2024. március 03. vasárnap, Kornélia

Felejthetetlen élményekkel gazdagodtak a térség gyermekei az első Aranyhomok Életmód Táborban!

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési egyesület első alkalommal rendezte meg a „Védőháló a Kecskemét és kistérsége családjaiért” nevű EFOP-1.2.1-15 azonosítószámú pályázat támogatásával, Aranyhomok Életmód Táborát, 100 gyermek részvételével, 12 kistérségi településről érkeztek a gyerekek:

Bugac, Helvécia, Lajosmizse, Nyárlőrinc, Fülöpjakab, Fülöpháza, Tiszaalpár, Kecskemét, Kerekegyháza, Jakabszállás, Kunbaracs, Tiszaug.

A táborban hét animátor gondoskodott a gyerekek vidám nyaralásáról, egészségügyi biztonságáról a nap 24 órájában. A pedagógusok, segítők szintén kistérségi településekről érkeztek: Kecskemétről, Lajosmizsétől Tiszaugról, Fülöpjakabról.

Nagy örömmel és lelkesedéssel készültünk a táborra. Sok izgalom és nagy várakozás előzte meg a tábori előkészületeket, arra törekedtünk, hogy mindenki számára felejthetetlen, izgalmas és élményekkel teli legyen a táborban eltöltött idő.

A részvétel minden gyermek számára ingyenes volt. A tábor helyszínét a Kecskeméti Református Kollégium, a napi négyszeri étkezést a Kollégium Konviktusa biztosította.

Az öt napos együttlét célja, olyan nyári táborozási lehetőség megteremtése volt a kistérségben élő fiatalok részére, amely erősíti bennük a helyi identitást, emellett olyan életmód és tevékenységek megismertetése, melyek testi, lelki és szellemi gazdagodásukat és egyéni képességeik fejlesztését szolgálják. A változatos és játékos programokat színesítette, hogy mindezt kooperatív módon, települések szerinti csoportbontásban tevékenykedve tehették meg a táborlakók.

A délelőtti előadások során olyan szakemberek vettek részt, akik révén a gyermekek elsajátíthatták az egészséges életmód alapjait.

Dietetikusok tartottak előadást az egészséges táplálkozásról, a vitaminok, rostok fontosságáról, az egészségtelen ételek-italok káros hatásairól, majd a gyerekek zöldségkrémet készítettek és kenyeret sütöttek, amelynek minden fázisát kipróbálhatták, a gabona lisztté őrlésétől kezdve a kenyér megsütéséig.

Mentősök megismertették a gyerekekkel az elsősegélynyújtás alapjait, beszéltek az égési sérülésekről, sebellátásról, mérgezésről, próbababán újraélesztés technikáját gyakorolhatták a résztvevők, majd a mentőautót és annak felszerelését is megtekinthették.

Rendőrök előadásukban az online világ veszélyeiről, függőségekről, közlekedési szabályokról tartottak előadást. A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak, sokat kérdeztek, főleg az internettel kapcsolatos témákkal kapcsolatban, aktívan vettek részt a foglalkozásokon.

Kedden délután a Ráday Múzeumban jártak a gyerekek, megtekintették a Fuxreiter Ásványgyűjteményt, a Dunamellék református egyházművészeti kiállítást. Előadást hallhattak Luther Márton életéről és munkásságáról, majd Richly Zsolt Luther-rajzfilmsorozatának pár epizódját tekinthették meg.                                                           

Szerdán a táborlakók kirándulást tettek a Rendnek Ökotanyára, ahol érkezéskor gyógynövény teákkal fogadták a gyerekeket, majd előadást hallhattak a gyógynövényekről, őshonos növényekről, állatokról. Majd a helyi múzeum tárgyi eszközeinek, valamint a szellemi kultúrának a bemutatása következett, a gyakorlatban: tűzrevaló bekészítése, kenyértészta dagasztása, zsemle formázása majd kisütése a kemencében. Közös főzés bográcsban: paprikás krumpli kolbásszal, nokedlivel. Zsemlék sütése után tejespitét készítettek a kemencében. Délután paraszti kézművesség: körmönfonást és csutkababa készítését próbálhatták ki a gyerekek.

A hét két délutáni napján, hétfőn és csütörtökön, kézműves foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek: mézeskalácsot sütöttek és díszítettek, karkötőt és kulcstartót készítettek gyöngyök és szalagok felhasználásával, kipróbálhatták a nemezelést, agyagozást, csuhévirág készítést. Amit a leginkább vártak az a csapatok tábori egyen pólóinak dekorálása volt, mindenki szabadjára engedhette a fantáziáját és kedvükre díszíthettek.

 A csütörtök este, a tábor utolsó estéje volt, ami nagyon jó hangulatban telt, a Csörömpölők Együttes táncoktatással egybekötött táncházával, sok-sok tánccal, teázással, szendvicsekkel.

Pénteki zárónapon, délelőtt a Kecskeméti Vadaskertbe látogattak el a gyerekek, ahol megismerkednek az ott lakó állatokkal, beszélgettek a természetvédelem fontosságáról és a helyes állattartásról.

Délután a Cifrapalota épületét, kiállításait tekinthették meg a gyermekek. A díszteremben előadás során megismerhették az épület történelmét és jelenét. A helyi identitás növelése érdekében múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt, előadást hallottak Kecskemét múltjáról, a Kecskeméti Kistérségi települések történelmi gyökereiről.

A tábor elején kiosztásra került a gyermekek részére, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület: Közös Örökségünk: Kecskemét és térsége települései című kiadványa. Azzal a céllal, hogy a gyerekek sok hasznos információhoz jussanak a térségről. A Cifrapalotában a gyerekeknek szervezett játékos vetélkedő során pedig be is mutathatták tudásukat Kecskemét térsége településeiről.

 A gyerekek a tábor során a Hírös Hét Fesztivál Térségi és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra is kilátogattak, megtekinthették saját településeik bemutatkozóit. Egyszerre 20 település termelőit, kézműveseit és kultúráját ismerhették meg közelebbről a fiatalok. A kostolókon pedig megízlelhették a települések finomságait. Helyi ismeretük, kötődésük erősödött, új ismeretségek születtek.

A gyerekek csendespihenők ideje alatt sem unatkoztak, folyamatosan rendelkezésükre álltak társasjátékok és pirogravur foglalkozás, Olar Mircea jóvoltából.

 A nagyobb korosztályból is sokak számára ez volt az első ottalvós tábor, távol az otthontól, idegen helyen. Új barátságok, új ismeretek, új élmények, megélt konfliktusok, ám ezúttal messze a szülőtől. Tényleg megtapasztalhatták az önállóság élményét.

A táborban a gyerekek megtanultak, közösségben létezni, alkalmazkodni más gyerekekhez és megtanulnak alkalmazkodni egy új napi ritmushoz. Jobban megismerték saját magukat és határaikat.

     

Fotók: Lei Noel

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!