2023. december 04. hétfő, Barbara, Borbála

Nemzeti Vágta győzteseinek bemutatkozása a kecskeméti XVIII. Őszi Helyi Termék Ünnepen

Az idén október 20 - 23. között rendezi meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a XVIII. Őszi Helyi Termék Ünnepet és Aranyhomok Portéka Vásárt Kecskemét főterén. Idei év újdonságaként szombat, vasárnap bemutatkozik a 16. Nemzeti Vágta bajnoka, Kecskemét város győztes lovasa és csapata. A rendezvényre kilátogató közönség találkozhat 2023 leggyorsabb lovasa címet elnyerő Tóth Tamarával, felkészítőjével, Molnár Gyöngyivel és a tulajdonossal Balogh Leventével a Szentkirályi Magyarország alapító tulajdonosával. A résztvevők között köszönthetjük a Kishuszár Vágta szentkirályi lovasát Rozs Anna Júliát, a helvéciai lovas Nagy Gábort, valamint a szentkirályi lovast Csíki Árpádot.

Minden korosztály számára szórakoztató, közösségi programokkal készülnek a szervezők. Hagyományőrző és gyermekprogramok egyaránt gazdagítják a kínálatot. Bemutatásra kerülnek a Kecskemét térségi szőlőfajták és a Város bora cím nyertes borászatai. A rendezvényen együtt jelennek meg és kóstoltatnak a „Kecskemét Város Bora” címet elnyert pincészetek. A gyerekeket többek között Hagyományőrző Játékbirodalom, népi és ügyességi játékok, a Magyarkert és a Bohém Liget kézműves foglalkozásai, bábelőadás, állatsimogató, mini óriáskerék, kisvonat várják, a felnőtteknek pedig borkóstolóval, jótékonysági látványfőzéssel, kistermelői finomságokkal, különleges egyedi kézműves termékekkel kedveskednek a szervezők.

Október 20-án, pénteken 16:30 órakor kerül sor a megnyitóra a főtéren, amely Szabó Sándor tárogatóművész előadásával kezdődik. A rendezvényt Frittmann János a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának és a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke nyitja meg. Köszöntőt mond Szamler László Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzati képviselő.

 

Tizedik évfordulóját ünnepli a Kecskeméti Tanyai Termék Piac, ezen alkalomból köszöntőt mond Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke, valamint átadja „Az év Kecskeméti Tanyai Termék Piac gazdája” díjat és a vele járó vándorserleget.

17 órától a szervezők immáron negyedik alkalommal Térségi Nagy Koccintásra invitálják a fesztivál résztvevőit, melynek keretében 150 pohárral koccintanak 8 városi és térségi boros gazda és borászat felajánlásából, megszerettetve ezáltal Kecskemét és környéke borait.

Kecskemét főterén bemutatkoznak a nagyközönség előtt a 2023. évi Kecskemét Város Bora címet viselő borok is, a Damax Kft. Cserszegi fűszeres, illetve a Polyák Borászat Grand Kékfrankos bora.  A térségi koccintás a Mathiász János Borrend közreműködésével valósul meg. Kocsis Pál a borrend elnök - nagymester köszönti és bemutatja a jelenlévő pincészeteket, Kisari István kancellár rövid ismertetőt nyújt a „Város Bora” versenyről és a Térségi Nagy Koccintást Szabó Attila ceremóniamester vezényli le. A nap zárásaként 18 órától színpadra lép Csordás Tibi a Fiestából.

Október 21-én szombaton 10 órára mintegy 100, lelkes helvéciai lakos kerékpározik be a célba, a 0 km kőhöz, a közelmúltban elkészült Kiskőrösi út örömére. 11 órától a Csörömpölők Együttes zenés műsora várja a gyerekeket, majd 12:30-tól a TST Tánciskola bemutatója szórakoztatja a kilátogató közönséget. 13 órától jótékonysági babgulyás ebédre invitál a Széchenyivárosért Egyesület és a Lendületben a Széchenyivárosért Egyesülettel a Grapevine Tánciskola javára. 13 órától a Városföldi Napsugár Nyugdíjas Klub egy dalcsokorral kedveskedik a közönségnek, melyet a Gray Dove zenekar követ. 14 órától a Hetényegyházi Kutyaiskola bemutatója a Hírös Forrás szökőkúthoz csalogatja a négylábúak kedvelőit, míg a színpadon 14:30-tól a Kecskeméti Zenészegylet Gála műsora lesz hallható Szénási Pál Bertalan, Szürke Enikő, Szénási Anna, Gödény Anikó és Domján Móni előadásában. Fellép még a Kodály Zoltán Vegyeskar, Bíró Csongor Vitéz pedig Greatest Hits slágerekkel gondoskodik a jó hangulatról. Szombaton 15:30 veszi kezdetét a 16. Nemzeti Vágta győzteseinek hintós bevonulása. A helyszínen találkozási lehetőséget biztosítanak a szervezők az idei év helyezettjeivel: 2023 leggyorsabb lovasa címet elnyerő Tóth Tamarával, 4. helyezett Csíki Árpáddal, Kishuszár Vágta 1. helyezett Rozs Anna Júliával, és a Köncsögi Ménessel 2. helyen végzett Nagy Gáborral. 17 órától a Nemzeti Vágta győztesei pódiumbeszélgetés keretében osztják meg élményeiket a nagyérdeművel. Az esti hangulatról 18:30 –tól a Veracruz zenekar gondoskodik.

Október 22-én vasárnap 11 órától a Furfangos Paraván „Vacskamati virágja” című bábelőadása várja a kicsiket, melyet 11:45-től Anikó mesekuckója követ. 12:45-15:00 között a Kecskeméti Zenészegylet szervezésében a Buknicz Citera, Pirossapkások, és a Spreading Zenekar lép színpadra.  A Bor’ La Bor zenekar koncertjét követően 17 órától a Bitter Monday Zenekar modern blues dalokkal szórakoztatja a közönséget. 18 órától a Monokini - Bikini Tribute Zenekar 2 órás élő koncerttel zárja az őszi színpadi műsorokat.

Vasárnap a Közösségi Értékeink Szolgálatában Egyesület szervez jótékonysági látványfőzést. A pincepörkölt 13 órától vásárolható meg.  A látványfőzésből befolyt bevétel a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány támogatását szolgálja.

Az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásár október 20 – 23. között minőségi ajándéktárgyai és élelmiszerei az egész rendezvény alatt megvásárolhatóak lesznek.

A kilátogató közönség különleges, minőségi, hazai kézműves termékeket vásárolhat megfizethető áron közvetlenül a kézművesektől, termelőktől, akik széles árukínálattal, ínyencségekkel, újdonságokkal várják vevőiket.

A kínálatban szerepelnek bőr- és nemezáruk, rézékszerek, tarsolyok, textilbábok, kézműves ruhák, fa termékek, horgolások, kések, szappanok széles választékából válogathatnak az érdeklődők elérhető áron. De azokat is szívesen látják, akik ajándékozási ötleteket gyűjtenek vagy pusztán csak élvezni szeretnék a vásár egyedülálló hangulatát.

A tudatos vásárlók és a reform konyha kedvelői kistermelői élelmiszerek közül választhatnak kedvükre közvetlenül a termelőktől. Füstölt áru, sajt, fürjtojás, chili készítmények, mézek, mézes puszedlik, marcipán, lekvárok, aszalt gyümölcsök, reform édességek és a magas C-vitamin tartalmú homoktövis termékek várják a főtérre érkezőket.

Akik vásári finomságokra vágynak, azokat kürtőskaláccsal, fánkkal, hamburgerrel, hot-doggal,  harcsából készült többféle étellel, hurkával, kolbásszal, lángossal és finom tájjellegű borokkal, pálinkával, kézműves sörrel várják az értékesítők.


Látogasson ki Ön is rendezvényünkre!  Fedezzük fel újra hagyományainkat!  Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

Keresse az eseményt a facebookon: XVIII. Őszi Helyi Termék Ünnep

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!