2023. december 04. hétfő, Barbara, Borbála

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos program kecskeméti kertjeinek díjátadója 2023

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén 11. alkalommal csatlakozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű Magyar Örökség díjas országos programhoz.

Az Egyesület ismét felvállalta a program Kecskeméten történő lebonyolítását, támogatva ezzel a magyar kertkultúra hagyományainak ápolását, a kertművelő tudás ifjabb nemzedékre való átörökítését.

A háborús konfliktus, a világszerte várható élelmiszerhiány teljesen más megvilágításba helyezte a konyhakerti kertművelés fontosságát és súlyát. Az otthoni élelmiszer termelése már nem csak szabadidős tevékenység, hanem fontos alapköve az egészséges és biztonságos élelmiszer előállításának.

A Szervezők arra ösztönözték a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, gondozzák azt, termesszenek benne saját maguk és a családjuk számára minél több konyhakerti növényt, zöldséget, fűszer-, gyógynövényeket, gyümölcsöt. A konyhakert művelése a szép hobbin túl nagyban hozzásegíti az egészséges életmód elterjedését, hiszen sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos anyagokkal kezelt élelmiszer előállítást eredményez. A szervezők tapasztalata, hogy az idei évben is szép számmal jelentkeztek a megmérettetésre.

 

A helyben meghirdetett versenyre 4 kategóriában, 11 kerttulajdonos, összesen 137 kertjét nevezte be az alábbi kategóriákban:

Mini: 50 m2 alatti

Normál: 50 m2 felett

Zártkert Vegyes (zöldség és gyümölcs)

Közösségi: Csoportok, szervezetek által megművelt kertek

Az idei évben a legfiatalabb kertművelő 4 éves, míg a legidősebb 85 éves volt.

A nevezők között többségében a tapasztaltabb, idősebb korosztály képviseltette magát. Bár a kertművelők átlag életkora emelkedő tendenciát mutat, egyre több fiatal család, aktív dolgozó talál örömet a kertművelésben.

A Szervezők büszkék arra, hogy az évek során a versenyben résztvevő kertek művelői közös szakmai, közösségi programokat szerveznek. Tartják  a kapcsolatot az év során is egymással, eszmét cserélnek a kertművelési technikákról, büszkén mutatják be egymásnak terméseiket.

 

 

2023-ban a kertszemlék során kiemelt téma volt a komposztálás, és a komposzt hasznosítása. Előny volt, ha minél többféle anyagból készítették a komposztot.  

 „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökségdíjas országos program kecskeméti díjátadó ünnepségére 2023. szeptember 21-én  csütörtökön 17:00 órakor a Hunyadivárosi  Közösségi Kertben került sor.

A Zsűri tagjai:

Győri András Kecskemét Megyei Jogú Város főkertésze,

Hamzáné Lakó Judit az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára, a program koordinátora.

Kocsis Pál a Mathiász János Borrend nagymestere.

A díjazottak részére támogatói díjakat ajánlott fel:

Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, MATE Szőlészeti Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomás, Royal Sluis Magrovet Kft., Barna és Fiai Faiskola, Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola, Gyenes Kertészet, ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet, Hírös Fa Metész TCS Szövetkezet, Kállai Márta Díszfaiskola Bt.

 Az Egyesület ezúton is szeretne köszönetet mondani a felajánlóknak az önzetlen támogatásért.

 

 

Díjazottak listája:

Közösségi kert kategória

Royal Sluis Magrovet Kft., Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola, Hírös-Fa Metész TCS Szövetkezet díját kapta:

KRE – Kaszap Utcai Református Óvoda – „A kicsinyek szép kertje”

 

ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet, Barna és Fiai Faiskola, Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola díját kapta:

Első Széchenyivárosi Közösségi Kert- „A szorgalmas közösség kertje”

 

Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, Barna és Fiai Faiskola díját kapta:

Hunyadivárosi Közösségi Kert – „A fejlődés kertje”

 

ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet, Hírös-Fa Metész TCS Szövetkezet díját kapta: 

Málnáskert Közösségi Kert – „A közösségi összefogás kertje”

 

MATE SZBI Kecskeméti Kutató Állomás, ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet, Barna és Fiai Faiskola díját kapta: 

Forradalom Utcai Közösségi Kert – „A rend és tisztaság kertje”

 

Normál, 50 m2 feletti kategória

 

Royal Sluis Magrovet Kft., Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola díját kapta:

Gyulai József – „A bölcsesség kertje”

                                                                   

MATE SZBI Kecskeméti Kutató Állomás, Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola díját kapta:

Somodi Anna Mária – „Az innovatív elhivatottság kertje”

 

Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola, Kállai Márta Díszfaiskola Bt. díját kapta:

Simon Istvánné – „A sokszínűség kertje”

 

Mini: 50 m2 alatti kategória

 

Gyenes Kertészet, Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola díját kapta:

Juhász-Dunszt Levente – „ A kreatív egyéniség kertje”

 

Zártkert: vegyes kategória

 

Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola, Barna és Fiai Faiskola díját kapta:

Varga Brigitta – „Fiataloké a jövő kertje”

 

Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola, Royal Sluis Magrovet Kft. díját kapta:

Bakró Dániel – „A szakértelem kertje”

 

Minden kedves kertművelőnek ezúton is gratulálnak a Szervezők és szeretnék, ha ez a program jövőre is tovább folytatódna. Bátorítanak mindenkit, a versenyen való részvételre a jövő évben is. Bíznak benne, hogy a program megvalósulása a részvételen túl nemcsak a kertek szépségéhez járul hozzá, hanem a helyi hagyományok megőrzéséhez, valamint a helyi közösség összetartásához is.

 

Kecskemét, 2023. szeptember 21.

 

 

 

 

 

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!