2021. január 20. szerda, Sebestyén

Kecskeméti Animációs Filmfesztivál 2013

Szőcs Géza kormánybiztos nyitotta meg az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, mely 2013. június 19. és 23. között, immáron 11. alkalommal került megrendezésre.

Az 1985-ben alapított fesztivált kezdetben háromévente rendezték meg, 2005 óta pedig kétévente tartják. A KAFF szervezői az idei évben "Animáció határok nélkül" mottót választották, amely a magyar és az európai újdonságok vetítése mellett arra is vállalkozott, hogy betekintést nyújtson az ázsiai animációs művészetbe.

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő biennálé egyedülálló rendezvény Magyarországon, a világban pedig a 12 legjelentősebb animációs filmfesztivál között tartják számon. Összművészeti fesztivál: a szabadtéri filmvetítések mellett, retrospektív bemutatók, kiállítások és koncertek is színesítették a kínálatot.

Mikulás Ferenc fesztiváligazgatótól megtudhattuk: "Soha ilyen sok filmmel nem pályáztak, mint ebben az évben, ezért ki lehet jelenteni, hogy az animációs filmek reneszánsza van, az alkalmazott animációtól kezdve a művészeti kifejezésig nagyon sok területen találkozhatunk a műfajjal, a művészi rövidfilmektől az egészestés animációs filmekig, a reklámtól athrillerig."

 

Csaknem ötszáz nevezett alkotás közül az előzsűri 30 ország 159 animációs filmjét válogatta be. Az idei fesztiválon is elismert szakemberekből álló, nívós nemzetközi zsűri döntött a hazai és az európai filmekről. Az alkotásokat a korábbi sikeres kezdeményezést folytatva - mivel az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület idén is társrendezője volt a KAFF-nak - vetítették a környező településeken. 

 

A Kecskeméti kistérség hét településén: Lajosmizsén, Tiszakécskén, Kerekegyházán, Lakitelen, Orgoványon, Városföldön és Tiszaugon volt kihelyezett vetítés a fesztivál 5 napján. A helyi kulturális központokban a kecskeméti programokkal párhuzamosan vetítették azokat a magyar animációs filmeket, amelyek bekerültek a fesztivál versenyprogramjába. A közönségdíjas film kiválasztásában valamennyi térségi néző részt vehetett.

A Kecskeméti kistérség közönségdíját a szavazatok alapján – az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 150.000 forint értékű felajánlását – a Bogyó és Babóca / A léggömb című alkotása kapta.

 A 11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál fődíját Csáki László My Name is Boffer Bings című rövidfilmje nyerte el. A KAFF-fal párhuzamosan zajló 3. Szabad Animációs Filmkészítők Találkozójának első helyezettje Arató Péter Jack Warman című kisfilmje lett, míg Kecskemét Város díját a Ráncok című spanyol film kapta.

A fesztivál életműdíját Lőcsei Gabriella, a Magyar Nemzet újságírója vette át Mikulás Ferenc fesztiváligazgatótól. Az indoklás szerint Lőcsei Gabriella 40 éve jegyzeteivel szolgálja a magyar animációs filmművészetet, a rajzfilm iránti elkötelezettségéről több jegyzetben is írt.

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!