2020. augusztus 04. kedd, Domonkos

Sikeresen zárult a XV. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás

A Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás települései idén 15. alkalommal jelentek meg a nagyközönség előtt a 78. Hírös Hét Fesztivál egyik fő attrakciójaként. A Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás, mint a leglátványosabb térségi seregszemle, az idei évben is, a kecskeméti Kossuth téren fogadta az érdeklődőket. A kiállítást augusztus 21-én délután Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg a Kossuth téri színpadon, melynek köszöntőjét a Mathias Borrend és a Kunsági Női Borrend felvonulása tett különlegessé. A megnyitót követően, a lajosmizsei Rimóczi László által készített páratlan grillázs tortával ünnepelte a kistérség, a 15 éves évfordulót.

 

A kiállításon a Társulás 17 településéről több mint 150 kiállító terményeit ismerhették meg, 50 kézműves munkájába tehettek betekintést, 18 kulturális csoport produkcióját láthatták és számos különböző terméket kóstolhattak meg az érdeklődők. A kiállításon minden nap más-más település mutatkozott be, ahol a polgármesteri köszöntők után a látogatók megízlelhették a települések különleges és egyedi finomságait.

Több olyan személy is van, akit a kezdetek óta, tehát 15 éve kiállítóink között tisztelhetünk, de mégis évről évre meg tudnak újulni és mindig egyedi dologgal bemutatkozni. A 15 éves évforduló alkalmából egy teljes faházat, a 15 év alatt kapott díjakkal, oklevelekkel és színes fotókkal rendezett be a kistérség, valamint a korábbi kiállításokon készült filmeket is levetítettük.

A lakosság jó minőségű friss élelmiszerrel való ellátása, a helyi gazdaság élénkítése, nemcsak a gazdák, hanem mindannyiunk érdeke. Célunk, hogy segítséget nyújtsunk abban, hogy a helyi termékeket egyre többen felfedezzék és egész évben előnyben részesítsék vásárlásaik során. Ennek tükrében kiemelt szerepet szántunk kiállításunkon is a különleges és helyben termelt élelmiszerek értékesítésének, melyhez segítséget a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamra Kamra-Túra Programjának résztvevőitől kaptunk. A kiállítás ideje alatt ízletes zöldségeket, gyümölcsöket, friss tejterméket és húsárut, mézet, valamint különleges ínyencségeket - pld: homoktövis préslét - vásárolhattak a látogatók közvetlenül a termelőktől. Bemutatkoztak a "Háztájit az asztalra" című kiadványban található gazdák is, akik megismertették magukat, valamint számos különböző terméket kóstoltattak meg az érdeklődőkkel. Bízunk benne, hogy ennek hatására a helyi termékek fogyasztása felértékelődik a lakosság körében, és egyre többen választják ezeket a termékeket vásárlásaik során, ami a helyi gazdaság erősítéséhez is hozzájárul.

Újdonsággal is készültünk a látogatóknak, ugyanis augusztus 25-én és 26-án a Rom-kertben Garabó Gazdaudvart tekinthettek meg az érdeklődők a Hírös Garabó Nonprofit Közhasznú Kft. jóvoltából. A látogatók betekintést nyerhettek a rétes készítés fortélyaiba, valamint megkóstolhatták a táj jellegzetes joghurt italát, más néven a tarhót.

Többcélú Társulásunk idén 14. alkalommal rendezte meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot augusztus 21-én kedden a Kecskeméti Városháza Dísztermében. Az idei fórum fő témája: A helyi gazdaság és foglalkoztatás kiemelt szerepe a vidékfejlesztésben. A fórumon olyan neves előadókat hallhattunk, mint Dr. Csatári Bálintot, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökét, Prof. Dr. Dinya Lászlót, a Megújuló Hangya-2010 Szövetkezet stratégiai alelnökét, Balogh Józsefet, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének elnökét, Kőváriné dr. Bartha Ágnest, a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnökét, Deák Klárát, a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. elnökhelyettesét, Szarka Balázst, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatóját, Brencsák Andrást, a MATT Kft. ügyvezető igazgatóját, és Kujáni László, őstermelőt. A fórum fővédnöke: Dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás elnöke volt. Levezető elnök: Kovács Ernő, Tiszakécske város polgármestere volt.

Augusztus 23-án csütörtökön került megrendezésre a Turisztikai Fórum az Aranyhomok Szállodában. A fórumon több érdekes és aktuális turisztikai témát érintettek az előadók. Szó volt többek között Kecskemét turizmusfejlesztésének aktuális kérdéseiről, a Dél-alföldi régió turizmusfejlesztéséről, a Hungarikum törvényről, a mórahalmi TDM szervezetről, Lajosmizse turisztikai attrakcióiról, a lajosmizsei Liza Aqua & Conference Hotel Hotelről, a Kecskemét és Térsége Turisztikai Klaszterről, a Katona József Színházról, a Kamra-Túra programról, valamint bemutatkozott Rimóczi László grillázskészítő mester. A fórum levezető elnöke: Basky András, Lajosmizse város polgármestere volt.

A Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás elmaradhatatlan része minden évben a zsűrizés, amely augusztus 22-én folyt. A felkért zsűri elnök Kőváriné dr. Bartha Ágnes a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara képviselője, további zsűritagok pedig Dr. Horváth Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének felügyelőség vezetője, Trencsényi Gizella, a Kecskeméti Gazdakör elnöke és Polyák Albert, a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Szakmai Tanácsadó és Szolgáltató Intézet főtanácsosa.
A díjkiosztón 5 díj talált gazdára. Kecskemét Megyei Jogú Város Nagydíját a nyárlőrinci Bánfölfi Ferenc fazekas mester kapta, aki már a kezdetektől, tehát 15 éve vesz részt kiállítóként. A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara Különdíját Kökény Sándor vehette át hagyományos füstölt hús termékeiért. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének Különdíját a Homokhátsági standon kiállított Spiritus Primus Kft. kapta pálinka termékeiért. A Kecskeméti Gazdakör Különdíját Kerekegyháza település kiállítását létrehozó kézművesek és a gazdálkodók együttműködését sugalló közössége kapta, az arató koszorúk és búza koronák szentélyének megalkotásáért, a terményoltár állításáért. A Közönségdíjat 144 db szavazatból 75 db szavazattal Lajosmizse település nyerte. A díjak átadását követően minden kiállító oklevelet vehetett át a kiállításon nyújtott színvonalas szereplésért.

 

A látogatóktól csupa pozitív visszajelzést kapott minden kiállítónk, és számos érdeklődő rácsodálkozott, hogy milyen színes és egyedi kincseket is rejt ez a kistérség. Bízunk benne, hogy kiállításunk és fórumaink elérték céljukat, és még több emberrel ismertethettük meg, térségünk páratlan értékeit. 

A kiállításról és a fórumokról készült fényképek a Kecskeméti kistérség honlapján, a www.aranyhomok.hu honlap főoldalán találhatók.

Kovács Anikó
településfejlesztő

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!