2024. március 03. vasárnap, Kornélia

Szakmai zsűri díjazottjai - XXVI. TÉRSÉGI KERTÉSZETI ÉS ÉLELMISZERIPARI KIÁLLÍTÁS

1.) Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének különdíja

Zsűritag/Díjat átadja: Somodi Ferenc Kecskeméti Hírös Gazdakör elnöke

Díjat kapja FÜLÖPHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

Fülöpházának, a szél formálta mozgó homokbuckák hazájának fő természeti látnivalója a nyílt homoki gyepek és a buckák. Területének több mint fele a Kiskunsági Nemzeti Park védett területéhez tartozik. A községben a különleges természeti értékek megóvására nagy hangsúlyt fektetnek. A lakosság túlnyomó többsége ma is mezőgazdaságból és állattenyésztésből igyekszik megélni, amelyet a kiállítás is hűen tükröz. Standjukon a látogató betekintést nyerhet a Fülöpházán élők példamutató összefogásáról és küzdelméről, hogyan lehet a pusztaságban is emberfeletti erővel talpon maradni, egyre fejlődő gazdaságokat működtetni. A Babos Díszfaiskola dísznövényei, Oláhné Marika levendula termékei, Gebura Istvánné mézei és a Berente-Eggs Kft. házias tésztái a község kiváló termékei. Nemcsak a gazdálkodók összefogásának eredményeit láthatjuk a faházban, hanem a helyi kézművesek csodálatos alkotásait és az egyre aktívabb közösségi élet hozadékát is a Nemzeti Művelődési Intézet „A szakkör” országos programja által.

Munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

 

 

2.) Agrárminisztérium különdíja

Zsűritag/Díjat átadja: Gódor Emőke – Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője

Díjat kapja: BALLÓSZÖG NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

Ballószögöt már a 14. századi emlékek is megemlítik, régi homokhátsági település. Az itt élők élete sosem volt könnyű, a török hódoltság idejében például ki is halt, de újra benépesült. Küzdő szellem mindig jellemezte az itt élőket.

Ma is azt látjuk, hogy bár hagyományosan a mezőgazdasági termelés, ezen belül a kertészet, szőlőtermelés jellemzi, de a településen számos vállalkozás működik.

A kiállításukon ez ragadta meg a zsűri figyelmét, hogy milyen széles helyi termékkínálatot mutattak be. Láthatók kertészeti, mezőgazdasági termékek, feldolgozott élelmiszerek, de ugyanúgy megtalálhatók a hagyományőrző kézműves termékek is.

Köszönjük a szép kiállítást, a gondos munkát!

Gratulálunk!

 
3.) Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat különdíja

Díjat átadja: Dr. Mák Kornél a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke

Díjat kapja: FELSŐLAJOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

Fiatal település lévén nagy utat tettek meg idáig, melyet a település dinamikus fejlődése is mutat. Nagyon sok szép és maradandót tudtak alkotni maguk és a jövő generációk számára.

A kis falu összefogásával, szépségeivel, értékeivel mutatkozott be az idei évben is.

Többek között a

Márka Üdítőgyártó Kft., Márkaüdítő
Magánzoo Állat- és Szabadidőpark, Könyv
Mészáros Zoltán, Méz Králik László, Méz,
Láncos Szilvia, Kézműves termékek, díszek
Gáspár László, Kézműves termékek, díszek
Tóthné Kucsera Valéria, Horgolt termékek
Gattyán Gábor, Egyedi fa ajándéktárgyak
Csordás Lászlóné, Befőttek és zöldségek,

Felsőlajos a korábbi évek kiállítói mellett ismét bemutatja Guba Rózsa népiparművész asszony varázslatos babavilágát.

A Felsőlajoson megnyílt állandó kiállítás nem egy hagyományos babagyűjtemény, hanem itt minden az alkotó keze munkája. A figurák és jelenetek alapját legtöbbször egy-egy korabeli festmény vagy fénykép adja. A népi jelenetek gyakran saját gyűjtésekből, helyi feldolgozásból származnak. Minden esetben igyekszik, korban hiteles forrásból elkészíteni babáit. A ruhákhoz felhasznált anyagoknál igyekszik környezettudatosan újrahasznosítani a régi textíliákat. Így nem ritka, hogy több százéves csipkék vagy régi kelmék jelennek meg alkotásaiban.

A kiállításnak méltán sikerült megmutatnia a helyi értékek gazdag kínálatát. Ezúton is gratulálunk!

A díj odaítélésének szempontjai:

Díjat kapja: KEREKEGYHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

A város az Alföld szívében fekszik, és a település története egészen az Árpád- korig nyúlik vissza. Kerekegyházáról az első írásos említés 1323-ra datálódik, amely a kiállításon nem is tekinthető. A településen élő emberek a régmúlt időkben pásztorkodással, földműveléssel és halászattal foglalkoztak. Hagyományaik, a szellemi és tárgyi örökségük e múltból ered.

A település egyik legjelentősebb ágazata az idegenforgalom. Kerekegyháza külterületén, Kunpusztán kiépített idegenforgalmi létesítmények rövid idő alatt országos hírnévre tettek szert. A népművészet is sokféle formában jelenik meg Kerekegyházán.

A kiállításban ízelítőt kaphatunk a város gazdag történelmi múltjából és jelenéből.

Az idei kiállítók közt bemutatkoznak:

Lampé Viktor, Zöld - Sziget Zöldség Gyümölcs Ház, zöldség - gyümölcs
Szappanos Gábor, alma, szilva
Héjjas Méhészet, méz
Ne-Felejcs Kertészet, virág, dísznövény
Kerekegyházi Kézműves Klub, makramé, csipke
Ráduly-Helenkár Méhészet, méz
Gödényné Borbély Edit, horgolt termékek
Turcsánné Blázsik Veronika, mézeskalács
Ádám Kálmánné, gabonakoszorúk
Szelesné Szabó Zsuzsanna, dekoráció
Életmód Klub, Kerekegyháza leporelló
Szabó Zoltánné, csipke

Gratulálunk a színvonalas megjelenéshez, munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

4.) Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály különdíja

Díjat átadja: Récsányi Ilona osztályvezető

Az idei évben a díjat LAKITELEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA érdemelte ki.

A Homokhátság és a Tisza-völgy találkozásánál fekvő település standja méltón vonultatta fel a civil és ifjúsági élet portékáinak tárházát.

Az eklektikus kiállítás a hagyományos népművelés különböző formáitól kezdve, kerti és mezőgazdasági termékeken át egészen a digitális művészetig szemléltette a lakiteleki fiatalság és a civilek életének gyöngyszemeit.

A lakóközösség példaértékű összetartó erejét jól tükrözi a ,,Színeskert Alapítvány " életre hívása. Az Alapítvány fő célként tekint a fenntartható megoldások keresésében, az oktató-nevelő munkában az iskolakert nyújtotta lehetőségek közkinccsé tételében. 

Turisztikai érdekességét a település térsége elsősorban földrajzi adottságainak köszönheti. Az érdeklődők többek között információt kaphatnak a község múltjáról és történelméről a helyi könyvtárban, ahol régi használati eszközökből álló helytörténeti kiállítás is megtekinthető.

Lakitelek szerves része a turisztikai szempontból kiemelkedő Tőserdő. A fürdő a gyógyulni vágyókat, míg a Holt-Tisza a pihenni, kirándulni szándékozókat vonzza.

Ahogyan a helyiek tartják: Lakiteleknek nemcsak a múltja és jelene, hanem a jövője is biztos kezekben van." Bizton állítható tehát, hogy a település közkedvelt úti cél lehet az idelátogatóknak.

 

5.) Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíja

Díjat átadja: Fazekas István a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara küldött.

Díjat kapja: TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

Ebben az évben a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a különdíjat Tiszaalpárnak adományozza. Kiemelten fontosnak tartja a kamara a magyarság történetének, eszméjének ápolását, melyet ősi, honfoglaláskori településünk, Tiszaalpár kellően bemutatott. A kiállítók igényesen megmutatták a nagyközség jellegzetes helyi kézműves értékeit:

Kanalas János és Gergely Ramóna vesszőáru termékeket, Németh György Hangszert, Marsa Istvánné lekvárokat, Dragon József búzát, Kőrös Lajos fűszerpaprikát, dr. Vancsura István Polgármester Úr kápia paprikát, Tolnai Klára mézet, Alpár Tisza Vadásztársaság trófeát, Bársony Anett ostort mutatott be.  Gratulálunk a kiállításhoz!

6.) Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatal különdíja

Díjat átadja: Kovács Anikó osztályvezető

Díjat kapja: LAJOSMIZSE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

A kiállító pavilon jól megjeleníti a XXVI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás céljait, azaz célratörően, egy egységként ötletesen és letisztultan mutatja be a település helyi közössége által a településen termelt zöldségeket, gyümölcsöket, és a vállalkozások által készített termékeket, valamint a város gazdag kulturális értékeit, népi hagyományainak ápolását és éltetését.

Lajosmizse várossá válása óta 30 év telt el, mely idő alatt a település jelentős fejlődésen ment keresztül, ami meghatározza mai arculatát. Új épületek, üzemcsarnokok, új vállalkozások jelentek meg, melynek hatására a város állandó lakossága 12 ezer fő fölé emelkedett.

A városban és környékén főként ipari, mezőgazdasági, illetve idegenforgalmi jellegű vállalkozások működnek. A lajosmizsei gazdálkodókat a település homokos talaja és napsütésben gazdag éghajlata elsősorban gyümölcstermesztésre predesztinálja. Sok gazdálkodó foglalkozik zöldség- és gyümölcstermesztéssel, kiemelkedő a szamóca és paprikatermesztés, amelynek elsődleges célpontja a budapesti felvevőpiac. A teljes közigazgatási terület kétharmad részén folyik szántóföldi növénytermesztés, valamint zöldség, gyümölcs, és legelő gazdálkodás. Lajosmizse országosan meghatározó szerepet játszik a szamócatermesztésben, melyhez kapcsolódóan idén már 12. alkalommal került megrendezésre májusban a Szamócás Vásári Forgatag. A kiállítás polcain meg is lehet tekinteni a dekoratívan sorokozó üvegben eltett szamócalekvárt.

A kiállító pavilonban megtekinthetjük a városban működő cégek, vállalkozások termékeit pl. a Mizse ásványvizet, a Gárdonyi Teaház teáit, a Konzum szaloncukrot és a helyi gazdák ízletes zöldség, gyümölcs termékeit. A keddi bemutatkozó nap alkalmával egy méhkaptárt is megcsodálhattak az érdeklődők mézkóstolóval egybekötve, Bagó István méhész jóvoltából.

És még egy kis érdekesség: Tudják Önök mi az a grillázs? Ha nem, akkor látogassák meg mindenképp a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatala különdíjazottjának, Lajosmizse város pavilonját, ahol megtudhatják ki és hogyan készíti ezt az édességet. Gratulálunk a kiállításhoz!

 

7.) Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság különdíja

Zsűritag/Díjat : Ugró Sándor igazgató nevében Tóth Endre ökoturisztikai szakreferens

Díjat kapja: TISZAKÉCSKE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2023-ban Tiszakécske által készített bemutatkozó kiállítását választotta díjazásra. A helyi értékek közül most a város kiemelte kiállításában a Tiszához köthető természeti értékek és élőhelyek bemutatását. Az elmúlt két évben új attrakciókkal gazdagodott Tiszakécske, így pl. a Nádirigó tanösvény és az új kilátó újabb lehetőséggel bővítette a város turisztikai kínálatát. Ezek a járás és a vármegye turisztikai potenciálját is növelik. A Tisza és az itteni Holtág környezete emeli a város üdülőövezeti jellegét, amelyet a város évtizedek óta fejleszt és fenntart. A kiállítás azt a szemléletet sugallja, hogy Tiszakécske lakosai tisztelik környezetüket és természeti erőforrásait. Erre támaszkodik a város több évszázados mezőgazdasági kultúrája, társadalmi fejlődése.

A gazdag tradíciók sokaságából néhányat meg is jelenít a mini kiállítás. Újszerű elem volt a hangeffektusokkal kombinált kiállítás. Ezúton is gratulálunk az innovatív installációhoz!

 

8.) Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóságának különdíja

Zsűritag/ Díjat átadja: Kun Zsófia megyei igazgató

Díjat kapja: KUNBARACS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díjak odaítélésének indoklása:

Kunbaracs község Bács-Kiskun vármegyében, Kecskeméttől 28 km-re északnyugati irányban, a Kerekegyházát Ladánybenével összekötő út mentén fekszik, a Kecskeméti járás lekisebb települése.

Kunbaracs természeti értékei közé tartozik a Homokhátság, ahol sétálhatunk, kerékpározhatunk, lovas utakat is megtehetünk, és megtekinthetjük a homoki gyertyános tölgyeseket vagy bejárhatjuk az ősborókást.

A vendégszeretet itt sem ismeretlen, igazi magyarsággal, falusi fogadókkal várják az idelátogatókat, hagyományőrző rendezvényeik is ezt tükrözik.

A Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett A Szakkör – Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért program aktív résztvevői. Legutóbb 3 szakkört indítottak a majd 700 lelket számláló településen, nemezelés, vesszőfonás és makramé szakágban. Ebben az évben a települést bemutató faházat is a szakkörök mentén rendezték be, láthattunk makraméból készült virágtartókat, fali díszeket, vesszőből font gyümölcskosarakat és nemezből „gyúrt” virágokat, karkötőket, díszítő elemeket.

Kenderesi Ilona közművelődési szakembertől azt is megtudhattunk, hogy a település egy fonót is szeretne létrehozni a későbbiekben, hogy még több szakkörbe be tudják vonni a lakosság apraját, nagyját.

A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatósága gratulál Kunbaracs településének, és további sikereket kíván mindenkinek!

 

8.) Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának díjai

Díjat átadja: Dr. Fekete Gábor KMJV önkormányzati képviselője

Kecskemét nem lehetne a Hírös Város a környező települések és azok lakossága nélkül. Ez a különleges elnevezés, ami a mai napig egyértelmű szinonimája Kecskemétnek a térségi települések és a nagyváros közös érdeme. A múlt szorosan összeköt minket, hiszen a közös munka évszázadokra nyúlik vissza. Ahogy számos másik környező település, úgy Jakabszállás és Helvécia is a századelőn még Kecskeméthez tartozott. A most adományozott elismerésekkel nem csak egy év, hanem a történelmi idők közös munkáját és emlékeit is megidézzük. Közös történelmünkben minden településnek része és érdeme van, ezért, ha lehetséges volna, minden, ezen a rendezvényen megjelent községet díjazásban, elismerésbe részesítette volna Kecskemét városa.

Kecskemét Megyei Jogú Város két díjat adományozott. A különdíjat Jakabszállás, a nagydíjat Helvécia nyerte el.


Különdíjat kapja:  JAKABSZÁLLÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

Jakabszállás most Kecskemét különdíját érdemelte ki. A község történelmét tekintve a puszták népének adott otthont az elmúlt évszázadokban. Ezeket a hagyományokat híven őrzik a mai jakabiak is. Ezt leginkább az éves szüreti rendezvényükön mutatják meg a nagyközönségnek, amikor hintók, pados kocsik, csikósok járják a település utcáit. Ahogy azt kedden, Jakabszállás bemutatkozó napján is láthattuk, a néptánc is élő hagyomány a községben. A múlt tisztelete a pavilonban látható fotókon is tetten érhető. Több kép is azt mutatja meg, ahogy a mai jakabiak az épített örökséget vigyázzák. Ami külön elismerést érdemel, az Jakabszállás jelene, a ma ott élők kapcsolata a településükkel. Jakabszállás nap mint nap bizonyítja, hogy élhető község. Egyre több a fiatal család, a gyerekek pedig bátran játszhatnak az utcán, a felújított játszótéren egészen sötétedésig. Gratulálok a nyüzsgő és fiatalos Jakabszállásának!

NAGYDíjat kapja: HELVÉCIA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

 A díj odaítélésének szempontjai:

Kecskemét nagydíját az idei rendezvényen Helvécia érdemelte ki. A nagyközség adottságai és történelemi háttere szoros kapcsolatot ápol a mai napig Kecskeméttel. A múltban elsősorban a mezőgazdaság kötötte össze a várost és a nagyközséget, hiszen a Helvécián megtermelt gyümölcs és zöldség a kecskeméti piacon cserélt gazdát. A mai napig sokan foglalkoznak Helvécián mezőgazdasággal, amit szépen díszített pavilonukban be is mutattak ezen a rendezvényen. Helvécia különlegessége, amit kiállításukban be is mutattak, az a széleskörű összefogás, ami a település gazdálkodóit, lakóit jellemzi. Helvécia jelenére különösen igaz, hogy szoros a kapcsolat Kecskeméttel. Ahogy a múltban, úgy a jelenben is ezer szállal kötődik egymáshoz a város és a nagyközség. Igaz ez a gazdasági fejlődés dinamikájára, sőt a virtuális szálakon túl a valós kapcsolat is jól látható. Helvécia sikerrel pályázott a Vidékfejlesztési programban a települést és Kecskemétet összekötő út építésre. A Kiskőrösi út teljes felújításával egy újabb biztonságos és kényelmes közlekedési lehetőséget teremtettek. Kecskemét hálás ezért!

 

9.) Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közönségdíja

A közönségdíjat (396 darab facebookon leadott szavazat alapján) BALLÓSZÖG NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA nyerte el.

Kapcsolódó galéria

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!