2024. március 03. vasárnap, Kornélia

Térségi Összetartozás Napja Kecskeméten

Színes forgataggá vált szombat délelőtt a Kálvin tér az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 20. éves jubileuma alkalmából megrendezett Térségi Összetartozás Napján - tudósított a hiros.hu

Huszonkét település tizenöt polgármestere érkezett meg a Kálvin térre szombat délelőtt, ahol Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere fogadta őket és kíséretüket. A díszes fogatokból, lovaskocsikból, lovasokból, huszárokból, csikósokból álló színes menet a Hírös Vágta helyszínéről indult, majd az Izsáki úton, a Dózsa György úton és a Petőfi Sándor utcán végig vonulva érkezett Kecskemét központjába, ahol a város polgármestere mellett hatalmas tömeg várta őket.

A fogatokat egyenként szólították, majd a bemutatás és köszöntés után felsorakoztak a Kálvin téren, ahol kicsik és nagyok gyönyörködhettek bennünk, miközben az egyik kocsiról a szüreti felvonulások elengedhetetlen kelléke, a lakodalmas muzsika szólt.

Miután a fogatok elhagyták a teret, a polgármestereket és a vendégeket a színpadon Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnöke köszöntötte a Térségi Összetartozás Napján, majd átadta a szót Szemereyné Pataki Klaudiának.

- Örülök annak, hogy polgármester urak az első kérésre a segítségünkre siettek, és segítenek feleleveníteni azt a hagyományt, ami Kecskeméten lassan száz éves lesz. Van mire büszkének lennünk, és van is miért tartanunk ezt a hagyományt, hiszen egyre értékesebbé válik az egészséges környezet és élelmiszer az életünkben. Mi kecskemétiek olyan szerencsések vagyunk, hogy a bennünket körülölelő aranyhomok még mindig gyümölcsöt ont, és nagyon finom zöldségeket tudunk az asztalainkra helyezni. Emellett nagyon örülök annak is, hogy a térség polgármestereivel sikerült a régi jó kapcsolatot megőriznünk. De nem csak megőrizzük, hanem ápoljuk is, valamint számtalan területen tovább építjük - emelte ki Kecskemét polgármestere.

Basky András, Lajosmizse polgármestere a térség önkormányzatai nevében köszöntötte a városvezetőt és a megjelenteket.

- A kulcsszó az aranyhomok. Ha valaki végigmegy a felállított standokon és megnézi, hogy ezen a homokon mit lehet termelni, mit hoztak össze a Kecskemét környéki települések, azt gondolom, hogy meghökkentő. Nem is gondolnánk, hogy ezek a homokon élő emberek milyen ügyes gazdák, és mennyifélét tudnak termeszteni. A környező települések és Kecskemét valóban közös szimbiózisban éltek régen is, hiszen a környékbeli gazdák megtermelték a terményeiket, és behozták eladni a kecskeméti piacra, vásárra. Ez mindenkinek jó volt. A mai kecskeméti fejlődés pedig ugyanúgy előnyös mindannyiunk számára, hiszen ebből mi, a környéken élők is tudunk profitálni, és ennek a fejlődésnek részeseivé tudunk válni - mondta Basky András.

Ha pedig jubileum, húsz éves születésnap, nem maradhatott el a torta sem. Rimóczi László lajosmizsei grillázsmester készített cukortortát erre az alkalomra. A tortatörés után következett az emlékplakettek átadása azok számára, akik szervezőként és segítőként legtöbbet tették a kistérségért, az egyesületért, annak munkájáért.

Forrás: http://keol.hu/kecskemet/tersegi-osszetartozas-napja-kecskemeten

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!