2021. január 20. szerda, Sebestyén

Méz-, lekvár-, és Legszebb konyhakert verseny eredményhirdetése

"Aranyhomok Térségi Mézverseny"

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Észak-Bács-Kiskun megyei szervezet meghirdette az első Aranyhomok Térségi Mézversenyt. A megmérettetés célja felpezsdíteni a kecskeméti kistérség méhész társadalmát, ezzel együtt a méhész szakma, és termékeik megismertetése Kecskemét és környéke lakosságával, valamint fejlesztéseik és marketing (ezen belül elsősorban csomagolás) ösztönzése. A megmérettetés arra is kiváló eszköz, hogy rangsoroljuk a térség méhészeit, a kecskeméti térségben termelt mézek minőségét felmérjük, és kiválasszuk a Kecskeméti Térség Mézét, amely úgy gondoljuk, hogy rangos elismerés a legjobb mézek termelőinek.

A megmérettetésben, három kategóriában lehetett indulni, Fajtaméz, vegyesmézek és mézkülönlegességek. Ezen kívül külön díjjal jutalmazzuk a legszebb, legegyedibb csomagolású mézeket.

A beérkezett mézeket (kategóriánként 3 üveg) a Zsűri érzékszervi vizsgálat alapján rangsorolta. A Zsűri tagjait a Székely Nektár Kft.-től Székely József, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal Állategészségügyi osztálytól Dr. Hegedűs Dénes, és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól Dr. Lakó Anita alkotja. Az értékelés során vizuális tulajdonságok, illat szempontok és íz tulajdonságok alapján kerültek pontozásra. A jelentkezők anonimitása érdekében a csomagolások pontozása az érzékszervi vizsgálat után történt meg, a csomagolásra adott pontok beleszámítottak a mézek értékelésébe is.

A Székely Nektár Kft. felajánlásából az első 5 legjobb méz laboratóriumi vizsgálat alá kerül, ezzel igazolva a zsűri döntésének hitelességét. Az eredményről minden jelentkező eredménylapot kap. A díjazottak serleget és oklevelet kapnak, valamint a legjobbnak ítélt mézek Kecskeméti Kistérség Méze oklevelet kapnak.

A díjátadásra ünnepélyes keretek között a 81. Hírös Hét Fesztivál keretén belül megrendezett XVIII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon kerül sor. A díjátadót követő napon Térségi Mézes Napot hirdetünk, ahol az érdeklődők betekintést kaphatnak a méhészek életébe és megkóstolhatja a díjnyertes mézeket. A nevezések 3 településről érkeztek, összesen 7 jelentkező vett részt a megmérettetésben. A benevezett 21 méz akác, selyemkóró, repce, mézritkaság, vegyes virág, hárs, különleges, valamint vegyesméz kategóriában kerültek értékelésre.

Díjazottak 2015-ben:

A képen a díjazottak láthatók.

További fotók a keol.hu oldalon megjelent cikk végén találhatók: FOTÓGALÉRIA

 

"Aranyhomok Térségi Lekvárverseny"

Az első alkalommal meghirdetésre került Aranyhomok Térségi Lekvárverseny célja a (térségi) gyümölcsök befőzésének népszerűsítése, a lakosság aktivizálása és egy jó hangulatú megmérettetés. Nevezés csak saját készítésű, térségi gyümölcsből készített lekvárral lehetett. A lekvárok ízük, illatuk és megjelenésük alapján kerültek elbírálásra és pontozásra. A legjobbnak ítélt lekvárok készítői helyi termékekből összeállított ajándékcsomagot kapnak. Nevezni három kategóriában lehetett: hagyományos ízű lekvárok, vegyes gyümölcslekvárok és különleges, kreatív lekvárok. Az első helyezettek közül kiválasztásra kerül a térség lekvárja, mely készítője egy Weninger befőzőautomatát kap a Weninger Bt. felajánlásából. Versenyünk további díjazottjai térségi ajándékcsomagot kapnak, illetve az első helyezettek az Univer Product Zrt. Felajánlásából ajándékcsomagot kapnak.

A versenyre kistermelők, háziasszonyok jelentkezését is vártuk.
A zsűri tagjai Kujáni Lászlóné a Kujáni Szaktanácsadó és Termelő Kft.-től, Daragó Dénes élelmiszertechnológiai szakértő és Weninger Konrád a Weninger Bt. képviselőjeként.

A felhívásunkra 23 lekvárkészítő jelentkezett 65-féle lekvárral 11 településről. (Kecskemét Kunbaracs Nyárlőrinc Felsőlajos Tiszaug Tiszaalpár Városföld Tiszakécske Kunszállás Lajosmizse Helvécia).

A Zsűri értékelése:
A versenyre jelentkezők többségben háziasszonyok voltak.
A csomagolás és a beltartalom színvonala tág határok között mozgott.
Az egynemű lekvárok legtöbbje kajszibarackból készült. Ez teljesen természetes, hiszen térségünknek változatlanul ez a legismertebb gyümölcse. A nyertes lekvár is sárgabarackból készült.
A készítők bátran próbálkoztak olyan gyümölcsökkel is (ribizli, birs, bodza) amelyekből nem könnyű jó lekvárt készíteni.
A lekvárfőzésnél legnehezebb a kellő állomány és a megfelelő íz eltalálása.
A vegyes lekvároknál igen változatos volt a gyümölcsök és az ízesítő komponensek felhasználása. Fügét, szőlőt, dinnyét, kökényt is használtak résztvevőink. Az ízesítő anyagok közt gyömbér, chili, csokoládé bizonyult sikeresnek.
Csomagolásnál nagyon sok ötletes, tetszetős megoldással találkoztunk a csipkés szalagoktól, a gyöngyös díszítésen át a kis horgolt kalapos fedélig.

Végezetül a zsűri néhány tanácsa:
az üvegeket úgy kell tölteni, zárni hogy ne maradjon levegő a töltet fölött, mert elbarnul a lekvár
különösen az alacsony cukortartalmú lekvároknál könnyen gyakran előfordul a penészesedés, erjedés, ezért különösen figyelni kell ezek „hőkezelésére”.

Díjazottak 2015-ben:

 

 A képen a díjazottak és a zsűri két tagja, Weninger Kondrád és Daragó Dénes látható.

További képek a keol.hu oldalon megjelent cikk végén találhatók: FOTÓGALÉRIA

„A legszebb konyhakertek” program/verseny

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében Kecskemét városa első ízben benevezésre került a karcagi kezdeményezésű, mára országos (illetve nemzetközi) jelentőségűvé bővült "A legszebb konyhakertek" programba.

Egyesületünk fontos feladatként tűzte ki, hogy tegyen valamit a konyhakertek fokozatos háttérbe szorulása, a kertes házak füvesítései és dísznövényei mellett a konyhakertek arányának folyamatos csökkenése, megszűnése ellen. Úgy gondoljuk, hogy a konyhakert művelése a szép hobbin túl nagyban hozzájárul az egészséges életmód elterjedésében, hiszen sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos anyagokkal kezelt élelmiszerhez juthat a lakosság. A szabadidő ilyen irányú hasznosításával ugyanakkor nőhet a lakosság önellátó képessége, hiszen nem szükséges megvásárolnia a megtermelt az élelmiszereket, illetve vitaminpótlókat. Ezáltal csökkenhet a háztartások élelmiszerre fordított kiadásainak aránya, miközben jobb minőségű és béltartalmú, biztonságosabb zöldségekhez és gyümölcsökhöz, illetve gyógy- és fűszernövényekhez juthat.

 Első gondolatunk egy kert szépség verseny volt, ekkor találtunk rá a már jól bejáratott karcagi programra.
Partnereink együttműködésével országos szinten is példaértékű, díjmentes konyhakertész szaktanácsadás sorozatot indítottunk, mely minden héten más helyszínen került megtartásra. Partner szervezeteink 3 helyszínen alakítottak ki bemutatókerteket: Kecskeméti Humán Szakképző Iskola Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakiskolája tanüzemében, a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karán és a Pax 96. Kft. telephelyén. A mintakertekben az elméleti ismeretátadás mellett gyakorlatban is láthatták az érdeklődők a módszereket, és azok eredményeit.

A zsűri, melynek mindhárom tagja elismert szakember, két alkalommal járta be a benevezett kerteket, amelyek megművelői lelkesen mutatták meg hol hobbi, hol profi szintű kertjeiket, büszkeségeiket és eredményeiket.

A Zsűri tagjai: Nagy Ágnes Kecskemét Város Főkertésze, Hamzáné Lakó Judit az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára, Kocsis Pál a Kecskeméti Humán Szakképző Iskola Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakiskolájának volt igazgatója.

Felajánlást több szervezettől is kaptunk, melyet a díjazottainknak adunk át az eredményhirdetésen.

Díjazottak 2015-ben:

 

A képen a díjazottak láthatók, illetve a zsűriből Hamzáné Lakó Judit az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára, és díjakat felajánló az Alfa Lucullus Kft. és a Zöldségkutató Intézet képviselője láthatók.

További képek a keol.hu oldalon megjelent cikk végén találhatók: FOTÓGALÉRIA

 

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!