2021. január 18. hétfő, Piroska

Lajosmizse

„Isztambul és London között félúton”

Kecskeméttől mindössze 18, az ország geometriai középpontjától néhány kilométerre helyezkedik el a város.

Az Ős-Duna törmelékkúpjára épült, jászok és kunok lakta területen már a tatárjárás után kialakultak az első települések. 1877-ben Jász-Lajos-Mizse Nagyközség néven önálló településsé alakították. 1889-ben megindult a vasúti közlekedés a főváros és a falu között, majd 1905-ben Kecskemét felé is. 1902-ben Ladánybene külön válása után alakult ki a település mai neve „Lajosmizse”. 1993. szeptember 1-től viseli városi címét.  

A város szinte teljes egésze homokra települt. Lajosmizse külterülete részben még homokhátság eredeti felszíni formáit őrzi, számos kisebb homokdűnét és homokhátat láthatunk, amelyek az uralkodó széliránynak megfelelő északnyugat-délkeleti irányba rendeződve szelik át a tájat. A magasabban fekvő dűnesorok között számos apróbb tó, illetve mocsár húzódik meg.

A városban és környékén főként mezőgazdasági, illetve idegenforgalmi jellegű vállalkozások működnek. Lajosmizsét homokos talaja és napsütésben gazdag éghajlata elsősorban gyümölcstermesztésre predesztinálja. A városban sok gazdálkodó foglalkozik zöldség és gyümölcstermesztéssel, kiemelkedő a szamóca és paprikatermesztés, amelynek elsődleges célpontja a budapesti felvevőpiac. A teljes közigazgatási terület kétharmad részén folyik szántóföldi növénytermesztés, valamint zöldség, gyümölcs, és legelő gazdálkodás. Lajosmizse országosan meghatározó szerepet játszik a szamócatermesztésben, sokan emlegetik úgy a települést, mint „Az eper fővárosa”. A település külterületén számos, napjainkban is aktív tanya található. A tanyák egy része már nem mezőgazdaságból, hanem legalább részben idegenforgalomból él.

A város híres szülöttje a többszörös világbajnok magyar mesterszakás és mestercukrász Benke László. Lajosmizsén nőtt fel és kezdte meg pályafutását a nemzet sportolója, az évszázad birkózója Polyák Imre. Bessenyei Ferenc, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas színművész, érdemes és kiváló művész visszavonulása után lajosmizsei tanyáján élt.

 

Látványosságai:

Tanyamúzeum, Római katolikus templom, Református templom, Pusztatemplom romjai, Iskola-tó

Turisztikai szolgáltatásai:

Tanyacsárda, Geréby Kúria Hotel és Lovasudvar, Liza Aqua & Conference Hotel és Fehér Akác Csárda, Ida Panzió, Dechy-Tanya  Bujdosó Tanya  Ricsováry-Major Szálloda és Üdülőpark

 Elérhetőségek:

H-6050 Lajosmizse Városház tér 1.

Telefon: 76/356-211

E-mail: lajosmizse@lajosmizse.hu

www.lajosmizse.hu

 

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!