2020. június 04. csütörtök, Bulcsú

Főzőverseny a III. Tojásfesztiválon

Nemzetközi FŐZŐ VERSENY KIÍRÁS
tojásos ételek készítésére
Tojásfesztivál - Országos Tojás Sokadalom
Kecskemét - főtér
2017. június 9-11. péntek - szombat - vasárnap
Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, a Baromfi Termék Tanács, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége és a Hírös Tojás
Tojásfesztivált - Országos Tojás Sokadalmat szervez 2017. június 9-11-ére Kecskemét főterére.
Fő támogatók:
Tojásszövetség, Kecskemét Megyei Jogú Város, Miniszterelnökség, Hírös Tojás,
Szakmai támogató: Szabadtűzi Lovagrend
A rendezvény fővédnökei:
Szemereyné Pataki Klaudia, Polgármester, Kecskemét Megyei Jogú Város
Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Dr. Csorbai Attila, elnök, Baromfi Termék Tanács
Végh László, elnök, Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége
A Főzőverseny célja:
-A tojással, mint fő alapanyaggal készült ételek készítésével, s a hagyományos ízekben nagyanyáink receptjei alapján készült ételek segítségével a tojásnak, mint egészséges és nélkülözhetetlen tápláléknak a népszerűsítése.
-A mindennapok tojásételeinek és a különleges kulináris élményeket nyújtó ételcsodáknak az elkészítése hagyományosan vagy újragondolva, a modern gasztronómia lehetőségeit kiaknázva.
-A tojással, mint fő alapanyaggal készült ételek elkészítésén keresztül, a tojás változatos felhasználási lehetőségeinek a bemutatása.
-A csapatok-versenyzők kb. 10-12 m2 szabad téri versenyfelületet kapnak, melyet a rendezőség jelöl ki. A helyek érkezési sorrendben foglalhatók el.
-Előzetesen leadott igény esetén a csapatok átvételi elismervény mellett egy sörasztal garnitúrát (1 asztal, 2 pad), valamint nyílt tűzhöz megfelelő alátétet kapnak. Ezt meghaladó eszközszükségletről a csapatoknak kell gondoskodni. Az elektromos áram szükségletet a jelentkezési lapon kérjük megadni. A központi elosztó szekrényekből való áramvételezés saját hosszabbítóval történik (kérjük hozzanak bőven). Vízvételi lehetőség lesz a helyszínen.
Az ételek elkészítési lehetőségei:
-Nyílt, természetes tűzön, (tűztálca használata kötelező!)
-PB-gázüzemű főzőberendezés használatával (nyomáscsökkentő használata kötelező!)
-Villany üzemeltetésű eszköz használatával (áramvételi lehetőséget biztosítunk).
A főzéshez bármilyen főzőeszköz (bogrács, grillberendezés, tárcsa, stb.) használható!
A versenyzőknek, csapatoknak lehetőség nyílik bemutatkozásra szóban, illetve a főzőhelyen kihelyezett tájékoztató anyagok segítségével. Kérjük éljenek a lehetőséggel, mutatkozzanak be a fesztivál közönségének és egymásnak.
Egy csapat kategóriánként több ételt is készíthet. Díjazásban egy csapatként legfeljebb 4 főt vesz figyelembe a rendezőség (érmek darabszáma).
A főzőverseny kezdete: június 11-e vasárnap 9:00 óra
Nevezés: díjtalan, a nevezési lap kitöltésével és előzetes benyújtásával.
Díjazás: neves szakmai zsűri bírálata alapján, melyet a Szabadtűzi Lovagrend állít ki.
Zsűrizés: 12:00 – 13:30
A zsűri tagjai a nemzetközileg elfogadott zsűrizési szempontok alapján értékelik az ételeket. A zsűritagok egyenként pontozzák-értékelik az ételeket, majd az általuk adott pontszámok összesítésével határozzák meg az adott étel helyezését. Az abszolút fődíj (vándordíj) az
előételek - főételek, illetve a desszertek - utóételek kategóriákban az adott csapat által kapott két legjobb helyezési szám alapján kerül megállapításra.
Eredményhirdetés és ünnepélyes díjkiosztó: 15:00 (nagyszínpad)

F O N T O S !
A főzőversenyt kedvezőtlen időjárás esetén is megtartjuk! Ebben az esetben a csapatok maguk gondoskodnak eső és szél elleni kellő védelemről.
A helyszín elfoglalása, berendezése reggel 8 órától biztosított. Érdeklődni a szervezőknél a helyszínen, a főtér közepi Hírös Forrás szökőkútnál lehet.
Jelentkezési határidő: 2017. június 5. A szervezők az első 24 beérkezett nevezést garantáltan elfogadják.
Jelentkezés: fozoverseny@hirostojas.hu

A verseny szabályai továbbá:
 A versenyzők igénylése szerinti mennyiségben – előzetes jelentkezés – a Hírös Tojás biztosítja a főzéshez szükséges tyúktojást. Tojás más forrásból és minőségben nem származhat! Különleges előkészületi szükség esetén a tojás a versenyt megelőző napokban is átvehető.
 A tojásnak az ételek fő összetevőjének kell lennie!
 A többi hozzávaló biztosítása a nevezők feladata.
 A rendezők biztosítják továbbá a kóstoltatáshoz szükséges evőeszközöket (tányér, kés, kanál, villa), de a kóstoltatást a csapatok végzik.
 A rendezőség által kiadott eredeti kóstolójegy (300 Ft) ellenében 1/3-ad adagnyi ételt kell kiszolgálni. A begyűjtött kóstoló jegyeket a szervezőknek a díjkiosztó előtt át kell adni. A begyűjtött kóstoló jegyeket a szervezők a teljes értékben visszaváltják, azaz a kóstolásért kapott támogatás közvetlenül a főzőcsapatokat illeti meg.
 Az ételkészítés három elkülönített verseny kategóriában történik. Más ételek nem készíthetőek, nem kínálhatóak. A főzőverseny kezdetekor nyilatkozni kell, hogy melyik étel, melyik versenykategóriában indul.
 A három kategória:
1. tojásos előételek, levesek
2. tojásos főfogások,
3. tojásos desszertek és más utóételek (helyszínen készült és előzetesen otthon készített).
● Zsűrizésre az elkészült ételeket a zsűri által kijelölt időpontban kell a zsűri asztalára egy teljes adagban helyezni. Az étel leadásakor minden csapat a zsűri felé a kínálást megerősítheti egy rövid produkcióval. A zsűri elé megkésve érkező ételek a zsűrizési menetrend teljes lefutása után kerülhetnek bírálatra.
 A zsűri a főzés megkezdésétől a tálalásig végig pontoz! Szempontok: megjelenés, tisztaság, nyersanyag-használat, ésszerűség, csapatmunka, tálalás, hőfok, íz, stb.
 A desszertek és más utóételek kategóriába benevezőknek saját maguk által a helyszínen kell ételt készíteni, vagy a magukkal hozott ételből (tehát odahaza is el lehet készíteni) 5 darabot, torta vagy más látványosság esetében az egész készítményt egy egészben kell zsűrizésre bemutatni.
 Az összetett vándordíjba (abszolút fődíj) csak a versenyzők által a verseny helyszínén készített desszertek és más utóételek után kapott pontok számítanak be.
 A tojásos desszertek és más utóételek kategória esetében a kategória fődíjáért a helyszínen készült és az előzetesen otthon készített ételek viszont összevontan versenyeznek.
 A versenyben résztvevőkkel szemben a rendezők elvárják: 1.) a főzőhely esztétikus kialakítását, tisztántartását és a hagyományok megjelenítését, 2.) a magas fokú konyha
és étkezési higiénia megtartását, valami 3.) a készített ételek ízléses tálalását, kóstoltatását csapatonként legalább 20 kóstolási adag mennyiségben.
 A csapatok hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendezvény ideje alatt nyilvános hang és képfelvétel készüljön.
A nevezett csapatok az alábbi megmérettetésben vesznek részt:
I. A felkért zsűri a készítés közepette is vizsgálja a versenyzők munkáját, majd a főzőcsapatok az előre megadott menetrendben (óra, perc) átadják a zsűrinek a kóstolót. Kategóriánként 1-1 fődíjas, valamint 2., 3. helyezettek kerülnek díjazásra. Az abszolút fődíj (vándordíj) az előételek - főételek (tehát az 1. és 2. kategória összevontan), illetve a desszertek - utóételek kategóriákban az adott csapat által kapott két legjobb helyezési pontszám alapján kerül megállapításra, azaz a legmagasabb pontszámú előétel vagy főétel, plusz a legmagasabb pontszámú helyben készült desszert alapján kerül kiadásra.
II. Minden szabályokat betartó és készételt kóstoltató főzőcsapat elismerő oklevélben, valamint tárgyjutalomban (Hírös Tojás, 12 x 10 db) részesül.
Ételt pénzért kínálni T I L O S !
A fenti szabályok be nem tartása a versenyből való azonnali kizárással, és a helyszín elhagyásával jár!
A VERSENY DÍJAZÁSA:
ABSZOLÚT FŐDÍJ:
A díjat a Hírös Tojás alapította. Amely csapat vagy személy az abszolút fődíjat háromszor elnyeri, az jogosult a vándortrófea örökös birtoklására, valamint megilleti a Hírös Tojás örökös mesterszakácsa, mestercukrásza cím viselése. Díjai:
Vándortrófea, Kísérő serleg, Oklevél, Érem és tojás
Az abszolút fődíj vándortrófeáját a megelőző év bajnoka, azaz a Gastro Maestro csapat (Magyarországi Olaszok Baráti köre, Budapest-Gödöllő) adja át.
Kategória fődíj:
Serleg, Oklevél, Érem és tojás
II-III. helyezettek:
Serleg, Oklevél, Érem és tojás
Különdíjak – Serleg, Oklevél és tojás
1. A zsűri által az arra érdemesnek ítélt azon versenyző kapja, aki/amely csapat a főzőhelyen és a kínálásában a Magyar gasztronómiai és népi hagyományokat legnívósabban jeleníti meg.
2. A zsűri által az arra érdemesnek ítélt azon külföldi versenyző kapja, aki/amely csapat a szakács és cukrász mesterségek leglelkesebb követője és a vendéglátásban is jeleskedik.
3. A zsűri által az arra érdemesnek ítélt azon versenyző kapja, aki/amely csapat a legnagyobb adagszámban kóstoltatott.

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!