2024. március 03. vasárnap, Kornélia

A „Legszebb konyhakertek” –című országos verseny kecskeméti kertjeinek díjátadója

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 8. alkalommal csatlakozott „A legszebb konyhakertek” című országos programhoz, mely a kertészkedés szépsége mellett az önellátás fontosságára szeretne rávilágítani.


A jelenlegi egészségügyi helyzetben a Szervezők, arra ösztönözték a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, ami most aktuálisabb, mint valaha. A konyhakert művelése a szép hobbin túl az egészséges életmód részévé is válik, hiszen sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos, természetes anyagokkal termelt élelmiszerhez juthat a lakosság. A szervezők tapasztalata az, hogy az idei évben még többen kezdtek el kertet művelni. Az idei évben a legfiatalabb kertművelő 2 éves, míg a legidősebb 80 éves volt.

 

 

A helyben meghirdetett versenyre végül 4 kategóriában, 13 kerttulajdonos, összesen 109 kertjét nevezte be az alábbi kategóriákban:

Balkon: Erkélyen kialakított

Normál: 50 m2 felett

Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)

Közösségi: Csoportok, szervezetek által megművelt kertek

 


A nevezők között többségében a tapasztaltabb, idősebb korosztály képviseltette magát, még a zsűri tagjai is sokat tanultak a kertszemlék alkalmával tőlük. Bár a kertművelők átlag életkora emelkedő tendenciát mutat, egyre több fiatal család, aktív dolgozó talál örömet a kertművelésben.


Azzal a hiedelemmel ellentétben, hogy a kiskertek korszaka leáldozott, napjainkban egyre jobban érezhető a kertek reneszánsza, egyre többen foglalkoznak a városi környezetben kialakult kertségek jövőjével. Nemcsak urbanisztikai, esztétikai szempontok szerint vizsgálják a kertek létjogosultságát, hanem rámutatnak fontos társadalmi, szociális szerepükre.


Nagy öröm, hogy évről évre egyre több közösségi kert nyílik a városban, melynek köszönhetően az idei évben a közösségi kert kategóriában négy kert nevezett a versenyre. A közösségi kertek egyik jellemzője, hogy a város belsejében, zöld oázisként funkcionálva a betonrengetegben, tölti be közösségépítő szerepét az ott élők között. A közösségi kertek üde színfoltok a városi környezetben, melyekben sokféle funkció jut szerephez: az élelmiszer előállítás, az egészséges táplálkozás és életmód, a városi terek zöldítése és élhetőbbé tétele, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés vagy a föld megművelése, rekreáció vagy a fiatal generációknak való értékátadása, és nem utolsó sorban a sokak által hangsúlyozott eleme a közösségi élmény és a helyi közösségek fejlődése. Ezek mindegyike egyben, illetve eltérő kombinációkban is tetten érhető a kertekben.


A kertszemlék során a zsűri figyelte az esztétikumot, a gondozottságot, a növénytársításokat és előnyt jelentett a környezetbarát módszerek alkalmazása, ill. a fűszernövények termesztése is. 


A díjátadó ünnepségre 2020. szeptember 30 –án került sor a Fáklya utca és a Szentgyörgyi Albert utca közötti Széchenyivárosi Közösségi Kertben.


A Zsűri tagjai:

Győri András Kecskemét Város Főkertésze, 

Hamzáné Lakó Judit az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára, 

Kéhl Pál a Hírös Kertészek Egyesületének Elnöke

 

A versenybe nevezett kertek fotói megtekinthetők ITT 

 

A kapcsolódó galéria fotói: keol.hu

 

 

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!