2024. május 01. szerda, A munka ünnep, Fülöp

Szombat délutáni színpadi programjaink


13 óra után az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület citeraműsorát hallhatja közönségünk., akiket a Műkertvárosi Nyugdíjas Klub Gyöngyvirág Énekkara fog követni.
14 órától a Hírös Barackvirág Tánccsoport Szatmári és Magyarbődi karikás-táncbemutatóját tekinthetjük meg.

14:30-tól a K.É.K. csoport, azaz a Kodály Él Közösség lép színpadra. Zenés játékuk során Kodály négy dalművére láthat improvizációt a közönség.

15:30-tól a Kispárna mesezenekar "Mandula világgá megy" c. interaktív műsora szórakoztatja a legkisebbeket. Előadásuk során interakciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem, a mindennapi mozgás és tisztálkodás, a napirend fontosságára, valamint hangsúlyozzuk a család, a barátság értékét és jelentőségét.

Fél öttől az 1992 óta folyamatosan működő Szentkirályi Tánccsoport Monti csárdás, Operettmix, Nélküled c. táncbemutatóit láthatjuk.

18 órától a B.M.V. Énektrió, majd 19 órától a Dokk Party Zenekar koncertje szórakoztatja a vendégeket.

Tovább >>

Hungarikumok a gasztronómiában

 

A magyaros ízeket kínáló Hungarikum Fesztiválon hazai tradicionális ételekkel és italokkal várjuk a kedves látogatókat.

Kapható lesz a világszerte ismert magyar étel, a gulyásleves és a halászlé, de megkóstolhatják a karcagi birkapörköltet, a magyar szürke szarvasmarhából és hízott libából készült termékeket, Csabai kolbászt, Debreceni páros kolbászt, Piros Aranyat és Erős Pistát is.
Ha a hungarikumok sorából szeretne desszertet választani, a Gundel palacsintát vagy a kürtőskalácsot ajánljuk, végül pedig szikvízzel olthatja szomját.

Aki pedig a hungarikumok tárházából kíván alkoholos italt fogyasztani, annak a Tokaji aszút, Egri bikavért, Törley pezsgőt, Unicumot, pálinkát, vagy fröccsöt javasoljuk.

Legyen a vendégünk, kóstolja meg a hazai ízeket!

Tovább >>

Nemcsak a gasztronómiában, hanem a színpadon és egyéb programokban is kínálunk hungarikumokat.

Lesznek népzenei és néptánc produkciók, táncház, operett, cimbalom, tárogató és nótaműsor.
Emellett íjászat, és a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesületének a huszártábora is színesíteni fogja az eseményt.

A rendezvényre kilátogatók ízelítőt kaphatnak a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákból, illetve a kalocsai népművészeti alkotásokból is.

Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár és a Duna–Tisza közi Népművészeti Egyesület mesterremekei minőségi ajándéktárgyakat kínálnak. Ellenben ha a hungarikumok közül szeretne választani, a Hollóházi Porcelángyár apró ajándéktárgyait ajánljuk. A 240 éves hollóházi porcelán méltán híres elismerését a sokszínű, egyedi forma- és dekorvilágának köszönheti.

Fedezzük fel újra hagyományainkat! Ismerjük meg együtt a hungarikumokat!

Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

Tovább >>

Milyen programokat kínálunk a Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál első napjára?

 

15:00 órakor kezdődik a gulyásleves látványfőzése bográcsban, amelyet Garaczi János mesterszakács fog elkészíteni.

16:10-től a Mizsei Vadrózsák néptánccsoport, majd 16:30-tól a Lajosmizsei Városi Kamarakórus fog műsort adni.

16:50-től egy hungarikum csodálatos hangjával ismerkedhetünk meg, ugyanis Szabó Sándor tárogatójával kápráztatja el vendégeinket.

17:00 órakor a fesztivált megnyitja Lezsák Sándor országgyűlési képviselő úr. A megnyitó ünnepség keretén belül köszöntőt mond Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere és Basky András, a 25 éves Lajosmizse Városának polgármestere. Ezt követően a jubileum alkalmából 25 postagalambot enged szabadon az Aranyhomok Postagalamb Klub.

  A Mátyás Király Citerazenekar műsorával folytatódik a program, akik három műsorszámmal örvendeztetik meg a közönséget.

 

17:45-től a Ballószögi Kincsecskék Aranypintyőkék csoportjától láthatjuk az Aranyhomokon - Játékok és táncok a Kiskunságból című produkciót, a Tyukodi játékokat és táncokat, majd a Selyemrét csoporttól a Kalocsai játékokat és táncokat. 


Műsoruk végén megtáncoltatják a közönséget is.
A zenei kíséretet Hegedűs Zoltán és zenésztársai szolgáltatják.

 

 

 

18:15-től kezdődik a Magyar vadászkutyafajták bemutatója Gombai Csabával.

 

    A Vasvarjú Zenekar koncertjét 19 órától élvezheti kedves közönségünk.

 

Mindenkit szeretettel várunk május 11-én pénteken vásárral, kiállításokkal, foglalkozásokkal is!

 

Tovább >>

Hungarikum kiállítás és játszóház a VIII. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztiválon

A rendezvényre látogatók megtekinthetik a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és az NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának Hungarikum kiállítását, a gyerekeket pedig játszóházzal várják.

Bács-Kiskun Megyei Értéktár kiállítása

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár kiállítása a megyei kötődésű nemzeti értékeinket mutatja be látványos, interaktív eszközök segítségével.
A látogatók megismerhetik a megyéhez köthető hungarikumokat, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvett értékeinket. Könnyen befogadható módon tárja elénk azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén.

Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre. A kiállítás mindezekre hívja fel a figyelmet, segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft.

Az NMI Művelődési Intézet a területi és országos közművelődési szakmai szolgáltatások biztosításához kapcsolódó feladatokat ellátására jött létre.
A Művelődési Intézet tizenkilenc megyei irodával megerősített országos szakmai hálózatán keresztül a hazai, valamint a határainkon túli magyarlakta területekre is kiterjedő fejlesztőmunkát folytat. Tevékenysége minden építőelemét eszközként használja a társadalmi, gazdasági problémákból fakadó kulturális hiányok enyhítésére, az atomizálódott közösségek újjáélesztése, megerősítése érdekében.
A szervezet nagy hangsúlyt fektet a kutatásokra, képzésekre, tudásmegosztó alkalmakra és módszertani fejlesztésekre, valamint a szakmai utánpótlás erősítésére.

Küldetése, hogy elősegítse a helyi közösségek létrejöttét, működését, egyben képessé tegye saját érdekeik felismerésére, és az ebből adódó lehetőségek kihasználására.
Fő céljai között szerepel a magyar emberek nemzeti és helyi identitásának erősítése, a magyar nemzet értékeinek és erőforrásainak közösségben történő hasznosulása, valamint a tudatos érték és közösség alapú társadalom és gazdaságfejlesztés.

   
Bács-Kiskun Megyei Értéktár kiállítása   Hungarikum játszóház   Hungarikum játszóház
Tovább >>

Pecsétgyűjtő játék a VIII. Helyi Termék Ünnep- Hungarikum Fesztiválon!

A gyermekek a foglalkozások helyszínén és az információs pultnál pecsétgyűjtő lapot kapnak, amelybe figurás pecséteket lehet gyűjteni. Aki legalább 6 pecsétet összegyűjt, az ajándékba Zrínyiné Erzsike csodaszép mézeskalácsát kapja a készlet erejéig.

Pecsét jár a következő helyszíneken:

- állatsimogató
- krétarajz készítés
- fakörhinta, népi játékok
- Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület népművészeti foglakozásai
- népek játékai
- Íjászat
- Huszártábor
- Kenderkóc Népi Játszóház
- Hungarikum Játszóház
- lovaskocsikázás

Várunk szeretettel minden kedves gyermeket a kecskeméti főtérre!

Keresd a pecsétgyűjtő pontokat!

 

 

 

 

 

Tovább >>

Lajosmizse város 25 éves jubileumi bemutatkozása

Helyi Termék Ünnepeink alkalmával mára már hagyománnyá vált, hogy egy-egy jubileumi évfordulót ünneplő tagtelepülésünket meghívjuk vendégként.

Most sem lesz ez másképp, hiszen Lajosmizse ebben az évben ünnepli várossá válásának 25 éves évfordulóját.
Pénteken 17 órakor a megnyitó alkalmával köszöntőt mond Basky András, Lajosmizse Város polgármestere.

Mi mindennel készülnek ebből a jeles alkalomból rendezvényünkre?

A három napos ünnep igazi kuriózumokat tartogat, kiemelt településként mutatja be értékeit és hagyományait.

A látogatók megismerkedhetnek Rimóczi László grillázstermékeivel, Dr. Svébisné Gombkötő Gizella bodzaszörpjeivel, Cserényi István fajtamézeivel, Kiss Márta régimódi keksz különlegességeivel, Kovács László biotermékeivel, és a város szamóca lekvárjával.
Ízelítőt kapnak Skultéti Árpád festőművész, és Tóth Rozália festőművésznő, Vellai János gyertyaöntő, Vinnainé Csurpek Ágnes fazekas munkásságából.

Bemutatkozik a Lajosmizsei Jász Hímzőkör a jász szűcshímzés motívumaival: a csukott és nyitott tulipánokkal, a rozmaringágakkal, a forgórózsákkal, a saskörmökkel, és a vesevirágokkal.

A gasztronómia és turizmus területét a Tanyacsárda Kft., és a Geréby Kúria Hotel és Lovasudvar képviseli majd.

Fotók formájában látható lesz a Lajosmizsei Római Katolikus Templom, a Lajosmizsei Református Templom, a Pusztatemplom romjai, a Helytörténeti gyűjtemény, a Régi Városháza – Földiák csárda, valamint a város nevezetességei.

A város kulturális programját a Mizsei Vadrózsák Néptánccsoport és a Lajosmizsei Városi Kamarakórus biztosítja.

Az Aranyhomok Postagalamb Klub „30” Tagszövetség Versenykerület Egyesülete N-18 Lajosmizse a jubileum alkalmából 25 postagalambot enged szabadon a megnyitót követően.

Kiállító Partnereik:
Dr. Svébisné Gombkötő Gizella, Skultéri Árpád, Kovács László, Cserényi Méhészet, Kiss Márta, Johanna Kft. - Gusto pálinka, Tanyacsárda Kft., Geréby Kúria Hotel és Lovasudvar, Tóth Rozália, Vellai János, Vinnainé Csurpek Ágnes, Kollár család, Lajosmizsei Jász Hímzőkör, Rimóczi László, lajosmizsei gazdák.

Ezúton is köszönetüket fejezik ki minden Kiállító Partnerüknek, akiknek segítségével ismét színvonalas kiállítás keretében prezentálhatják Lajosmizse város kertészeti, és élelmiszeripari tevékenységét!

 

Tovább >>

A VIII. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál részletes programjai

Meghívó-Szülők- és nevelők képzése Programsorozat

INGYENES Előadássorozat indul: Erősségeink – lehetőségeink a hétköznapi csatáinkban - szülők és nevelők képzése témakörben.

Játékos beszélgetések az élet nagy kérdéseiről: a konfliktusokról, a hatékony kommunikációról, értékeinkről, céljainkról, és természetesen a boldogságról is.


Időpontok: 2018. május 18. péntek 14:00-17:00-ig
                  2018. május 25. péntek 14:00-17:00-ig
                  2018. június 01. péntek 14:00-17:00-ig
                  2018. június 08. péntek 14:00-17:00-ig

Helyszín: Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Kecskemét
(Egészségügyi Központ) Előadóterme

Tovább >>

Köszönjük a támogatást!

Köszönjük a Nemzeti Együttműködési Alap 2018. évi működési támogatását. Egyesületünk a NEA-KK-18-M-0808 számú projekt keretében 150.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást kapott.

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!