2021. január 17. vasárnap, Antal, Antónia

Sikeresen zárult a XVI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a 79. Hírös Hét Fesztivál egyik fő attrakciójaként idén 16. alkalommal szervezte meg a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást. A leglátványosabb térségi seregszemle ez évben augusztus 21-25. között várta látogatóit a kecskeméti Kossuth téren.

A térségi kiállítást megelőzően és az alatt 2013. augusztus 17-25.-ig az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület "Háztájit az asztalra" címmel vásárt is szervezett.

A rendezvény szervezésével az Egyesület célul tűzte ki, hogy ráirányítsa a fogyasztók figyelmét a Kecskeméti Kistérségben előállított biztonságos, minőségi, fogyasztóvédelmi szempontból megfelelő és sok esetben egyedi termékekre. További törekvése, hogy megfelelő segítséget kapjanak a fogyasztók a mindennapi vásárláshoz, a tudatos választáshoz és kialakuljon egy személyes, bizalmi kapcsolat a termelő és a vásárló között.

A kistérségi települések bemutatkozásából álló kiállítást 2013. augusztus 21-én (szerda) 16:00 órakor Dr. Zombor Gábor , Kecskemét megyei jogú város polgármestere és Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezet elnöke nyitotta meg. 

A térségi kiállításon minden nap más-más település mutatkozott be, ahol a polgármesteri köszöntők után a látogatók megízlelhették a települések különleges és egyedi finomságait.

A kiállításon a térség 15 településéről 153 kiállító terményeit ismerhették meg, 27 kézműves munkájába tehettek betekintést, 15 kulturális csoport produkcióját láthatták és számos különböző terméket kóstolhattak meg a látogatók.

 

A szervezők az idei évben több újdonsággal is készültek. 2013. augusztus 23-án például pálinkafőző berendezések bemutatóját láthatták az érdeklődők, és az adott témában felmerülő kérdésekre szakértőtől kaptak választ. Szintén új eleme volt a rendezvénynek az augusztus 24-i térségi gyümölcsből szervezett hagyományos lekvár főzés. Összesen 60 kiló szilvából hat és fél óra alatt főztek lekvárt Kerekegyháza és Ballószög aktív nyugdíjas háziasszonyai a közönség nagy örömére.

A kiállítás legnagyobb attrakciója augusztus 25-én megszervezett ökörsütés volt. A rendezvény záró napját megelőző este, egy 450 kilógrammos ökör került nyársra a főtéren. A Szentkirályi tűzzsonglőrök látványos bemutatóját követően gyújtották meg a tüzet az ökör alatt, mely régi, jó szokást idéző módon, közel 12 óra alatt sült ízletesre.

 

A Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás elmaradhatatlan része minden évben a zsűrizés, amely idén augusztus 22-én folyt. A felkért zsűri elnöke Domján Gergely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezet elnöke volt, további zsűritagok  pedig Dr. Horváth Zsuzsanna  a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének felügyelőség vezetője, Trencsényi Gizella  a Kecskeméti Gazdakör elnöke, Nyitray András a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke, Szalay Gábor Kecskemét Megyei Jogú Város Városrendezési, Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottságának elnöke, önkormányzati képviselő, valamint Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának főtanácsosa. Augusztus 25-én 11 órakor került sor az egész héten át zajló XVI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás ünnepélyes díjkiosztójára. A ceremónián 8 díj talált gazdára. Kecskemét Megyei Jogú Város Nagydíjának nyertese Felföldi Mihály és felesége, Görög Erika kistermelő lett a Napország Gyümölcse elnevezésű baracklekvárjával. Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal Különdíját a felsőlajosi standon kiállított Helvécia Produkt Kft. vehette át. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének egyik különdíját Molnár Péter gyógynövénygyűjtő, míg a másikat Jakabszállás település kapta. Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Különdíját Nyitray András alelnöktől Orgovány polgármester asszonya vehette át, míg a Kecskeméti Gazdakör Különdíját Trencsényi Gizella elnök adata át Kökény Sándornak füstölt húsáruiért. A Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület Különdíjában Tiszakécske település részesült. Nagy verseny folyt a kiállítás Közönségdíjáért is, melyet az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület ajánlott fel. Idén először volt lehetőség a kiállítás teljes ideje alatt a szavazócédulák leadására. Összesen 1195 db szavazat érkezett a településekre, melyből 275 vokssal Kerekegyháza Város Önkormányzata nyerte el a XVI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás Közönségdíját Hamzáné Lakó Judit titkár adta át. A díjak kiosztását követően minden kiállító oklevelet vehetett át a kiállításon nyújtott színvonalas szereplésért.

 

 

A látogatóktól pozitív visszajelzéseket kaptak mind a szervezők, mind pedig a kiállítók és számos érdeklődő rácsodálkozott, hogy milyen színes és egyedi kincseket is rejt a Kecskeméti kistérség. További részletek, képek a www.aranyhomok.hu, valamint a www.haztajitazasztalon.hu weboldalon.

Minden kedves résztvevőnek ezúton köszönjük az aktív közreműködést, és gratulálunk a rendezvény sikeréhez!

 

 

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!