2024. március 03. vasárnap, Kornélia

Kerekegyháza újraalapításának 160. évfordulója

Kerekegyháza újraalapításának 160. évfordulója alkalmából nagyobb szabású bemutatkozásra készül az Őszi Helyi Termék Ünnepen. A kiállítás Kerekegyháza helyi mezőgazdasági és kézműves sajátosságát hivatott bemutatni. Ezúttal alföldi életképpel adnak ízelítőt a település életéből, sátrukban terménykiállítással mutatják be a település mezőgazdaságát, valamint négy kézműves,  Turcsánné Blázsik Veronika mézeskalács, Ádám Kálmánné szövés és szalma, Peczelák Csilla, horgolás, valamint Szabó Zoltánné, vert csipke készítést mutatja be, de kézműves foglalkozás is lesz ezúttal.

A település története

Az 1856-ban alapított Kerekegyháza város az Alföld szívében, Bács-Kiskun megye északnyugati részén, a Duna-Tisza közi Homokhátságon fekszik, Kecskeméttől 19 km-re. A település története az Árpád-korra nyúlik vissza, amikor is egy kör alakú templom épült, ahonnan a város a nevét kapta.

Az első írásos dokumentumok 1323-ból származnak. Az itt élő emberek ősei a régmúlt időben pásztorkodással, földműveléssel, halászattal foglalkoztak. A hagyományok, a szellemi és tárgyi örökség e múltból ered.

A tatár sereg pusztítása után a terület 160 évvel ezelőttig pusztaság volt, Jászárokszállás közbirtokosságának tulajdonát képezte. A pusztai birtok területén 1856-ban 957 ember élt, akik főként legeltetésre használták az erdőkből, legelőkből, homokbuckákból álló területet. Mivel a szomszéd puszták pásztorai folyton háborgatták nyájaikkal a kerekegyházi pusztát, a jászárokszállási közbirtokosság annak kiosztásáról határozott. Balatoni Farkas János 1848-as honvédszázados vezetésével megindul a török hódoltság alatt kihalt terület újratelepítése.

1857. szeptember 15-én ért véget a puszta felosztása, és hitelesítették a települést. Az első telepesek: jászok, svábok, tótok, csehek, morvák és sziléziaiak voltak. Elsőként a kecskeméti Szabó Sándor épített házat Kerekegyházán.

Kerekegyháza újraalapítói 160 évvel ezelőtt homokon teremtettek életet, ezáltal hozták létre a mai kisváros alapjait.

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!