2021. január 25. hétfő, Pál

Bugac

 

„Természet, hagyományok, élmények, emberek”

Bugac nagyközség a Duna és Tisza között, annak középső részén az ún. kiskunsági homokhátságon helyezkedik el, Kecskemét és Kiskunfélegyháza határában.  Bugacpuszta a legismertebb magyar puszták egyike, területe védetté nyilvánított, a Kiskunsági Nemzeti Park része. A pásztor és betyárvilág emlékeit, valamint védett növény- és állatritkaságokat őriz a bugaci táj: az idelátogató turisták ma is megcsodálhatják az ősi foglalkozásból, a pásztoréletből fennmaradt tárgyi emlékeket, az idegenforgalmi idényben a napi bemutatókon látható a „puszta ötös”, a csikós élet, az itt tenyésztett kisbéri lovakból álló ménes és a rackanyáj, valamint az ősi állatfaj: a magyar szürkemarha. Aki egyszer látott már pusztai naplementét, soha nem felejti a páratlan élményt, és újra meg újra visszavágyik hozzánk.

Kiemelten fontossá vált a település életében a régészeti feltárások során fellelt Pétermonostor és az azt körülölelő középkori település, mely igazolja, hogy ez a hely volt a 12-13. században a Homokhátság központja. Az itt talált értékes leletekre alapozva 2019-re elkészül egy ultramodern, a magyar középkort szemléletesen bemutató látogatóközpont az „Aranymonostor” mellett.
A településen pezsgő kulturális, hagyományőrző és közösségi élet zajlik. Legjelentősebb –nemzetközi hírű- rendezvény a Kurultaj /Ősök napja,  de Bugac kisebb –faluszintű-ünnepekre is hívja látogatóit az év minden időszakában!

Turistaútvonalak/lovastúra-útvonalak vezetnek a terület természeti szépségein keresztül, kerékpárút köti össze Bugacpusztaházát Kiskunmajsával- Bugacon át (a Művelődési Háznál kerékpárbérlési lehetőséget biztosítunk).

Értékeink, örökségünk:
Bugacpuszta,  Bugaci Ősborókás és a pusztai élővilág, Bugacmonostor és Szent Péter ereklyetartója, A bugaci Nagy Kurultaj és az Ősök napja hagyományőrző rendezvények, A bugaci fogathajtás, Bugaci Tanyaszínház ,Kálmán Lajos Népdalkör és Citerazenekar,  Szappanos Jolán bugaci pásztoréletet bemutató munkássága, Rigó József bugaci néptanító munkássága, Balassi Istvánné lószőrből készült ékszerei

Látnivalók:
Pásztormúzeum, Alföldfásítási Múzeum, Helytörténeti Gyűjtemény, Ősborókás, Pétermonostor-ásatás, Bugaci puszta, Szent István Római Katolikus Templom, túraútvonalak, kerékpárutak

Polgármesteri Hivatal:              

6114. Bugac, Béke u. 10.

Tel.: 76/575-100

www.bugac.hu

bugaconk@t-online.hu

 

A képek nagyításához kattintson a képekre.

 

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!