2022. augusztus 13. szombat, Ipoly

Kecskemét térségi borászatok - Hetényi Pincészet

Térségünkben sok embernek a munkát és a fő bevételi forrást a mezőgazdaság jelenti. Ha beköszönt az ősz, akkor ez egyet jelent a szürettel. A szüretről pedig elsőként a szőlő és a bor jut eszünkbe. A melankólikus időjárásban faluhelyen ősszel megelevenednek hagyományaink a szüreti felvonulásokon és a hosszú téli estéken baráti társaságban előkerülnek a demizsonok és velük együtt az új alföldi borok is. Ennek apropóján indítunk új sorozatot csütörtökönként, ahol a Kecskeméti térség szőlészeteit, borászatait mutatjuk be. Elsőként a Hetényi Család Pincészetét és Szőlőiskoláját ismerhetik meg.

2008-ban nyitották meg termelői borkimérésüket Ballószögön, a Bem utca 13. szám alatt, ahol kínálatukban Kövidinda, Cserszegi fúszeres, Generosa, Rajnai rizling, Zweigelt rose és Vörös cuvée is szerepel. Borászatuk a hangsúlyt nem a technológiára helyezi, bár irányított erjesztéssel is készítenek borokat, inkább a jó minőségű szőlőben rejlő, de természetes potenciál kiaknázására törekszenek. A szinte már elfeledett fajták és az újonnan nemesített fajták esetében a fajtaértékek megmutatására törekszenek. Különleges tételeik például a Pozsonyi fehér, a Szirén, a Néro vagy a Zeusz. A borászatban bejelentkezés útján csoportos borkóstolóra van lehetőség, maximum 40 főig. Bejelentkezni Hetényiné Pap Viktóriánál a +36-20/4906054-as telefonszámon lehet.

A borászat mellett a család Kerekegyházán a Falu dűlő 34/b. szám alatt Szőlőiskolát létesített (telefon: 20/485-6081, e-mail: hetenyijozsef@deltanet.hu). Törzsültetvényeik zömmel prebázis szintű szaporítóanyaggal létesültek, ezért igen magas biológiai értékű vessző előállítását teszik lehetővé. A szőlőt károsító vírusbetegségektől mentesített alapanyag mentességét folyamatos teszteléssel ellenőriztetik. Értékesítenek többek között európai dugványvesszőt, nemes csapvesszőt és gyökér nemes dugványt is. Vállalnak hozott anyagból gyökereztetést és megrendelés esetén bármely beszerezhető fajtából gyökeres dugvány előállítását. Fajtakínálatukban szerepelnek fehérborszőlő fajták és vörösborszőlő fajták egyaránt, de csemegeszőlő fajtákat is kínálnak, valamint úgynevezett kettős hasznosítású fajtákkal is foglalkoznak.

Aki konkrét fajtákra kíváncsi, az megtalálja honlapjukon itt:

http://hetenyipinceszet.hu/szoloiskola/

A Hetényi Család borászatáról és szőlőiskolájáról készült egy kedvcsináló kisfilm, melyet  a Hírös Agóra Nonprofit Kft. munkatársai Korb Tamás, Lehotay Judit, Lukács Kitty és Zum Erika készítettek, ajánlom figyelmükbe:

https://www.facebook.com/257333054614051/videos/706939043435626

 

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!