2021. január 25. hétfő, Pál

Lakitelek

„A természet adta kincsek sokasága egy helyen”

Lakitelek ötödfélezer lakosú nagyközség Kecskeméttől és Kiskunfélegyházától egyenlő távolságban a Tisza partján. Mai területe Kecskeméthez tartozó puszták egyesítésével alakult ki 1949-50-ben. E külterületi lakott helyek: Felsőalpár, Kisalpár, Oncsa-telep, Árpádszállás, Szikra, Kapásfalu voltak.

A település komoly történelmi múlttal rendelkezik. A legkorábbi régészeti leletek a rézkorból, a bodrogkeresztúri kultúra népeitől valók, ezek nyomán állíthatjuk, hogy a Kr.e. III. évezred tájékától élnek itt emberek, a falu földjét I. Géza királyunk oklevele említi először. A Lak elnevezés először 1488-ban fordul elő oklevélben.

A XIX. század második felében a filoxéra pusztítása tönkretette a hegyvidéki szőlőkultúrákat, a hagyományos bortermő vidékeket. Mivel ez a féreg a homokon nem él meg, többen szőlőnemesítéssel próbálták javítani az itteni fajtákat, s Kecskemét környéke "aranyhomokká" változott. A városi szőlők és magántelepítések a jobb megélhetésben reménykedőket a Tisza mellékére vonzották. Felsőalpár, Lakitelek népessége gyors ütemben nőtt. A területtel való jobb összeköttetés igénye az 1890-es években két helyi érdekű vasútvonal létrehozását eredményezte. Előbb Kecskemétről a Tisza partjáig, majd Szolnokról Kiskunfélegyházáig épült vasút.

A község lakóinak többsége a mezőgazdaságból élt. Ipart Lakitelekre nem telepítettek, csupán a tsz melléküzemágaként működött téglagyár, gumiüzem.

Lakitelek igazi vonzerejét természeti szépségei adják. A Holt-Tisza mentén a Tőserdő területe a Kiskunsági Nemzeti Park része, a termálvizes strand sok üdülőt vonz a nyári időszakban. A fürdőt tápláló termálvizet egy 1970-es fúrás alkalmával találták ivóvíz helyett. A kút 1050 méter mély, hozama 1000 liter / perc, a víz hőmérséklete 42 C. A víz alkáli hidrogénkarbonátos, melyet vegetatív idegrendszeri panaszok és mozgásszervi megbetegedések kezelésére, illetve baleseti rehabilitációra javasolják. Az 1970-es években kezdődött meg az üdülőterület fejlesztése, húsz év alatt közel annyi nyaralót építettek ide, mint amennyi a falu házainak száma.

 

Látnivalók:

Pulai Sándor helytörténeti gyűjteménye, református templom, római katolikus plébánia, kozségi könyvtár helytörténeti kiállítása, Tőserdő, Tősfürdő, Kalandpark, Népfőiskola

 

Szállás lehetőségek:

Autóskemping

Biokert Kemping,  Fenyő Panzió,  Hotel Club,  Tisza Napsugár Bungaló,  Népfőiskola (konferencia) Kontyvirág Erdei Iskola,  Tőserdő Kastély Üdülő, Tőspihenő Kft.

 

Elérhetőségek:

6065 Lakitelek Széchenyi körőt 48

Tel.: 76/449-011

e-mail: jegyzo@lakitelek.hu

www.lakitelek.hu

 

A képek nagyításához kattintson a képre.

 

 

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!