2024. június 16. vasárnap, Jusztin

Fergeteges sikere volt a XIX. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztiválnak Kecskeméten

Minden kedves Partnerünknek köszönjük az együttműködést. Jövőre is várunk mindenkit szeretettel!


Május 10-12. között hungarikumok sora volt látható, hallható, tapintható és persze fogyasztható a három napos XIX. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztiválon, ahová minden kedves érdeklődőt szeretettel várt az Aranyhomok Kisérségfejlesztési Egyesület.
Kecskemét főterén megelevenedett magyarságunk számos értéke, amelyet a tíz vármegyéből érkező 27 vendégkiállító bemutatkozásán keresztül ismerhettek meg a fesztivál látogatói.
Május 10. péntek 17 órakor a Hungarikum Fesztivált a rendezvény fővédnöke, V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos nyitotta meg, köszöntőt mondott Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét MJV polgármestere, Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkára.
A megnyitó ünnepség részeként a VI. Gyergyó-Hétvégére érkezett hagyományőrzők, adatközlő muzsikusok, táncosok, a Kecskeméti Kodály Iskola tanulói és tanárai, a lakiteleki Boróka Zenekar, valamint Szabó Sándor tárogatóművész nagyszabású előadására került sor a Kodály módszer tükrében. 19 órától Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc – díjas magyar előadóművész adott felejthetetlen koncertet.

 

Május 11. szombaton fellépett többet között a Furfangos Paraván, a Magyar Szablyavívó Iskola Katonatelepi Gyerekcsoportja, Radics Sándor cimbalomművész, a Mátyás Király Citerazenekar, Pöszméte Citerazenekar, az Alma Együttes valamint a Kalocsai Kézműves Kör. Sor került a harmadik Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat eredményhirdetésére is, majd a Victoria Fitness Sportegyesület ejtette ámulatba a közönséget akrobatikus látványtáncokkal. A Mathiász János Borrend közreműködésével kihirdették a Kecskeméti Hegyközségi Borverseny eredményét és megtudhattuk , hogy az idei évben a Gedeon Borbirtok Kövidinka bora viseli a Kecskemét Város Bora 2024. címet. A szombati nap színpadi zárásaként a legnépszerűbb és legismertebb operett részletek csendültek fel a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában. Lukács Anita, Szendy Szilvi, Laki Péter és Vadász Zsolt garantálták a felhőtlen kikapcsolódást és felejthetetlen élményt minden korosztály számára.

Igazi különlegességnek számított a solymászbemutató, amely először mutatkozott be a fesztiválon. Az ország legnagyobb ragadozó madár tenyészetében nevelődött idomított madarak – szirti sas, harris héja, lugger sólyom, sivatagi uhu, tundra uhu, afrikai uhu, chaco-bagoly - bemutatójának, röpítésének, idomítási technikáinak lehettek szem- és fültanúi a rendezvényre látogatók.
Május 12. vasárnap 10 és 14 óra között a Tisza Classic 2 – Veterán jármű kiállítás nyújtott remek lehetőséget a veterán járművek iránt érdeklődőknek a találkozásra és a közös élmények megosztására. A Városháza elé mintegy 60 veterán jármű érkezett, a legidősebb autó több, mint 100 éves volt.
A színpadon a Szecsődi Udvarház gyermekműsora kínált kiváló szórakozási lehetőséget. A Hungarikum kiállítók bemutatkozására 13:30-kor került sor a Kossuth téren.
Kora délután Csík János és a Mezzo zenekar a Kossuth-, Prima Primissima díjas művész vezetésével kápráztatta el a közönséget.
A Tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület a Tardi lakodalmas c. produkciójával népszerűsítette a tardi matyó hagyományokat. Végül, de nem utolsó sorban a fellépők között üdvözölhettük a jakabszállási Apró Lábak Néptánccsoportot, valamint a Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoportot. A Romkertben Tengeri Attila zenés interaktív gyermekkoncerttel szórakoztatta a legkisebbeket.

A színpadi programokon kívül számos érdekesség kínálkozott az eseményen. A fesztivál Hungarikum Kiállítással, Települési Értéktár Kiállításokkal, Hungarikum kvízzel, népi és ügyességi gyermekjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal, hagyományőrző programokkal, látványkonyhával, kóstolókkal, családias hangulattal várta a látogatókat.
A Gasztrovasárnap, ezúttal is kivételes gasztronómiai élményt nyújtott. A Közösségi Értékeink Szolgálatában Egyesület magyar gulyáslevest készített bográcsban, tradícionális recept alapján, jótékonysági céllal, a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány javára.

A Hungarikum Kiállítás keretén belül a látogatók megismerhették a hungarikumokat, települési és vármegyei értékeket. A Kecskeméti Települési Értéktárat ebben az évben Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész képviselte, „Zománcozott acél” című kiállítása mindhárom napon megtekinthető volt.
Idén első ízben volt jelen a Karcagi Birkafőzők Egyesülete. A civil szervezet jóvoltából a fesztiválra látogatók minden nap megkóstolhatták a Nagykunság népi táplálkozásainak jellegzetes gasztronómiai értékét, a hungarikumnak számító karcagi birkapörköltet. A Délalföldi Kertészek Szövetkezete, amely jelenleg Magyarország legjelentősebb termelő és értékesítő szövetkezete, legnagyobb büszkeségükkel, a szentesi paprikával volt jelen a fesztiválon. A Hévíz Turisztikai Egyesület a „Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógykúra bemutatásával készült. Mohács Város Önkormányzata a Mohácsi Busójárást, mint hungarikumot és szellemi kulturális világörökséget ismertette meg a kiállítást felkereső látogatóval. A békéscsabai sátorban, helyben sütötték a hungarikum csabai kolbászt. Lakitelekről a Hungarikum Liget finom zöldség- és gyümölcskészítményeinek kínálata mellett prezentálásra kerültek a Liget látnivalói is. Az Univer Product Zrt. kiállításán a Hungarikumok Gyűjteményébe felvételt nyert Erős Pista és Piros Arany termékei kerültek a főszerepbe. A Kalocsai Kézműves Kör tagjai népviseletbe öltözve mutatták be Kalocsa népművészetét az írást, hímzést és pingálást. A bugaci Aranymonostor Látógatóközpont kiállítása az Árpád-kori Pétermonostora település lenyűgöző történetét mutatta be. A modern technika kedvelői VR szemüveg segítségével részesévé válhattak a XI.-XIII. századi eseményeknek.
A felsoroltakon kívül még jónéhány település jelent meg számos különlegességgel a rendezvényen, úgymint Kiskunfélegyháza, Baja, Szolnok, Szeged, Bugacpusztaháza, Kunbaracs, Balmazújváros, Tard.

Kiemelt gasztronómiai partner idén a Kenyeres Birtok volt, amely egy különleges, organikus gazdaság, ahol szürkemarháik szabadon, természetes legelőkön nevelkednek a 400 hektáros öko területükön. A szürkemarha húsból készült ételek, hamburgerek mellett kínálatukban megtalálható volt a Great Taste Awards díjjal jutalmazott szürkemarha szalámi is!
A szervezők újdonságként „Kecskeméti értékek nyomában” címmel felfedező játékra hívták a kedves családokat. A játék során a Kecskeméti Települési Értéktárba tartozó hat főtéri épületet kellett felkeresni és a rendezvény programfüzetének útmutatása alapján, a kért betűket összegyűjteni. A játékosok, a 6 darab betűt helyes sorrendbe rendezve megkapták a megfejtést, ami szintén egy Kecskeméthez szorosan kapcsolódó érték. A helyes megfejtők jutalma egy hungarikum mézeskalács volt.
Az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár minőségi ajándéktárgyai és élelmiszerei, a térségi kézművesek mesterremekei mind a három nap megvásárolhatóak voltak.
A rendezvény kiemelt támogatói: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Agrárminisztérium, Hungarikum Bizottság volt.
További támogatók: Városgazdasági Nonprofit Kft., Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft., Best Cool Klíma Kft, Félegyházi Pékség Kft., Univer Product Zrt.
Az Aranyhomok Egyesület ezúton is köszöni a felajánlók támogatását.

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!