2020. október 28. szerda, Simon

ARANYHOMOK TÉRSÉGI LEKVÁRVERSENY

Az első alkalommal meghirdetésre került Aranyhomok Térségi Lekvárverseny célja a (térségi) gyümölcsök befőzésének népszerűsítése, a lakosság aktivizálása és egy jó hangulatú megmérettetés. Nevezni csak saját készítésű, térségi gyümölcsből készített lekvárral lehetett. A lekvárok ízük, illatuk és megjelenésük alapján kerültek elbírálásra és pontozásra. A legjobbnak ítélt lekvárok készítői helyi termékekből összeállított ajándékcsomagot kaptak. Nevezni három kategóriában lehetett: hagyományos ízű lekvárok, vegyes gyümölcslekvárok és különleges, kreatív lekvárok. Az első helyezettek közül kiválasztásra került a térség lekvárja, melynek készítője egy Weninger befőzőautomatát kapott a Weninger Bt. felajánlásából. Versenyünk további díjazottjai térségi ajándékcsomagot kaptak, illetve az első helyezettek az Univer Product Zrt. felajánlásából ajándékcsomagot kaptak.

A versenyre kistermelők, háziasszonyok jelentkezését is vártuk.

A zsűri tagjai: Kujáni Lászlóné a Kujáni Szaktanácsadó és Termelő Kft.-től, Daragó Dénes élelmiszer-technológiai szakértő és Weninger Konrád a Weninger Bt. képviselőjeként.

A felhívásunkra 23 lekvárkészítő jelentkezett 65-féle lekvárral 11 településről. (Kecskemét Kunbaracs Nyárlőrinc Felsőlajos Tiszaug Tiszaalpár Városföld Tiszakécske Kunszállás Lajosmizse Helvécia).

A Zsűri értékelése:

A versenyre jelentkezők többségben háziasszonyok voltak.

A csomagolás és a beltartalom színvonala tág határok között mozgott.

Az egynemű lekvárok legtöbbje kajszibarackból készült. Ez teljesen természetes, hiszen térségünknek változatlanul ez a legismertebb gyümölcse. A nyertes lekvár is sárgabarackból készült.

A készítők bátran próbálkoztak olyan gyümölcsökkel is (ribizli, birs, bodza) amelyekből nem könnyű jó lekvárt készíteni.

A lekvárfőzésnél legnehezebb a kellő állomány és a megfelelő íz eltalálása.

A vegyes lekvároknál igen változatos volt a gyümölcsök és az ízesítő komponensek felhasználása. Fügét, szőlőt, dinnyét, kökényt is használtak résztvevőink. Az ízesítő anyagok közt gyömbér, chili, csokoládé bizonyult sikeresnek.

Csomagolásnál nagyon sok ötletes, tetszetős megoldással találkoztunk a csipkés szalagoktól, a gyöngyös díszítésen át a kis horgolt kalapos fedélig.

Végezetül a zsűri néhány tanácsa:

az üvegeket úgy kell tölteni, zárni, hogy ne maradjon levegő a töltet fölött, mert elbarnul a lekvár;

különösen az alacsony cukortartalmú lekvároknál könnyen gyakran előfordul a penészesedés, erjedés, ezért különösen figyelni kell ezek hőkezelésére.

 

Díjazottak:

Vinnainé Csurpek Ágnes Hagyományos ízű lekvárok kategóriában I. helyezést ért el, elnyerve "A térség lekvárja" díjat. Fődíj: Weninger befőzőautomata
Terényi-Kelemen Éva Hagyományos ízű lekvárok kategóriában II. helyezést ért el. Díja: Kecskemét kiadvány
Gábor Tamás Hagyományos ízű lekvárok kategóriában III. helyezést ért el. Díja: Fantó könyv
Gönczfalvi-Kiss Eszter Vegyes gyümölcslekvárok kategóriában I. helyezést ért el. Díja: Univer ajándékcsomag
Lőrincz Edit Vegyes gyümölcslekvárok kategóriában II. helyezést ért el. Díja: Univer ajándékcsomag
Vinnainé Csurpek Ágnes Vegyes gyümölcslekvárok kategóriában III. helyezést ért el.
Trecskó Mónika Különleges, kreatív lekvárok kategóriában I. helyezést ért el. Aszús feketeszőlő lekvár Díja: Univer ajándékcsomag
Trecskó Mónika Különleges, kreatív lekvárok kategóriában II. helyezést ért el. Dió lekvár
Balaton Jánosné Különleges, kreatív lekvárok kategóriában III. helyezést ért el. Díja: Fantó könyv

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!