2023. február 05. vasárnap, Ágota, Ingrid

Legyen vendégünk 2021. november 20-án, szombaton a Lajosmizsei Értékjáró Sétán!

Térségi Értékjáró Séta sorozatot indított az Aranyhomok Egyesület, melyben tagtelepüléseinkre teszünk kirándulást és ott a település értékeit felfűzve egy sétaútvonalra, töltünk el egy kellemes szombati napot a sétára jelentkező vendégekkel.

A sorozat negyedik állomása a grillázs csodáiról is híres Lajosmizsén lesz, a szamóca fővárosában, ide invitáljuk Önöket!

A túrában helyet kap:
- a Városház tér - Városháza,
- az Iskola-tó,
- a Földeáki Csárda – Régi Városháza - Helytörténeti Gyűjteménye,
- a Lajosmizsei Szent Lajos Római Katolikus templom,
- a Központi Park – emlékművek, szobrok megtekintése,
- a KissCuki – fakultatív programként sütizés,
- a Rimóczi-Art Csokoládé és Grillázs Szalon, ahol kézműveskedünk is,
- a Tanyamúzeum és az Öreg Tanyacsárda, ahol az ebéd fakultatív program.

Utazás egyénileg.
A programokon a részvétel ingyenes, a KissCuki és az Öreg Tanyacsárda kivételével, ez fakultatív program. A Rimóczi-Art Csokoládé és Grillázs Szalonban ismerkedés a grillázskészítés fortélyaival programunk, a Tanyamúzeum belépőjegye, illetve a Helytörténeti Gyűjtemény belépőjegye az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület ajándéka a sétán résztvevőknek.

Előzetes jelentkezését várjuk az info@aranyhomok.hu e-mail címen
november 18-ig, kérjük jelentkezésében írja meg, hogy az Öreg
Tanyacsárdában elköltött ebéden (mizsei raguleves és tejes pite) részt kíván-e venni (Az ebéd ára: 2.000,- Ft/fő).
Bővebb információ: 06-30/931-1064.

Találkozunk:
2021. november 20-án, szombaton 10 órakor a lajosmizsei Városháza előtt a
Városháztéren.

A programról részletesen tájékozódhat az Aranyhomok Egyesület Facebook oldalán is: https://www.facebook.com/akegyesulet

vagy az egyesület honlapján www.aranyhomok.hu

A túra egész évben egyénileg is bejárható a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikáció segítségével, mely letölthető innen:

http://aranyhomok.hu/hireink/elindult-a-kecskemet-es-tersege-turisztikai-applikacio

Az értékjáró séta első állomása a séta gyülekező pontja is egyben, a Városház tér.  A tér a 2000-es évek elején került kialakításra az új Városháza és a vállalkozói beruházás keretében megvalósult társasházak megépítésével. Jelenlegi elrendezését 2021. évben nyerte el, amely a pályázati támogatással megvalósított Lajosmizse Város környezettudatos és innovatív fejlesztése című (Zöld város) projektnek köszönhető. A tér legszebb, legmodernebb épülete az új Városháza. Az új Városháza épülete 2003. augusztus 20. napján került átadásra. Tervezője a Kossuth díjas Túri Attila építész-tervező, kivitelezője a Nívódíjas lajosmizsei GOMÉP Kft. Az egyedi megjelenésű, modern, mégis kisvárosi épületre méltán büszke minden lajosmizsei lakos. Sétánk során mi is megtekintjük.

A térről nyílik a túra második állomása is, az Iskola-tó. A természetvédelmi törvényben foglaltak alapján ex-lege védett szikes tó, mely a belvárosban található. A 3,5 hektáros vízfelület partja a Zöld város projektben került fejlesztésre, melynek során kialakítottak egy fitness partrészt, játszóteret, piknikező helyeket és tanösvényt is.

Sétánk harmadik állomásának megtekintéséhez sem kell elhagynunk a Városház teret, hiszen innen nyílik a régi városháza épülete, mely Földeáki csárdaként él a helyiek tudatában. Az utolsó Földeáki vendégfogadós-boltos Diamant Mór (1836-1929) volt, egy helyiségben működött a pusztabírói hivatal, egy másikban a postaállomás, a többi pedig bolt és italmérési hely volt. Az épület a II. világháború után Községháza, Községi Tanács, majd Nagyközségi Tanácsháza volt, végül Városházaként szolgált 2003-ig, míg az új Városháza fel nem épült.

A Lajosmizsei Helytörténeti és Kulturális Egyesület (LAHA) 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy Lajosmizse történetét föltárja, tárgyi emlékeit összegyűjtse. Az önkormányzat egy 2004-ben elnyert pályázat keretében felújította a régi városháza épületét, melyet az egyesület rendelkezésére bocsátott. 2010. október 23-án készült el a helytörténeti relikviák állandó kiállítássá rendezett változata, mely számos témát magában foglal. A teljesség igénye nélkül, többek között ezeket a témákba rendezett kiállításokat tekintjük majd meg: Gazdálkodás és élet a tanyán; A mi iskolánk, Mesterek, mesterségek, kereskedők; Benke Laci bácsi szobra; Az ásványok világa; Népi jelenetek csuhéból és még sok-sok minden más egyéb érdekesség Lajosmizse, a lajosmizsei emberek életéből.

A kiállítás megtekintése után elhagyjuk Lajosmizse központi terét és a Városház térről a Szent Lajos Római Katolikus templomba vezet majd az utunk. A templomot Bacchmann Károly újpesti építész tervezte és építette 1896-ban eklektikus stílusban. 1 200 000 téglából épült, melyet itt helyben vertek és szalmával égettek ki. A főoltár oltárképe IX. (szent) Lajos francia királyt, a védőszentet ábrázolja. Az oltár két szobra zsolnai majolika. A templom kincse a halotti lepel torinói érsektől kapott hivatalos másolata, mely az eredetivel mindenben azonos látványt nyújt. A templomban őrzik a koronázási ékszerek, a magyar állam által 1966-ban Bartha Lajos ötvösművésszel készíttetett hivatalos másolatait. Szent István király csontereklyéjét II. János Pál pápa ajándékozta. Lehel vezér kürtjének másolatát egy magyar szürke szarvából Jakab Mihály fafaragó népművész készítette. A királydomb Bóta István alkotása tetején a lovagló Szent István szobrával, mely Raffay Béla szobrászművész alkotása. A tárlóban a történelmi Magyarország megyéinek földjei találhatók, fölöttük a megyék címereivel. A templomban található Magyarország egyetlen Szent Lajos király ereklyéje, melyet a Vatikánból kaptak ajándékba. A templom látogatása nemcsak egyháztörténeti, de kulturális élményekben is gazdag programot kínál.

Itt a sétán résztvevő csapat két kisebb csoportban folytatja tovább az utat és a következő állomásokat egymást váltva látogatjuk majd meg. A csoport egyik része a Központi Parkban lévő emlékművekhez, szobrokhoz látogat majd el és fakultatív programként az 1995 óta működő, országos ismertséget magáénak tudható családi Kiss cukrászatban sütizik. A KissCuki mindig a minőséget szem előtt tartva próbál a vendégek kedvére tenni. Fontos elvük, hogy a korszerű táplálkozás követelményeit ötvözzék a tradícionális receptekkel. A tortákból szeleteket kedvükre válogathatnak, minyonok, krémesek, desszertek és az elmaradhatatlan Somlói galuska is szerepel kínálatukban. Julius Meinl bécsi kávékészítményeket, teakülönlegességeket és Lindt forró csokoládét ajánlanak édességeinkhez!

A csoport másik fele a Rimóczi-Art Csokoládé és Grillázs Szalonba tesz sétát. Bátran kijelenthetjük, hogy Rimóczi László és a Grillázs mára már szétválaszthatatlanul összefonódtak. A Grillázsguru szó egyet jelent Rimóczi Lászlóval, Lajosmizse Ízével és az ízesített grillázs termékekkel. Ő az, aki egy új stílusirányzatot, képet álmodott meg a régies hagyományokon alapuló grillázs művészet terén, ezzel teljesen új elvekre helyezve az édesszobrászat alapjait. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szekciójaként megalakult a Magyar Grillázs Szövetség, melynek elnökeként elsődleges feladatának tekinti, hogy a grillázs készítés ismét méltó helyét foglalja el az értékes, sokszínű magyar kultúrában. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület ajándékaként Rimóczi László, ezúttal a sétán résztvevőket kalauzolja majd a grillázskészítés világába. Az üzletben a különleges édességek megvásárlására is lehetőség nyílik.

Utunk utolsó állomása a Lajosmizséhez tartozó Tanyamúzeum és Öreg Tanyacsárda lesz. A Lajosmizsei Tanyamúzeum a tanyasi élet tárgyaival hagyományos módon berendezve, Magyarország első tanyamúzeuma. A tanya megőrizte a 19. századra jellemző növényvilágát. A lakóépület berendezése a 19-20. századforduló korabeli lajosmizsei középparasztok tanyasi lakáskultúráját tükrözi. A múzeumi belépőjegy az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület ajándéka a sétán résztvevőknek.

A sétát az Öreg Tanyacsárdában ebéddel zárjuk. A program fakultatív. Az Öreg Tanyacsárda már több mint 45 éve fogadja vendégeit, mára hazánk egyik leghíresebb éttermévé nőtte ki magát. A mesterszakácsok étel-specialitásai mellett ünnepkörökhöz kapcsolódó rendezvénysorozattal csábítják a gasztronómia szerelmeseit. Ezúttal mizsei ragulevessel és tejespitével várják a sétán résztvevőket, melynek ára 2.000,- Ft.

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!