2024. március 03. vasárnap, Kornélia

A XVIII. Őszi Helyi Termék Ünnep - Aranyhomok Portéka Vásár beszámolója

Az idén október 20 - 23. között rendezte meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a XVIII. Őszi Helyi Termék Ünnepet és Aranyhomok Portéka Vásárt Kecskemét főterén. Idei év újdonságaként szombaton mutatkozott be a 16. Nemzeti Vágta bajnoka, Kecskemét város győztes lovasa és csapata. A rendezvényre kilátogató közönség találkozhatott 2023 év leggyorsabb lovasa címet elnyerő Tóth Tamarával, felkészítőjével, Molnár Gyöngyivel és a tulajdonossal Balogh Leventével a Szentkirályi Magyarország alapító tulajdonosával. A résztvevők között köszönthettük a Kishuszár Vágta szentkirályi lovasát Rozs Anna Júliát, a helvéciai lovas Nagy Gábort, valamint a szentkirályi lovast Csíki Árpádot.

Minden korosztály számára szórakoztató, közösségi programokkal készültek a szervezők. Hagyományőrző és gyermekprogramok egyaránt gazdagították a kínálatot. Bemutatásra kerültek a Kecskemét térségi szőlőfajták és a Város bora cím nyertes borászatai. A rendezvényen együtt jelentek meg és kóstoltattak a „Kecskemét Város Bora” címet elnyert pincészetek. A gyerekeket többek között Hagyományőrző Játékbirodalom, népi és ügyességi játékok, a Magyarkert kézműves foglalkozásai, bábelőadás, állatsimogató, mini óriáskerék, kisvonat várta, a felnőtteknek pedig borkóstolóval, jótékonysági látványfőzéssel, kistermelői finomságokkal, különleges egyedi kézműves termékekkel kedveskedtek a szervezők.

Október 20-án, pénteken 16:30 órakor került sor a megnyitóra a főtéren, amely Szabó Sándor tárogatóművész előadásával kezdődött. A rendezvényt Frittmann János a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának és a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke nyitotta meg. Köszöntőt mondott Szamler László Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzati képviselő.

Tizedik évfordulóját ünnepelte a Kecskeméti Tanyai Termék Piac, ezen alkalomból köszöntőt mondott Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke, valamint átadta „Az év Kecskeméti Tanyai Termék Piac gazdája” díjat és a vele járó vándorserleget. 2023. év Kecskeméti Tanyai Termék Piac gazdája díj díjazottja Mészáros Zoltán őstermelő házi savanyúság termékekkel a lajosmizsei Templomkert Gazdaságból.

17 órától a szervezők immáron negyedik alkalommal Térségi Nagy Koccintásra invitálták a fesztivál résztvevőit, melynek keretében 150 pohárral koccintottak 8 városi és térségi boros gazda és borászat felajánlásából – Balogh Károly polgármester bora Helvéciáról, Hetényi József és Somogyi Lajos polgármester bora Ballószögről, ifj. Papp Kálmán bora Lakitelekről, Polyák Borászat kunszállási borai, Damax Kft. kecskeméti borai, valamint Gedeon Birtok borai Izsákról -, megszerettetve ezáltal Kecskemét és környéke borait.

Kecskemét főterén bemutatkoztak a nagyközönség előtt a 2023. évi Kecskemét Város Bora címet viselő borok is, a Damax Kft. Cserszegi fűszeres, illetve a Polyák Borászat Grand Kékfrankos bora.  A térségi koccintás a Mathiász János Borrend közreműködésével valósult meg. Kocsis Pál a borrend elnök - nagymester köszöntötte és bemutatta a jelenlévő pincészeteket, Kisari István kancellár rövid ismertetőt nyújtott a „Város Bora” versenyről és a Térségi Nagy Koccintást Szabó Attila ceremóniamester vezényelte le. A nap zárásaként 18 órától színpadra lépett Csordás Tibi a Fiestából.

Október 21-én szombaton 10 órára mintegy 100, lelkes helvéciai lakos kerékpározott be a célba, a 0 km kőhöz, a közelmúltban elkészült Kiskőrösi út örömére. 11 órától a Csörömpölők Együttes zenés műsora várta a gyerekeket, majd 12:30-tól a TST Tánciskola bemutatója szórakoztatta a kilátogató közönséget. 13 órától jótékonysági babgulyás ebédre invitált a Széchenyivárosért Egyesület és a Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület. Az adományok gyűjtése a Grapevine Tánciskola javára történt. 13 órától a Városföldi Napsugár Nyugdíjas Klub egy dalcsokorral kedveskedett a közönségnek, melyet a Gray Dove zenekar követett. 14 órától a Hetényegyházi Kutyaiskola bemutatója a Hírös Forrás szökőkúthoz csalogatta a négylábúak kedvelőit, míg a színpadon 14:30-tól a Kecskeméti Zenészegylet Gála műsora volt hallható Szénási Pál Bertalan, Szürke Enikő, Szénási Anna, Gödény Anikó és Domján Móni előadásában. Fellépett még a Kodály Zoltán Vegyeskar, Bíró Csongor Vitéz pedig Greatest Hits slágerekkel gondoskodott a jó hangulatról. Szombaton 15:30 vette kezdetét a 16. Nemzeti Vágta győzteseinek hintós bevonulása. A helyszínen találkozási lehetőséget biztosítottak a szervezők az idei év helyezettjeivel: 2023 leggyorsabb lovasa címet elnyerő Tóth Tamarával, 4. helyezett Csíki Árpáddal, Kishuszár Vágta 1. helyezett Rozs Anna Júliával, és a Köncsögi Ménessel 2. helyen végzett Nagy Gáborral. 17 órától a Nemzeti Vágta győztesei pódiumbeszélgetés keretében osztották meg élményeiket a nagyérdeművel. Az esti hangulatról 18:30 –tól a Veracruz zenekar gondoskodott.

Október 22-én vasárnap 11 órától a Furfangos Paraván „Vacskamati virágja” című bábelőadása várta a kicsiket, melyet 11:45-től Anikó mesekuckója követett. 12:45-15:00 között a Kecskeméti Zenészegylet szervezésében a Buknicz Citera, Pirossapkások, és a Spreading Zenekar lépett színpadra.  A Bor’ La Bor zenekar koncertjét követően 17 órától a Bitter Monday Zenekar modern blues dalokkal szórakoztatta a közönséget. 18 órától a Monokini - Bikini Tribute Zenekar 2 órás élő koncerttel zárta az őszi színpadi műsorokat.

Vasárnap a Közösségi Értékeink Szolgálatában Egyesület szervezett jótékonysági látványfőzést. A pincepörkölt 13 órától volt megvásárolható.  A látványfőzésből befolyt bevétel a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány támogatását szolgálta.

Az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásár október 20 – 23. között minőségi ajándéktárgyai és élelmiszerei az egész rendezvény alatt megvásárolhatóak voltak. Külön örömünkre szolgált, hogy okt. 23-án a Nemzeti ünnepen különösen sok látogatót köszönthettünk a vásáron.

A kilátogató közönség különleges, minőségi, hazai kézműves termékeket vásárolhatott megfizethető áron közvetlenül a kézművesektől, termelőktől, akik széles árukínálattal, ínyencségekkel, újdonságokkal várták vevőiket.

A kínálatban szerepeltek bőr- és nemezáruk, rézékszerek, tarsolyok, textilbábok, kézműves ruhák, fa termékek, horgolások, kések, szappanok széles választékából válogathattak az érdeklődők elérhető áron. De azokat is szívesen látták, akik ajándékozási ötleteket gyűjtöttek vagy pusztán csak élvezni szerették a vásár egyedülálló hangulatát.

A tudatos vásárlók és a reform konyha kedvelői kistermelői élelmiszerek közül választhattak kedvükre közvetlenül a termelőktől. Füstölt áru, sajt, fürjtojás, chili készítmények, mézek, mézes puszedlik, marcipán, lekvárok, aszalt gyümölcsök, reform édességek és a magas C-vitamin tartalmú homoktövis termékek várták a főtérre érkezőket.

Akik vásári finomságokra vágytak, azokat kürtőskaláccsal, fánkkal, hamburgerrel, hot-doggal, harcsából készült többféle étellel, hurkával, kolbásszal, lángossal és finom tájjellegű borokkal, pálinkával, kézműves sörrel várták az értékesítők.

A rendezvénysorozat színes, sokoldalú programkínálata ezúttal sok látogatót csalogatott ki a város főterére, mely várhatóan jövőre is folytatódik. Addig is „Éltessük a helyit, éltessük az igazit!”

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!