2021. január 18. hétfő, Piroska

Orgovány

“Orgovány az alföldi pusztai legelők vidéke”

 

Orgovány a Duna–Tisza közi homokhátság déli részén Kecskeméttől 26 km-re fekszik. A megyeszékhelyről az 54-es úton közelíthető meg legkönnyebben.

A településről a Kr. u. I–II. századtól vannak tárgyi emlékek, de a török uralma alatt elnéptelenedett. 1901-ben történt községgé alakításáig Kunszentmiklós pusztája. A belterület kijelölése és szabályozása 1922-ben történt. Lakóinak mintegy egynegyede külterületen él, a jelentős tanyavilág hat önálló körzetben különíthető el. Külterületének mintegy harmada a Kiskunsági Nemzeti Park felügyelete alá tartozik.                                                                               A település földrajzi elhelyezkedése és adottságai miatt mezőgazdasági tevékenységre alkalmas. Bár futóhomokszerű talaja nem kedvez a zöldségtermesztésnek, így a gazdák többnyire szőlőt, bodzát, gyümölcsöt, kukoricát, valamint gabonát termelnek. Azokon a területeken, ahol a futóhomok nem tesz lehetővé kulturnövény termelést, ott erdőt telepítenek a talaj megkötése érdekében. Emellett büszkélkedhet a település a spárgatermesztéshez kapcsolódóan spárgasavanyúság egyediségével, valamint a bodzatermés felhasználásával lekvár készítésével is. Az állattenyésztésnek is komoly hagyományai vannak. A pusztán emberemlékezet óta legeltetnek birkanyájakat. A termelők rendszeresen bemutatkoznak a Hírös Hét Fesztiválon. A kulturális élet legfőbb éltetője településünkön az összefogás, mely hatására kulturális programokkal szórakoztatjuk a közönséget, mint színdarabok, táncgálák a község felnőttjeinek, gyermekeinek az Orgoványi Kulturális Egyesület közreműködésével. Ezen produkciókat a környező települések szeretettel hívják, fogadják. Karitatív tevékenységben nem csak az egyházak járnak élen, hanem a községben működő Örömhír Alapítvány. A községben eredményesen működnek a sport egyesületek is.

 

Látnivalók:

Tanyavilág, Kiskunsági Nemzeti Park – Orgoványi rétek: Rekettye tanösvény, Pimpó tanösvény, orgoványi homokbuckák

  

Turisztikai értékek:

Az ideérkező vendégeket a helyi Regős étteremben várják. A település közelében találhatók a Venyige tanya, a Gebauer vendégház, és a Végh birtok, valamint az Élet-forrás egészségmegőrző központ, ahol uszoda, szauna, só kamra  várja a gyógyulni, kikapcsolódni vágyó vendégeket

 

Elérhetőségek:

6077 Orgovány, Molnár Gergely u. 2.

Tel: 76/591-980
www.orgovany.hu
E-mail: postmaster@orgovany.hu

 

A képek nagyításához kattintson a képre.

 

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!