2021. április 19. hétfő, Emma

Beszámoló - XXVI. Helvéciai Szüreti Mulatság

„XXVI. Szüreti Mulatság” VP6-19.2.1.-52-7-17. kódszámú, „Helyi közösségi összefogást erősítő rendezvények támogatása” című pályázati felhívás alapján


A rendezvény helyszíne, időpontja: A Helvécia, 122/2 hrsz-ú Milleniumi emlékpark, az 1. hrsz-ú Polgármesteri Hivatal és a 026/156 hrsz-ú Sportcsarnok szolgált helyszínéül a 2019. szeptember 6-7-8. napján megrendezésre került XXVI. Helvéciai Szüreti Mulatságnak.

Pályázati támogatás: 1.116.938 Ft

Célcsoport megjelölése: A helvéciai, valamint a környékbeli települések lakosai, határon túli testvértelepülések delegációi.

Rendezvény céljának és eredményének rövid bemutatása:
Helvécia Nagyközség Önkormányzata 2018. május 15. napján, XXVI. Szüreti Mulatság címen, a 1930350599 projektazonosítón pályázatott nyújtott be a VP6-19.2.1.-52-7-17. kódszámú, „Helyi közösségi összefogást erősítő rendezvények támogatása” című felhívásra.
A XXVI. Helvéciai Szüreti Mulatság 2019. szeptember 6-7-8. napján, háromnapos rendezvényként több helyszínen valósult meg a nagyközségen belül.
A programok többsége a település központjában elhelyezkedő Millenniumi Emlékparkban (122/2. hrsz.) került megrendezésre. Szeptember 6. napján a nyitóünnepséggel, a helyi kitüntető díj átadásával, kiállítás- megnyitóval, ifjúpolgárok fogadásával, valamint motoros show műsorral vártuk az ide érkezőket és a helyi lakosokat. A péntek esti műsor fénypontja a parkban található színpadon Csepregi Éva előadása volt, melyre nagyon sokan eljöttek a környékbeli településekről. A résztvevők száma mintegy 900 fő volt a koncerten és a megelőző programokon.
A pénteki napon 100 fő megvendégelésére került sor a nyitóvacsora alkalmával a Polgármesteri Hivatalnál (1. hrsz.). Ezen az eseményen meghívott vendégek vettek részt, úgy, mint a főbb tisztségviselők, képviselők, intézményvezetők, illetve Helvécia testvértelepüléseinek – Csíkkarcfalva, Sirnach, Zétény, Versec – delegációi.
Szombaton délelőtt a szüreti nap hagyományához kapcsolódóan szőlő- és borászati bemutató, mustkészítés, mezőgazdasági gépek bemutatója, valamint a borudvarnál a borkóstolás zajlott. A Pom-Pom együttes szintén a Milleniumi emlékparkban található színpadon lépett fel, mely kicsiket és nagyokat egyaránt odavonzott.
A főzőverseny, szűrővizsgálat, zumba, mazsorett, testvértelepülés fúvószenekara, valamint a kézműves termékek vására szintén a lakosság és az idelátogatók színvonalas szórakozását szolgálta. A lovaskocsis felvonulásra is nagyon sok helyi és környékbeli lovas-fogatos érkezett.
A szombat esti bál a Korhánközi dűlő 1. szám alatt (026/156 hrsz.-ú) található sportcsarnokban került megrendezésre, melyen a tánccsoport mellett országosan ismert fellépő, Henna és Sihell Ferry adott műsort. A szombati napon mintegy 1200 fő vett részt a programokon.
Külső helyszíneken a helyi iskolák és óvodák biztosították a lebonyolítást, a művelődési otthon elől induló lovas felvonulás a település fontosabb utcáin történt lakossági megvendégeléssel.
Vasárnap ökumenikus istentisztelet zárta a rendezvényt a református templomban, melyen a helyi lakosság, a képviselő-testület tagjai és a testvértelepülésekről érkezett vendégeink vettek részt.
A vendégekkel és fellépőkkel együtt évről évre gyarapodik a résztvevők száma. A rendezvénysorozatra mintegy kétezer fő látogatott el településünkről, illetve a környező településekről, akik aktívan részt
vettek a különböző programokban. Testvértelepüléseinkről érkezett külföldi vendégeink száma meghaladta a 80 főt.
A rendezvény célja a helvéciai, valamint a környékbeli települések lakosainak, határon túli testvértelepülések delegációinak színvonalas kulturális műsor biztosítása, a hagyományok ápolása, az emberi kapcsolatok kiszélesítése, és szorosabbra fonása.
A rendezvény eredményei a hagyományőrzés, a közösségszervezés és az emberi kapcsolatok szorosabbá fonása. A helyi lakosság számára az összetartozást képviseli a szüreti nap, tekintettel arra, hogy aki csak teheti, kiveszi a részét a falu feldíszítésében, a vendégek fogadásában, vagy a lovas felvonulásban, de a felvonulók kínálásában, és a vendéglátásban is. Az elszármazott családtagok is hazalátogatnak ilyenkor, akiket a viszontlátás öröme fogad.

 

 

Helvécia, 2020. április 30.

Balogh Károly sk.
Helvécia Nagyközség polgármestere

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!