2022. augusztus 13. szombat, Ipoly

Kecskemét térségi borászatok- Damax Kft.

Új sorozatot indítottunk csütörtökönként, melynek célja a Kecskemét térségi borászatok bemutatása. Elsőként a Hetényi Család Pincészetét és Szőlőiskoláját, majd a Polyák Borászatot mutattuk be és ezzel egyidejűleg játékra invitáltuk Önöket.
Ezen a héten a Damax Kft. mutatkozik be.
A céget 1996-ban Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította Kecskeméten.
Kezdetben mindketten a Közép-Magyarországi Pincegazdaságnál, a későbbi Kecskemétvin–nél dolgoztak, majd az állami cégek privatizációja után kezdtek saját vállalkozásba. Kezdetben szőlő ültetvényeket vásároltak Szentkirályon, majd 2004-ben megvásárolták a Kutató Intézeti Borpincét Lakitelken.
A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő vállalkozásuk a saját termés mellett a helyi termelőktől vásárolja fel a szőlőtermést. Évente hozzávetőlegesen 40-60 ezer mázsa szőlőt dolgoznak fel, így a térség legnagyobb felvásárlójaként üzemeltetik vállalkozásukat.
Kezdetben csak fojtott must és must sűrítmény előállítását végezték, majd hazai nagy pincészetek számára borok készítésével is elkezdtek foglalkozni. Palackos borokat kezdetben nem, csak lédig (hordós) borokat készítettek.

2016-ban vállalkozásukban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, ennek eredményeként új piacokra is sikerült bekerülniük, ennek köszönhetően a termékeik több mint felét exportálják.
Fejlesztéseik lehetővé tették, hogy korszerű technológiával, a szaktudásuk maximális kihasználásával készítsenek üde, friss, gyümölcsös, reduktív borokat, amelyekkel megjelentek a palackos borok piacán is.
Az így készített első borok nagy sikert arattak. Fontosnak tartják, hogy az itt termelt, a termőtájra jellemző fajtákból készítenek borokat, mint például Kövidinka, Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Ottonel Muskotály, Bianca, Rajnai Rizling, Generosa, Kékfrankos. Boraik sorra arany érmeket kaptak a Kecskeméti városi, Kunsági, Egyházi és Világi borok versenyén.
Az elmúlt 20 év megkoronázásaként tekintenek ezekre a teljesítményekre és különösen büszkeséggel tölti el őket, hogy már három alkalommal elnyerték a Kecskemét Város Bora megtisztelő címet 2017-ben Jolly Cuvée, 2018-ban Cserszegi Fűszeres, 2019-ben Irsai Olivér borukkal.
Székhelyük Kecskeméten, a Budai utca 39. szám alatt van, míg a borpincéjük Lakiteleken, Felsőalpár 3. szám alatt található.

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!