2021. január 17. vasárnap, Antal, Antónia

Fesztivállal ünnepelt a jubileumon Kerekegyháza

Kerekegyházát méltán nevezhetjük a fesztiválok városának. Színvonalas közösségirendezvényei közt kiemelkedő az őszi Kerek Feszt, amelyet immár a nagy, országos ünnepi játékok között jegyeznek.

Az újabban több naposra szervezett Kerek Feszt főleg azért tartják értékesnek, mert minden korosztályt megszólít, mindenki találhat benne örömöt. Az első napon rendszerint a gyerekeké, a kiállításoké a főszerep. Az általános iskola szervezésében vidám műsorok, stílusosan tojásos vetélkedők zajlottak, hiszen a tojástermelés a helyi gazdaság egyik erőssége. Ambrus Lajos primisszima díjas festő zsűrizése alapján díjazták a Baromfiudvar című rajzpályázat győzteseit, műveikből pedig kiállítás nyílt az iskola aulájában. Jubileumi tárlatokat is alkottak a kerekegyháziak, ugyanis lakóhelyük épp 10 éve szerezte meg a városi rangot. Az intézmények, civil szervezetek fotókon elevenítették fel az utóbbi évtized eseményeit az iskola aulájában. A művelődési házban helyi festőművész, Ferenczné Csertő Ágnes alkotásait csodálhatták meg az érdeklődők, majd a művészeti iskola diákjai, tanárai adtak koncertet a szökőkútnál és utcabál zárta az első nap programjait. Másnap lovas szekérről hangzó zene ébresztette a várost és a vendégeket. A délelőtti órákban Szabó Sándor vállalkozó szakmai fórumra hívta a művelődési házba a tojástermelőket, kisállattenyésztőket. Egész nap a város vendégei voltak a Barátok közt című tévésorozat sztárjai és MC DC, valamint az ex-X faktoros Pauer Krisztina, akik fellépésekkel örvendeztették meg a hallgatóságot R. Kárpáti Péter humoros műsorvezetésével. Több gasztronómiai látványosságban és kóstolásban is részesültek a vendégek: Kecskeméti István agyagedényeiben parázson főzött közel 300 adag tárkonyos ragulevest és nyárson sütött csirkét. Szabó Zoltán bográcsában 100 adag birkapörkölt főtt, Domokos Laci, a Barátok közt Attilája közel 100 adag gombás, borókabogyós, tejszínes csirkeragut tálalt, és Domján István képviselő mentorálásának köszönhetően kisült a Kerek Feszt több mint 30 méteres különleges tojásos rétese. Különösen látványos volt az Oresko Imre szervezte borudvar, az Ádámné Icuka és Gyöngyösi Marika valamint az Ifjúsági Klub tagjainak munkája által venyigével, fürtökkel, ékesített pavilonok, a fehér terítős virágos asztalok, amelyek mellett musttal, pálinkával, borral kínálták a vendégeket. Különleges színfolt volt a Rendekné Olgáék által kialakított hagyományos paraszti udvar is. A kézműves udvarban mézeskalácsos, hagyományőrző ruhakészítő, csipkeverő, bőrdíszműves, fafaragó, késes mutatták be mesterségüket, a Nagyváradról származó Chvatal Margit pedig csipkézett és hímes tojásokat készített a fesztiválozókkal.

Rendhagyó módon a színpadon zajlott az ökomenikus istentisztelet szertartása, amelyet a helyi katolikus templom harangjainak Kossuth Rádióból sugárzott dallama vezetett fel. A hagyományos szüreti felvonulás több mint 30 éves hagyomány a településen. Az utóbbi években Ordasi Istvánnal az élen – aki Héjjas Józseftől átvéve e nemes feladatot az eddigi legnagyobb létszámú menetet szervezte, melyen mintegy 60 csikós, lovasok, csikósok, több mint 88 fogat, huszárok, közöttük erdélyiek, felvidékiek, németek is. Az orgoványi Golddance Tánccsoport küldte a csősz párokat, és az egész utat végigtáncolva szórakoztatták a közönséget. Felléptek a helyi óvoda, iskola tánccsoportjai, a Goldstep 2001 táncosai, a Tavaszi szél népdalkör lelkes énekesei, de volt befőző géppel díjazott befőtt verseny, Elvis show és születésnapján Kerekegyházán fellépett Wolf Kati is. Az idei Kerek Fesztet csodálatos tűzijáték és utcabál zárta.

Kerekegyháza testvértelepüléséről, Gútorból és a lengyelországi Wolczynból is meglátogatták vendégek a fesztivált, melyen részt vett Rausch Sándor megyei alelnök is. A jubiláló Kerekegyházát a város polgármestere köszöntötte ünnepélyesen. Dr. Kelemen Márk külön is köszönetet mondott mindazoknak, akik lelkes szervezéssel és részvételükkel, támogatrásukkal megvalósították a nagyszerű rendezvényt, amely mára valóban fesztivállá érett és melyet legalább 5 ezren látogattak meg határon innen és határon túlról.

A rajzverseny dobogósai:

Óvodások:
                 I. Varga Eszter (Fő utcai ovi)
                 II. Hajagos Viola (Andrássy utcai ovi)
                 III. Stein Kata (Rákóczi utcai ovi)


Alsósok:
              I. 1/d osztály.
              II. Ungor Réka 3/a
              III. Jakab Erik 3/c


Felsősök:
               I. Fodor Bernadett 8/c
               II. Beszteri Emese 5/a
               III. Szűcs Vanda 7/b

Képeiket Ambrus Lajos Príma Primissima díjas festőművész zsűrizte.

Elismerés a szépítkezőnek

A fesztiválon díjazták a környezetszépítésben élen járókat. A Virágos Kereki Porta Díjjal és a vele járó kerámia plakettel jutalmazták Steiner Ferencnét és Kiss Lászlónét. A Rendezett, Parkosított Kerekegyházáért Díjat és a kerámia plakettet az Aviland 2001 Kft. képviselője vette át. A 10 éves évforduló kapcsán emléklapot adtunk át a város legidősebb és legfiatalabb polgárának, valamint a várossá nyilvánítást követően elsőként született kerekegyházi polgárnak.

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!