2021. január 17. vasárnap, Antal, Antónia

Lovas oktatás zajlik a lakiteleki iskolában

Megkezdődött a lovas oktatás a lakiteleki általános iskolában. Az országban először a településen részesülnek ilyen előnyben a harmadik osztályos diákok.
Magyarországon először a lakiteleki Eötvös iskola három harmadik osztályában ötvennégy tanuló részesül lovas oktatásban. Az órákat a népfőiskolán tartják. Az új tanév második hetében Dobecz Éva szakoktató irányításával már elkezdődött a munka.

A diákok nyolc-tíz fős csoportokban vesznek részt az oktatáson. Az első órákon a fejvédővel ismerkedtek meg, amit valamennyien felpróbálhattak, és a fejük méretére állíthattak. Dobecz Éva felhívta minden gyerek figyelmét arra, hogy jól állítsák be a sisakot, ne lötyögjön a fejükön, és egyenesen álljon. A második feladat a védőmellény felvétele volt. A több mint negyvenezer forintot érő speciális mellény belsejében egy patron található, ami abban az esetben, ha leesik a lovas a lóról, akkor felfújja levegővel a mellényt, ezáltal tompítja az ütést. Akadt olyan kisfiú, aki szerette volna kipróbálni, de erre természetesen nem kapott lehetőséget.
A következő feladat már nehezebb volt, a kötőszárat kellett feltenni az állatok fejére. A két ló, Kedves és Szellő, türelmes volt, de magas a gyerekeknek, és ha nem hajtották le a fejüket, akkor csak székről tudták elérni és feltenni kötőszárat. Aztán néhány kört vezették is, beszéltek hozzájuk és meg is simogatták őket. A gyerekek örülnek az óráknak, bár akadnak olyanok, akik kicsit félnek a lótól. Éva néni azonban megnyugtatja őket, hogy egyik sem bánt.
Az első óra tananyaga volt még a lovak csutakolása. Ez is fontos feladat, és mindenkinek meg kell tanulnia, aki lóval foglalkozik. A gyerekek kedvezőnek találták az első találkozást a lovakkal. Akadt olyan diák, akik már lovaglócsizmában érkezett az első órára. Persze arra még várni kell egy kis időt, mire a tanulók felülhetnek a ló hátára. Az oktatásra egyébként öt ló áll rendelkezésre, közülük kettő póni.

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!