2023. december 04. hétfő, Barbara, Borbála

Lekvár verseny

FELHÍVÁS LEKVÁRVERSENYRE


Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 2017. augusztus 19-27. között megszervezi a
Hírös Hét Fesztivál XX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás keretén belül a
III. ARANYHOMOK TÉRSÉGI LEKVÁRVERSENYT.


Szeretettel várjuk a térségi lekvárfőzők jelentkezését házi készítésű lekvárjaikkal az alábbi kategóriákban:
Hagyományos ízű lekvárok
Vegyes gyümölcslekvárok
Különleges, kreatív lekvárok


A jelentkezés feltételei:
Nevezni csak saját készítésű, térségi gyümölcsből készített lekvárral lehet.
A kóstoláshoz egy üveg lekvárt kérünk, amelyen kérjük feltüntetni a jelentkező nevét, a lekvár
megnevezését és összetételét.


Nevezni akár mindhárom kategóriában lehet.


A lekvárokat kihirdetéstől 2017. augusztus 7. hétfőig gyűjtjük az Aranyhomok Kistérségfejlesztési
Egyesület Csányi János krt. 14. (Kik-For székház), I. em. alatti irodájában hétfőtől csütörtökig
8-16 óráig, pénteken 8-14 óráig. Ezzel egyidejűleg kell a „Nevezési lapot” kitölteni.
A nevezés díjmentes.
A zsűri a lekvárokat ízük, illatuk, megjelenésük, egyediségük alapján bírálja, kategóriánként
díjazza. Az első helyezettek közül a szakmai zsűri kiválasztja a „Térség lekvárját”. A díjazottak
értékes nyereményben részesülnek.


Az eredményhirdetés és a díjátadó helyszíne és időpontja:
Hírös Hét Fesztivál XX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítása, Hírös Forrás szökőkút
2017. augusztus 23. szerda 18 óra.


Szeretettel várjuk jelentkezését!

Tovább >>

Elkészült a III. Tojásfesztival spotja

Főzőverseny a III. Tojásfesztiválon

Nemzetközi FŐZŐ VERSENY KIÍRÁS
tojásos ételek készítésére
Tojásfesztivál - Országos Tojás Sokadalom
Kecskemét - főtér
2017. június 9-11. péntek - szombat - vasárnap
Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, a Baromfi Termék Tanács, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége és a Hírös Tojás
Tojásfesztivált - Országos Tojás Sokadalmat szervez 2017. június 9-11-ére Kecskemét főterére.
Fő támogatók:
Tojásszövetség, Kecskemét Megyei Jogú Város, Miniszterelnökség, Hírös Tojás,
Szakmai támogató: Szabadtűzi Lovagrend
A rendezvény fővédnökei:
Szemereyné Pataki Klaudia, Polgármester, Kecskemét Megyei Jogú Város
Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Dr. Csorbai Attila, elnök, Baromfi Termék Tanács
Végh László, elnök, Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége
A Főzőverseny célja:
-A tojással, mint fő alapanyaggal készült ételek készítésével, s a hagyományos ízekben nagyanyáink receptjei alapján készült ételek segítségével a tojásnak, mint egészséges és nélkülözhetetlen tápláléknak a népszerűsítése.
-A mindennapok tojásételeinek és a különleges kulináris élményeket nyújtó ételcsodáknak az elkészítése hagyományosan vagy újragondolva, a modern gasztronómia lehetőségeit kiaknázva.
-A tojással, mint fő alapanyaggal készült ételek elkészítésén keresztül, a tojás változatos felhasználási lehetőségeinek a bemutatása.
-A csapatok-versenyzők kb. 10-12 m2 szabad téri versenyfelületet kapnak, melyet a rendezőség jelöl ki. A helyek érkezési sorrendben foglalhatók el.
-Előzetesen leadott igény esetén a csapatok átvételi elismervény mellett egy sörasztal garnitúrát (1 asztal, 2 pad), valamint nyílt tűzhöz megfelelő alátétet kapnak. Ezt meghaladó eszközszükségletről a csapatoknak kell gondoskodni. Az elektromos áram szükségletet a jelentkezési lapon kérjük megadni. A központi elosztó szekrényekből való áramvételezés saját hosszabbítóval történik (kérjük hozzanak bőven). Vízvételi lehetőség lesz a helyszínen.
Az ételek elkészítési lehetőségei:
-Nyílt, természetes tűzön, (tűztálca használata kötelező!)
-PB-gázüzemű főzőberendezés használatával (nyomáscsökkentő használata kötelező!)
-Villany üzemeltetésű eszköz használatával (áramvételi lehetőséget biztosítunk).
A főzéshez bármilyen főzőeszköz (bogrács, grillberendezés, tárcsa, stb.) használható!
A versenyzőknek, csapatoknak lehetőség nyílik bemutatkozásra szóban, illetve a főzőhelyen kihelyezett tájékoztató anyagok segítségével. Kérjük éljenek a lehetőséggel, mutatkozzanak be a fesztivál közönségének és egymásnak.
Egy csapat kategóriánként több ételt is készíthet. Díjazásban egy csapatként legfeljebb 4 főt vesz figyelembe a rendezőség (érmek darabszáma).
A főzőverseny kezdete: június 11-e vasárnap 9:00 óra
Nevezés: díjtalan, a nevezési lap kitöltésével és előzetes benyújtásával.
Díjazás: neves szakmai zsűri bírálata alapján, melyet a Szabadtűzi Lovagrend állít ki.
Zsűrizés: 12:00 – 13:30
A zsűri tagjai a nemzetközileg elfogadott zsűrizési szempontok alapján értékelik az ételeket. A zsűritagok egyenként pontozzák-értékelik az ételeket, majd az általuk adott pontszámok összesítésével határozzák meg az adott étel helyezését. Az abszolút fődíj (vándordíj) az
előételek - főételek, illetve a desszertek - utóételek kategóriákban az adott csapat által kapott két legjobb helyezési szám alapján kerül megállapításra.
Eredményhirdetés és ünnepélyes díjkiosztó: 15:00 (nagyszínpad)

F O N T O S !
A főzőversenyt kedvezőtlen időjárás esetén is megtartjuk! Ebben az esetben a csapatok maguk gondoskodnak eső és szél elleni kellő védelemről.
A helyszín elfoglalása, berendezése reggel 8 órától biztosított. Érdeklődni a szervezőknél a helyszínen, a főtér közepi Hírös Forrás szökőkútnál lehet.
Jelentkezési határidő: 2017. június 5. A szervezők az első 24 beérkezett nevezést garantáltan elfogadják.
Jelentkezés: fozoverseny@hirostojas.hu

Tovább >>

Sikerrel zárt a VI. Helyi Termék Ünnep Kecskemét Főterén

Színes vásári hangulat, hagyományőrző családi programok az

 

VI. HELYI TERMÉK ÜNNEPEN

 

Három napon át kínálta sokrétű programját az év első nagyszabású főtéri fesztiválja, a VI. Helyi Termék Ünnep. Sokszínű hagyományőrző- és kulturális- és gyerekprogrammal, Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásárral várta az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület az érdeklődőket.

 

Hatodik alkalommal, 2017. május 12.-14. között rendezte meg Kecskemét főterén az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület az VI. Helyi Termék Ünnepet. A háromnapos rendezvény bőségesen kínált minden korosztály számára programokat és komoly bemutatkozási lehetőséget teremtett a környékbeli településeknek. Helvécia, Bugacpusztaháza, Fülöpháza, Ballószög, Kiskőrös és Baja önálló kiállítással jelentek meg.

A helyi termékek kiállítása és vására mellett néptánc együttesek, tánccsoportok, citerazenekarok, népzenészek, operett slágerek és nótaműsor szórakoztatta a jelenlevőket. Már a megnyitó is bővelkedett látnivalóban, hiszen a 125. jubileumát ünneplő Helvécia telepeseivel vonult fel, ahol dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte a szomszédos települést.

Az érdekes programok sorozata másnap folytatódott, amikor is reggel 125 helvéciai érkezett kerékpárral a főtérre, ahol Szemereyné Pataki Klaudia fogadta a csapatot. Bár az időjárás a későbbiekben megmutatta esős oldalát is, amint kisütött a nap, ismét megtelt a főtér emberekkel.

Pénteken a Ballószögi Kincsecskék fellépése és táncháza, majd Dokkers zenekar szórakoztatta a jelenlévőket, szombaton a Madzag Bábegyüttes indította a napot a kerékpáros helvéciai csapat nagy örömére. Tűzön-Vízen Át Egyesület alapozta meg a hangulatot a 35 éves Hegedűs Együttes gálaműsorához, ahol mintegy 38 zenész húzta a talpalávalót a negyven fellépő táncosnak. A rendkívüli koncerten láthatta mindenki, milyen sok nagytudású zenészt és néptáncost nevelt ki Kecskemét az elmúlt 35 évben.

Vasárnap a Nagy Tisza néptánccsoport műsora indította a napot, délután az Összerázó Banda, a Kecskeméti Zenészegylet, majd az Uzsgyi zenekar moldvai koncertje és táncháza adott jó hangulatot a rendezvénynek. Este Fejős Jenő “Búsan szól a kecskeméti Öregtemplom harangja” című nótaműsora csábította be a nézőket.

Gyerekparadicsommá alakult a főtér erre a három napra. Népi fajátékokkal már korábbi rendezvényeinken is találkozhattak a legkisebbek, ez alkalommal is volt kukoricamorzsolás, darálás, amelyet Szentkirály települése biztosított számunkra. Pecsétgyűjtő játékunk hatalmas siker lett. Minden játszani kívánó gyerek kapott egy pecsétgyűjtő lapot, amelybe figurás pecséteket lehetett gyűjteni 11 helyszínen, ahol játszani is lehetett, vagy kézműveskedni, esetleg a huszártáborban feladat ellenében kaphattak pecsétet a gyerekek. A Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete a lányoktól egy mosolyt, a fiúktól – vagy édesapjuktól – fekvőtámaszt kért cserébe. Nagy sikere volt az íjászatnak és a lovaskocsikázásnak is. Aki legalább 5 pecsétet összegyűjtött, Zrínyi Istvánné kézműves mester mézeskalácsát kapta ajándékba.

Igazi közösségi élményben lehetett része annak, aki részt vett ezen a rendezvényen!

 

 

Információ, részletek:

www.helyitermekunnep.aranyhomok.hu

www.facebook.com/akegyesulet,

info@aranyhomok.hu,

Tovább >>

III. Országos Tojás Sokadalom-Tojásfesztivál

III. Országos Tojás Sokadalom Kecskeméten

Garantáltan nem fog csalódni az, aki június 9-11. között városunk patinás főterén keres szórakozási, kikapcsolódási, kulturális lehetőséget. Június második hétvégéjén rendezi meg harmadik alkalommal az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a III. Országos Tojás Sokadalmat Kecskemét főterén. A tavalyi évhez hasonlóan Kecskemét főterén várjuk a nyár első nagyszabású fesztiválját.Fesztiválozzon velünk a három napos Tojás Sokadalmon, élvezze programjaink sokszínűségét!

 Szervezők:
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, Baromfi Termék Tanács, illetve annak tagszövetsége a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, valamint a Hírös Tojás.


Információ:
www.tojasfeszt.hu, info@tojasfeszt.hu, 76/504-780

Tovább >>

Átvette Facebook játékunk nyertese térségi ajándékcsomagját

Facebook játékunk szerencsés nyertese az ajándékával

A VI. Helyi Termék Ünnep alkalmából meghirdetett facebook nyereményjátékunk nyertese a mai napon átvette ajándékát. Ezúton is szeretettel gratulálunk a nyertesnek, Füstös Bözsének, nyereménye egy 5000 Ft értékű kézműves ajándékcsomag Kecskemét és térségéből.

Tovább >>

Beszélgessünk! HÍRÖS KECSKEMÉTIEKKEL Májusban is

Beszélgessünk! HÍRÖS KECSKEMÉTIEKKEL

A „Hírös kecskemétiek” című sorozatunk következő előadása május 30-án lesz 18 órakor. Ezúttal három neves kecskeméti vendéggel beszélget Kriskó János a Hírös Város Turisztikai Központban, a régi Városi Mozi épületében.

Meghívott vendégeink:
Szarka Balázs
Az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt, Gróf Károlyi Sándor Gazdaságfejlesztési Nagydíj, Univer Hűségdíj, Megyei Príma Díj, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetettje, Kecskemét Város Díszpolgára

Dr. Csertő Aranka
A Tanítóképző Főiskola docense, óvodapedagógus, szakpszichológus, családterapeuta, a Ciróka Bábcsoport alapító tagja. Miniszteri Dicséret, a Kecskemét városáért oktatási díj – kiemelkedő pedagógiai tevékenységéért (1990), a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztere Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetettje (2007)

Hegedűs Zoltán
Kodály Zoltán-díjas (2004) zenész, a Közművelődési Munkáért miniszteri dicséret kitüntetettje, a Bartók Béla-emlékdíjas és Pilinszky-díjas Hegedűs Együttes vezetője, a GAMF informatikai tanszékének docense.
Beszélgetőpartner: Kriskó János

További információ: www.hiroskozpont.hu
A pódiumbeszélgetés ingyenes, részvételi szándékát kérjük, jelezze az alábbi lehetőségek egyikén: info@hiroskozpont.hu, 76/501-176 melléken vagy személyesen a Hírös Város Turisztikai Központban (Kecskemét, Rákóczi u. 15.). 10.00 – 14.00-ig. Regisztrálni az előadás előtt a helyszínen is lehet. A beszélgetést a KTV rögzíti, és főműsoridőben sugározza.

Tovább >>

„Így főzzük mi a lekvárt a kajszi hazájában”-Lekvárkonferencia

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület évről évre növekvő sikerrel rendezi meg az Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt a Hírös Hét programjaihoz kapcsolódva. Az óriási érdeklődést látva a szakértő zsűri és a szervezők idén érdemesnek tartották, hogy a hagyományos konzerválási módot a befőzési szezon előtt népszerűsítsék, szakértők bevonásával hozzájáruljanak a háziasszonyok sikeréhez.
Az ötlethez kapcsolódva első alkalommal rendezzünk meg 2017. május 13–án 11 órától a Lekvárkonferenciát, „Így főzzük mi a lekvárt a kajszi hazájában” címmel a Hírös Város Turisztikai Központban (régi Városi Mozi épülete)
Lekvárkonferencia célja a gyümölcsök befőzésének népszerűsítése, a lakosság motiválása, gyakorlati tanácsadás.
A konferencia témái:

A gyümölcsök betegségeinek, kártevőinek hatása a minőségi befőtt, lekvár, ivólékészítésre. (Előadó: Kujáni Lászlóné Cser Olga EU Innovációs Díj tulajdonosa, a 2014 Év Agrárembere.)

Hogyan dolgozzuk fel kertünk termékeit? (Előadó: Daragó Dénes élelmiszer technológus)

Gyakorlati tanácsok a lekvár főzéshez (Előadó: Balogh Diána, a 2016. évi II. Aranyhomok Térségi Lekvárverseny I. helyezettje)
Az érdeklődők gyakorlatban is megtekinthetik, hogyan is készül a lekvár, hiszen a VI. Helyi Termék Ünnephez kapcsolódóan a főtéren lekvárfőzés bemutatót is tartanak a szakemberek 13 órától.

Meghívó részletes programokkal - LETÖLTÉS (pdf)

Tovább >>

VI. Helyi Termék Ünnep 2017.05.12-14

Sokszínű hagyományőrző programok várják május második hétvégéjén az érdeklődőket a VI. Helyi Termék Ünnepen, amely az év első nagyszabású fesztiválja lesz a Kecskemét főterén.

Hatodik alkalommal, 2017. május 12-14 között rendezi meg Kecskemét főterén az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a tavaszi Helyi Termék Ünnepet. A háromnapos rendezvény bőségesen kínál minden korosztály számára programokat. Néptánc együttesek, tánccsoportok, citerazenekarok, népi játékok, népi kismesterségek bemutatója, állatsimogató garantálja minden korosztály részére a kellemes időtöltést.
Már az első napon kiváló előadók lépnek fel a nagyszínpadon: a kiskőrösi Csicsergők Néptáncegyüttes, az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület, a nagyon kedvelt Ballószögi Csillagvár Művészeti Alapítvány, akik nem csak műsort adnak, de táncházba is bevonják a nézelődőket.
Szombaton kora délelőtt a 125 éves Helvécia jubileumi kerékpáros felvonulása visz életet a főtérre. Szomszéd településünk – egyesületünk tagja – 125 főből álló apraja-nagyja érkezik biciklivel 9 óra után a Városháza elé, majd 10 órától a Madzag Bábegyüttes interaktív előadásán pihenhetik ki fáradalmait az érdeklődőkkel együtt. Az egész nap tartó kulturális műsorok között fellép többek között a kiváló Szentkirályi Tánccsoport, a népszerű Tűzön-Vízen Át Egyesület. Este 19 órakor a 35 éves Hegedűs Együttes ünnepli kerek évfordulóját a nagyszínpadon barátaival, a zenészek között Csík János és több egykori zenésztárs is fellép. Különlegessége az estnek, hogy először szerepel egy színpadon a város mind az 5 néptáncegyüttese!
A vasárnap is sok színes programot ígér. Az országos hírű Nagy Tisza néptáncsoport teremti meg a jó hangulatot elsőnek. Fellép a Kecskeméti ütHősök, a Kecskeméti Zenészegylet, és aki nem fárad el egész nap, az ki is próbálhatja tánctudását este ötkor az Uzsgyi zenekar táncházán. A három napot Fejős Jenő nótaénekes műsora zárja este hat órakor.
Állandó programokról is gondoskodunk. Az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásár minőségi ajándék- és élelmiszerkínálattal várja vásárlóit. A vendégek ellátásáról a Kurjantó csárda, a Kecskeméti Sörmanufaktúra és a Fáklyás Pince gondoskodik.
Íjászat, lovaskocsizás, huszártábor, népi és ügyességi gyermekjátékok, gokartozás, krétarajzverseny, pecsétgyűjtő játék, kóstolók, finomságok sora kínál egész nap elfoglaltságot a látogatóknak, akiknek egy jurtában mutatkozik be a „Falvak éjszakája” program is Kunszállás, Fülöpjakab, Jakabszállás települések összefogásával.
Külön standon ismerkedhetünk meg Bugacpusztaháza, Helvécia, Fülöpháza, valamint Kiskőrös és Baja településekkel.

A programokkal, vásárral minden nap délelőtt 10 órától 20 óráig várjuk kedves vendégeinket!

Információ, részletek:
  www.helyitermekunnep.aranyhomok.hu,
  www.facebook.com/akegyesulet,
  info@aranyhomok.hu,

Tovább >>

A legszebb konyhakertek Kecskemét 2017

Szemereyné Pataki Klaudia Elnök Asszony, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület képviseletében -
csatlakozva Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag város alpolgármestere által létrehozott  „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos  programhoz - meghirdeti a helyi „A legszebb konyhakertek” - Kecskemét programot/versenyt

A program célja:
A lakosság ösztönzése arra, hogy saját, rokonai, vagy barátai udvarán, kertjében alakítson ki konyhakertet, gondozza azt, termesszen benne maga és családja számára minél több konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt.

Jelentkezési határidő:
2017. május 20.

Jelentkezés módja:
A Jelentkezési lap kitöltése és leadása, vagy online: www.alegszebbkonyhakertek.hu

Jelentkezési lap kérhető és leadható:
-    Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal portáján
(6000 Kecskemét, Kossuth tér 1 .)

-    Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Irodájában
(6000 Kecskemét, Csányi krt. 14 II/205. (munkanapokon 7:30 - 16:30 óráig)

Teljes körű tájékoztatást ad:
Hamzáné Lakó Judit Egyesületi titkár, programvezető a 76/504-780-as telefonszámon vagy a szekeres.andrea@aranyhomok.hu e-mail címen.

Jelentkezési lap letölthető:
www.aranyhomok.hu/legszebbkonyhakertek honlapról, közvetlenül INNEN

Jelentkezhet: a balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megművelője.

Eredményhirdetés: 83. Hírös Hét Fesztivál XX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon, Kecskemét főterén 2017. augusztus 19-27.

Várjuk minden zöldség/gyümölcs termesztő kertművelő jelentkezését!

Kecskemét, 2017. március 09.

Szemereyné Pataki Klaudia
elnök

---

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!