2021. január 25. hétfő, Pál

Városföld

Folyamatosan korszerűsödő békés település egy nagyváros szomszédságában a „város földjén”

 

Városföld a Duna-Tisza közötti Kiskunsági löszös hát kistáj része, Kecskeméttől 15 km-re délkeletre. AZ E5-ös főközlekedési úton és vasúton (Kecskemét-Szeged) is könnyen elérhető.

Városföld Kecskemét város pusztája volt már a XIV. Században, innen kapta nevét is. A terület a városi polgárok tulajdonát képezte. A története ennek megfelelően mindig szorosan kapcsolódott Kecskemét történetéhez. A jó minőségű talajon már a XVII. Században gabonát termesztettek. A II. József-kori katonai térkép (1785) Kecskemét környékén 200 tanyatelepülést tüntet fel, köztük a Városföld területén lévőket is, utakkal, dűlőutakkal együtt. 1802-ben a VI. sz. országos postaútvonal ugyancsak Városföld területén haladt át Szeged-Temesvár irányába. A gazdák Kecskemétről való kiköltözése az 1860-as években nagyobb lendületet vett. 1952. január elsejétől önálló község lett Városföld.

Talajára jellemző, hogy a homokbuckákat 1,5 m vastag löszös lepel fedi. Éghajlata mérsékelten meleg, száraz. A csapadék évi átlaga 540-560 mm. A talajvíz mélysége többnyire 2-4 m között van. Erdőtársulásai: a löszös tölgyek, a pusztai tölgyesek és a sziki tölgyesek. A mezőgazdaság elterjedtebb fő növényei a búza, kukorica és a lucerna. A községben társas vállalkozások és mezőgazdasági kistermelők fejtenek ki gazdasági tevékenységet,

Városföld község lakói igénylik, hogy sporttevékenységet folytassanak, 2000 évben átadott sportcentrum megfelelő környezetet biztosít több sporttevékenységhez. A település környezeti kultúrája kiemelkedő, ugyanis a községben évente mintegy 3000 tő virág kerül kiültetésre továbbá, a közterületek is rendezettek. A község legújabb büszkesége a 2015. évben átadott Kecskemét-Városföld kerékpárút, mely konzorciumi beruházásként Kecskemét várossal közösen épült meg, szintén UNIÓS pályázatból, önerő hozzájárulása nélkül.

Látnivalók:

Szent József Templom. Az 1987-ben elkészült római katólikus templomban elhelyezett oltár Tabajdi István fafaragó munkája, a szentélybútorok, az ajtók Bodacz Tibor asztalos-fafaragó keze munkáját dicsérik.

Kikapcsolódási lehetőségek:

Az idelátogatók és a lakosság számára a szabadidőpark és a sportpálya nyújt kikapcsolódási lehetőséget, a szabad levegőn való időtöltésre, sportolásra.

 

Elérhetőségek:

6033 Városföld Felszabadulás útja 35.

Tel.: 76/474-415

postmaster@varosfold.t-online.hu

www.varosfold.hu

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!