2021. január 18. hétfő, Piroska

Helvécia

„Szeretettel várjuk a magyarországi „Svájcban”, Helvécián!”

 

A település a megye északi részén, Kecskeméttől 7 km-re délnyugatra, a Duna és Tisza közti homokhátságon fekszik.

Helvécia területén honfoglalás előtt szarmaták laktak. A közeli ásatások alapján errefelé lehetett az avar birodalom központja. A szultáni birtok Kecskemét térségében elpusztult települései közé tartozott a Ballóság és Therekegyháza puszta. A török hódoltság után a vidék sokáig lakatlan maradt, Kecskemét Ballószög nevű pusztájának része lett. A városba menekült lakosság azonban megtartotta vidéki birtokait, így alakult ki a tanyarendszer.

Az 1870 után a történelmi borvidéket elpusztító filoxéravész értékelte föl a gyökértetűtől védett homoki területet. Nevét és határainkon túli ismertségét azonban egy svájci születésű pedagógusnak köszönheti, Wéber Edének, aki 1892-ben 2000 holdas szőlőtelepet létesített „Helvécia” néven. Az azóta eltelt közel 125 év alatt a lakosok száma megközelítőleg 5000 főre emelkedett.

A falu településszerkezete sajátos, két, egymástól 3-km-re fekvő, nagyjából azonos népességű településrészből – Helvécia-Ófalu és Szabó Sándor-telep vagy Újfalu – áll, utóbbi az egykori állami gazdaság lakótelepe volt. Négy oktatási intézmény, három orvosi rendelő, Mikrotérségi Szociális Szolgáltató Központ, védőnői szolgálat, Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér, nagyközségi könyvtár, gyógyszertári szolgáltatás segíti az itt lakók minőségi ellátását. A vidékies jellegből adódóan még ma is foglalkoznak mezőgazdasági termeléssel. A Hegede kertészetben évelő és örökzöld növényeket termesztenek hazai és külföldi piacokra egyaránt. A Müller kertészetből vágott virágok és örökzöldek kerülnek a kereskedelembe. A szőlő, gyümölcs és zöldség termelők közül Balogh Károly szőlő, Göbölyös Károly burgonya termelése ismert a településen és környékén. A Fajtakísérleti Intézetben különleges szőlő fajtákat nemesítenek és termesztenek. Kisebb termelőink is minőségi paprikát, őszibarackot, szilvát, mézet, hagymát állítanak elő. AM-ZSO pékségünk friss pékáruval, Tóth József hentesáruval elégíti ki az igényeket.       

 

Látnivalók

Kerekes Ferenc szobrász alkotóháza,  Géró Udvar, Géró György szobrász háza,  kiváló lehetőséget teremt a népi építészet megismerésére, Nagyboldogasszony katolikus templom, református templom, Bagolyvár, Fehértó és környéke, Ludastó és környéke

 

Szállás

A Wéber tanyán két felújított ház áll szállásként a vendégek rendelkezésére.

 

Elérhetőségek:

6034 Helvécia

Sport utca 42

Tel.: 76/579-084

e-mail: hivatal@helvecia.hu

www.helvecia.hu

 

A képek nagyításához kattintson a képre.

 

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!