legyenek látva finomságokkal. Háztáji és tájjellegű ételek és finom italok várták a vendégeket – a rendezők jóvoltából ingyenesen. A Helyi Termék Kóstoló és Vásár is nagyon nagy siker volt kicsik és nagyok között. Az emelkedett hangulatot a paraszti, falusi, tanyasi életet megörökítő anekdoták és régi történetek felidézése – na meg a háziasszonyok lekvár és befőtt versenye, a gazdák bor és pálinka versenye, és a kolbászverseny csak még tovább fokozta.

 
 A nap egyik fő attrakciója a térségi települések közötti főzőverseny volt - melyben a főzőcsapatoknak a településre jellemző ételt kellett készíteni, bográcsban vagy kemencében - helyi alapanyagokból. A nagyszerű hangulatú napon a fülöpházi csapat kakaspörköltet; a kunbaracsi csapat betyár tokányt kapros tarhonyával; az orgoványi csapat pedig szürkemarhapörköltet főzött a rotyogó bográcsokban, kemencében pedig kenyérlángost sütött. A finomságok között alig tudott dönteni a zsűri, de végül a helvéciai Horváth János: Helvéciai kemencés tarja, nagyapa módra étele mellett döntött, így ez lett az első helyezett. A kolbászok versenyét Kökény Sándor hússertés füstölt szalámija nyerte.

 
 A borversenyen résztvevő négy vörös és két fehér bor közül végül Zöldi Kovács József cserszegi főszerese, a pálinkák versenyében Horváth János szilvapálinkája, míg a lekvárok közül a kerekegyházi Rendek Tanya birsalma-lekvárja végzett az élen.

 
 A gyermekek rajzversenyének első helyezettje az óvodások között Kiss Annamária, az iskolások között Beke Anna lett, az aszfaltrajz-versenyt pedig Lakó Dorka nyerte meg.

 
 
Képek és szöveg: Komlós József JR

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!