2020. július 13. hétfő, Jenő

Tiszaug

„Víz, napfény, nyugalom, barangoljon Tiszaugon”

 

Tiszaug 915 lélekszámú község Bács-Kiskun megye északkeleti részén, a Tisza bal partján, a Tiszazug területén. A település a 44-es számú főúton közelíthető meg.

Kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően már a bronzkorban lakott vidék volt. Első írásos említés a faluról 1075-ben történik a garamszentbenedeki apátság alapítólevélben. Ebben említés történik a Hugér folyóról, ami nagy valószínűség szerint a sági pusztán keresztülhaladó ér lehetett. Mint puszta, a falu sokáig a szomszédos Tiszasashoz tartozott.

A XX. század elején meghatározó a mezőgazdasági termelés, de az ipara is megemlíthető. Dolgozott a faluban kovács, bognár, pintér, szabó, asztalos, ács, cipész, borbély. Az ipart nagyban fellendítette az 1898-ban megépített Kecsemét-Tiszaug vasútvonal, ami felváltotta az ez időre nehézkessé váló révet.

A falu szélén ámulatba ejtő tölgy matuzsálemek állnak őrt. A fákat több mint 150 éve Ferenc József felesége, Erzsébet királyné, a magyarok között népszerű Sissy tiszteletére ültették.

Tiszaug festői természeti környezetben, a Tisza vadregényes ártéri erdőinek és a folyó tavirózsás holtágának ölelésében fekszik. Első írásos említése 1075-ből származik. Az egykori halászfalu legismertebb birtokosai a Wesselényiek, Kinizsi Pál majd a Rákócziak voltak.

A település önálló közigazgatási és hivatali szervezetét 1989-ben vívta ki. 1999-ben Tiszaug csatlakozott Bács-Kiskun megyéhez.

A környék nagyszerű lehetőségeket nyújt a pihenésre: horgászatra, strandolásra, evezésre, vadászatra. A holtág a Tisza bal parti ármentesített területén helyezkedik el. A víz igazi horgászparadicsom, amelyben számtalan halfajta található. Hossza 3,7 kilométer, átlagos szélessége 100 méter, területe 53 hektár, átlagos mélysége 2,3 méter. A holtág partján található szabadstrandot sokan látogatják.

 

Látnivalók:

 

Késő barokk stílusú református templom, Római katolikus kápolna,  Bánhidy udvarház (a hagyomány szerint II. Rákóczi Ferenc egyik kedvelt vadászkastélya volt), Radvány kastély, Steer kastély, Körtvélyes vadkörtés, galagonyás ligetei- a Közép-tiszai Tájvédelmi körzet részét képezik.

 

Szállás:

 

Club Hotel Pegasus, X-Games Hotel, Sport és Rendezvényközpont, Gólya Vendégház, Kárász turistaszállás, Árnyas Üdülőház, mely a egykor Luby-Bánhy udvarház, később iskola épületében található, sajátos hangulatú, kellemesen hűvös lakás a Holt-Tisza parton áll.

 

 Elérhetőségek:

6064 Tiszaug, Rákóczi út 51.

Telefonszám: 56/328-001

polgarmester@tiszaug.hu

www.tiszaug.hu

 

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!