2021. január 25. hétfő, Pál

Bugacpusztaháza

„A jövő kihívás, és ezt csak a bátrak vállalják fel!” 

 

Bács-Kiskun megye legkisebb településének pontos keletkezési időpontja nem ismert. Egyes kutatások 1835 tájára, mások korábbra teszik. A régi időkben a Kecskemét mezővároshoz tartozó Nagybugacon és Kisbugacon szilaj pásztorkodást folytattak. A végeláthatatlan, homokbuckákkal  tarkított pusztát gulyák, ménesek népesítették be. Bugacpusztaháza nevében őrzi az ősi puszta emlékét.

Bugacpusztaháza 1989-ig Bugac település része volt, ekkor vált önálló községgé. 

A falu jelenleg 269 fővel számlál, a jelentős részét a szépkorú lakosok teszi ki. A lakosság összetételének másik felét illetően közel 50 gyermekkel büszkélkedhetünk, ami egyrészt annak is köszönhető, hogy az elmúlt pár évben több fiatal család költözött községünkbe.

Helyi vállalkozásokkal a kapcsolatuk szoros, a vállalkozók az utóbbi 2 évben jelentősen támogatták a falu vezetőségének elképzeléseit, a községi tervek előkészítésében aktívan vesznek részt. Gyermekprogramok, környezettudatos rendezvények, családi napok  lebonyolításában, finanszírozásában partnereink.

A könyvtárat és az Integrált Közösségi és Szolgáltatói Teret pályázat útján építette a Társult Önkormányzat 2011-2012-ben egy helyi védettséget élvező romos épület teljes felújításával és kibővítésével.

A Bugacpusztaházán található Pusztaházi Parkerdő magántulajdonban lévő erdőterület, amely szabadon látogatható. A 16 hektáros Parkerdő a térség kiemelt kirándulóhelye. A Parkerdő számos eseménynek ad otthont, többek között a községi majálisnak, valamint családi programok helyszíne is lehet.

A község egyetlen egyesületét, a Fénypillangó Kulturális Egyesületet 2015. november 14. napján alapították főként bugacpusztaházi lakosok azzal a céllal, hogy minél színesebbé és minél élhetőbbé tegyék Bugacpusztaháza lakosainak mindennapjait.

2014-től az új képiselő testületnek köszönhetően virágzásnak indult Bugacpusztaháza közösségi élete a Bugacpusztaháza Könyvtár és IKSZT céljainak megfelelő működtetésével, a Fénypillangó Kulturális Egyesület és a bugacpusztaházi értéktár megalapításával, valamint a vállalkozókkal kialakított megfelelő kapcsolat kiépítésével.

 

Látnivalók:

A Bugaci Puszta a Kiskunsági Nemzeti Park része. Itt honos a bugaci nőszőfű, amely Bugacpusztaházán endemikus, azaz csak itt él. (Epipactis bugacensis).

Faluház épülete ad otthont a bugacpusztaházi értéktár állandó kiállításának

Védett japánakác park

Pusztaházi Parkerdő

 

Helyi értéktár:

Helyi utcanevek, melyek a pásztorkodásra, a pusztai életre utalnak, Gubacsi tó, Kis Székis tó, Szekercés-szék, Szürke marha gulya, Bugaci nőszőfű, Japán akác park, Pusztaház, Kisbugaci iskola

 

6114 Bugacpusztaháza, Számadó u. 28.

Tel.: 30/272-9642 

hivatal@bugacpusztahaza.hu

www.bugacpusztahaza.hu

 

A képek nagyításához kattintson a képre.

 

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!