2024. június 16. vasárnap, Jusztin

XIX. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál május 10-12. között Kecskemét főterén

Május 10-12. között hungarikumok sora lesz látható, hallható, tapintható és persze fogyasztható a három napos XIX. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál során, ahová minden kedves érdeklődőt szeretettel vár az Aranyhomok Egyesület.

Kecskemét főterén megelevenedik magyarságunk számos értéke, amelyet a tíz vármegyéből érkező 27 vendégkiállító bemutatkozásán keresztül ismerhetnek meg a fesztivál látogatói.  

Május 10. péntek 17 órakor a Hungarikum Fesztivált a rendezvény fővédnöke, V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos nyitja meg, köszöntőt mond Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét MJV polgármestere.

A megnyitó ünnepség részeként a VI. Gyergyó-Hétvégére érkezett hagyományőrzők, adatközlő muzsikusok, táncosok, a Kecskeméti Kodály Iskola tanulói és tanárai, a lakiteleki Boróka Zenekar, valamint Szabó Sándor tárogatóművész nagyszabású előadására kerül sor a Kodály módszer tükrében. 19 órától Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc – díjas magyar előadóművész szórakoztatja a vendégeket.

 

Május 11. szombaton 10 órától a Kecskeméti Örömfestők művészi tevékenységébe lehet bepillantást nyerni a Kossuth téren. A színpadon 10:30-tól a Furfangos Paraván Vitéz László című bábelőadása várja a kicsiket, 11:30-tól pedig a Magyar Szablyavívó Iskola Katonatelepi Gyerekcsoport bemutatója és vívásoktatása következik. 12 órától Radics Sándor cimbalomművész muzsikál, melyet a Mátyás Király Citerazenekar és a Pöszméte Citerazenekar követ. 14 órától a Kalocsai Kézműves Kör tart népviseletbemutatót, megismertetve ezen viselet jellegzetességeit, gazdag és változatos díszítésmódjait. 15 órától a kisgyermekek és szüleik körében népszerű Alma Együttes lép színpadra. 16:30-tól a harmadik Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat eredményhirdetésével folytatódnak a színpadi programok. A Victoria Fitness Sportegyesület 17 órától akrobatikus látványtáncokkal ejti ámulatba a közönséget.

17:40-től kerül sor a Kecskeméti Hegyközségi Borverseny, valamint a Kecskemét Város Bora 2024. évi díjátadójára a Mathiász János Borrend közreműködésével, ahol a díjnyertes borok közül kihirdetésre kerül, hogy mely bor viseli idén a Kecskemét Város Bora címet.

A több mint ezer évre visszatekintő magyar solymászat a magyarság kultúrájának és az UNESCO szellemi örökségének szerves része. Igazi különlegesség a 18 órakor kezdődő solymászbemutató, amely először mutatkozik be a fesztiválon. Az ország legnagyobb ragadozó madár tenyészetében nevelődött idomított madarak – szirti sas, harris héja, lugger sólyom, sivatagi uhu, tundra uhu, afrikai uhu, chaco-bagoly - bemutatójának, röpítésének, idomítási technikáinak lehetnek szem- és fültanúi a rendezvényre látogatók.

19 órától a legnépszerűbb és legismertebb operett részletek csendülnek fel a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában. Lukács Anita, Szendy Szilvi, Laki Péter és Vadász Zsolt ígérnek felhőtlen kikapcsolódást és felejthetetlen élményt minden korosztály számára. 

Május 12. vasárnap 10 és 14 óra között a Tisza Classic 2 – Veterán jármű kiállítás nyújt remek lehetőséget a veterán járművek iránt érdeklődőknek a találkozásra és a közös élmények megosztására. A Városháza elé mintegy 50 veterán jármű érkezik, a legidősebb autó több mint 100 éves.

Szintén 10 órától a Gasztrovasárnap, ezúttal is kivételes gasztronómiai élményt nyújt. A Közösségi Értékeink Szolgálatában Egyesület magyar gulyáslevest fog készíteni bográcsban, tradícionális recept alapján, jótékonysági céllal, a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány javára. A gulyáslevest 13 órától lehet majd megvásárolni. A bevételt a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye felsősófalvi gyülekezeti otthonának újjáépítésére fordítják.

12:30-tól a Szecsődi Udvarház gyermekműsora kínál kiváló szórakozási lehetőséget. A Hungarikum kiállítók bemutatkozására 13:30-kor kerül sok a Kossuth téren.

14:30–tól Csík János és a Mezzo zenekar a Kossuth-, Prima Primissima díjas művész vezetésével ígér kellemes koncertélményt.

A Romkertben 15:30-tól Tengeri Attila zenés interaktív gyermekkoncerttel szórakoztatja a legkisebbeket. 16 órakor a Tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület népszerűsíti produkciójával a tardi matyó hagyományokat. Végül, de nem utolsó sorban a fellépők között üdvözölhetjük a jakabszállási Apró Lábak Néptánccsoportot, valamint a Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoportot.

A színpadi programokon kívül számos érdekesség kínálkozik az eseményen. A fesztivál Hungarikum Kiállítással, Települési Értéktár Kiállításokkal, Hungarikum kvízzel, népi és ügyességi gyermekjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal, hagyományőrző programokkal, látványkonyhával, kóstolókkal, családias hangulattal várja a látogatókat.

A Hungarikum Kiállítás keretén belül megismerhetik a hungarikumokat, települési és vármegyei értékeket. A Kecskeméti Települési Értéktárat ebben az évben Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész képviseli, „Zománcozott acél” című kiállítása mindhárom napon megtekinthető.

Új kiállítóként üdvözölhetik Kovács Balázs cimbalomkészítő mestert, valamint első ízben lesz jelen a Karcagi Birkafőzők Egyesülete. A civil szervezet jóvoltából a fesztiválra látogatók minden nap megkóstolhatják a Nagykunság népi táplálkozásainak jellegzetes gasztronómiai értékét, a hunarikumnak számító karcagi birkapörköltet. A Délalföldi Kertészek Szövetkezete Magyarország legjelentősebb termelő és értékesítő szövetkezete legnagyobb büszkeségükkel, a szentesi paprikával lesz jelen a fesztiválon. A Hévíz Turisztikai Egyesület a „Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógykúra bemutatásával készül. Mohács Város Önkormányzata a Mohácsi Busójárást, mint hungarikumot és szellemi kulturális világörökséget ismerteti meg a kiállítást felkereső látogatóval. A békéscsabai sátorban, helyben sütik majd a hungarikum csabai kolbászt. Lakitelekről a Hungarikum Liget finom zöldség- és gyümölcskészítményeinek kínálata mellett prezentálásram kerülnek a Liget látnivalói is. Az Univer Product Zrt. kiállításán a Hungarikumok Gyűjteményébe felvételt nyert Erős Pista és Piros Arany termékei kerülnek a főszerepbe. A Kalocsai Kézműves Kör tagjai népviseletbe öltözve mutatják be Kalocsa népművészetét az írást, hímzést és pingálást.

A bugaci Aranymonostor Látógatóközpont kiállítása pedig az Árpád-kori Pétermonostora település lenyűgöző történetét mutatja be. A modern technika kedvelői VR szemüveg segítségével részesévé válhatnak a XI.-XIII. századi eseményeknek. 

A felsoroltakon kívül még jónéhány település jelenik meg a rendezvényen, úgymint Kiskunfélegyháza, Baja, Szolnok, Szeged, Bugacpusztaháza, Kunbaracs, Balmazújváros, Tard. Ne hagyják ki faházaik felkeresését, mert különlegességekkel készülnek ők is.

Kiemelt gasztronómiai partner idén a  Kenyeres Birtok, amely egy különleges, organikus gazdaság, ahol szürkemarháik szabadon, természetes legelőkön nevelkednek a 400 hektáros öko területükön. Termékeik magas minőségét úgy tudják garantálni, hogy az állatok születésétől kezdve a késztermékek elkészültéig egy kézben van az egész folyamat. Így lesznek ételeik különlegesen egyedi ízvilágúak. A szürkemarha húsból készült ételek, hamburgerek mellett megtalálható lesz a Great Taste Awards díjjal jutalmazott szürkemarha szalámi is!

A Hungarikum kvízt helyesen kitöltők Univer ajándékcsomagot, és egyéb értékes felajánlásokból összeállított ajándékokat nyerhetnek.

A szervezők újdonságként „Kecskeméti értékek nyomában” címmel felfedező játékra hívják a kedves családokat. A játék során a Kecskeméti Települési Értéktárba tartozó hat főtéri épületet kell felkeresni és a rendezvény programfüzetének útmutatása alapján, a kért betűket összegyűjteni. A játékosok, a 6 darab betűt helyes sorrendbe rendezve megkapják a megfejtést, ami szintén egy Kecskeméthez szorosan kapcsolódó érték. A helyes megfejtők jutalma egy hungarikum mézeskalács.

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely „Fején találod a szöget?” kvízjátékkal, ingyenes belépéssel várja azokat, akik felkeresik a  múzeumot pénteken és szombaton, felmutatva a programfüzetet. A közmondásokhoz kötődő mini dioráma kiállításhoz tartozó kvízjátékkal mindenki próbára teheti tudását, hogy mennyire is igazodik ki a szólások és közmondások világában.

Az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár forgatagában helyi és környékbeli termelők, kézművesek kínálják szívvel-lélekkel készült portékáikat.

Kínálatukban megtalálhatók ajándéktárgyak, mézeskalácsok, bőráruk, féldrágakő ékszerek, ásványékszerek, kerámiák, kézműves ruhák, fa és textil termékek, lakberendezési tárgyak, játékok, horgolások, erdélyi kézműves termékek, szappanok. 

A tudatos vásárlók és a reform konyha kedvelői kistermelői élelmiszerek közül választhatnak kedvükre közvetlenül a termelőktől. Többek között gyümölcssajtokat, lekvárokat, aszalványokat, chili készítményeket, mézeket, reform édességeket és házi kenyér különlegességek vásárolhatnak kedvező áron.

Aki finom ételekre-italokra vágyik, egytálételek, frissensültek, lángos, fánk, üdítők, tájjellegű borok és kézműves sörök közül választhat. A helyi, kecskeméti barackpálinka készítő mester, Mihócsa József is elhozza regionális aranyérmes és Champion-díjas pálinkakülönlegességeit.

A rendezvény kiemelt támogatói: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Agrárminisztérium, Hungarikum Bizottság.

További támogatók: Városgazdasági Nonprofit Kft., Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft., Best Cool Klíma Kft, Félegyházi Pékség Kft., Univer Product Zrt.

A rendezvényen való részvétel ingyenes.

Ismerje meg a hungarikumokat, a nemzeti értékeket!

Fedezzük fel újra hagyományainkat! Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

 

Keresse eseményünket a facebookon: XIX. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál

Kapcsolódó galéria

Kapcsolódó dokumentumok

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!