2021. január 18. hétfő, Piroska

Jakabszállás

„Jakabszállás a tanyák, a puszták és a vendégszerető emberek hazája.”

 

Jakabszállás Kecskeméttől délre 17 km távolságban az 54-es főút mellett fekszik, melyen mindig torlódásmentesen megközelíthető a város. Ennek előnye, hogy közel van mind a megyeszékhelyhez, mind az M5-ös autópályához. A jó közlekedési lehetőséget biztosítja a gyakori buszközlekedés is. Az Árpád-kor óta lakott település a török hódoltság korában elnéptelenedett, területe pusztává vált. A fő foglalkozás a pásztorkodás volt 1895-ig, a puszta kiosztásáig. A 20-60 holdas területeken fokozatosan áttértek a mezőgazdaságra, ez felgyorsította a népesség növekedését, és a birtokos községekből származó zsellérek szereztek itt földet.

Jakabszállás 1922-ben lett önálló község Szabadjakabszállás néven, majd 1926-ban kapta mai nevét.

A kecskeméti gazdasági keskenynyomtávú vasút 1928-ban, a települést átszelő utak pedig 1939-42-ben épültek meg, ezzel jelentősen csökkent az elszigeteltség. A legújabb korban a repülés is meghódította Jakabszállást. Füves repülőtere 1994-ben kezdett üzemelni, és 2000-ben szilárd burkolatú fel- és leszállópálya épült. 2009-ben a repülőtér mellett megnyílt a lovaspálya, melyen minden év pünkösd vasárnapján meghívásos fogatversenyt rendeznek.

A településen működik iskola, óvoda, bölcsőde, sportpálya és tornacsarnok. A lakosság egészségügyi ellátását két háziorvos, egy fogorvos, egy gyógyszertár és egy védőnő biztosítja. 2011-ben adták át a látogatóknak a Magyarkertet, Magyarország öko-központját. Egy olyan hely, ahol óriásnak érezheti magát a látogató, ahol egy lépés egy kilométer, ahol egy szökkenéssel ugorhatunk a Balaton déli partjáról a Tihanyi-félszigetre, ahol egyetlen ugrással kerülhetünk a Dunántúlról a Duna-Tisza közére. Egy hely, ahol felfedezhetjük hazánkat. Egy óriási „szabadtéri” tanterem.

 

Látnivalók:

Magyarkert - Magyarország öko-központja, Sportcentrum, Sportrepülőtér

 

Szállás:

Gedeon Tanya

 

Polgármesteri hivatal:

6078 Jakabszállás, Petőfi Sándor u. 14.

Telefon: +36-76/382-145, 20/346-9033

Email: hivatal@jakabszallas.hu

www.jakabszallas.hu

 

A képek nagyításához kattintson a képre.

 

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!