2023. december 04. hétfő, Barbara, Borbála

Bemutatjuk fellépőinket: Kecskemét City Balett

XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál - Citera ünnep - 2022. május 6-8-ig Kecskemét főterén.

Folytatjuk fellépőink bemutatását a Kecskemét City Balett - Piros Aranyak és Erős Pisták előadásával, amely május 8-án szombaton 15:30-tól lesz látható.
Koreográfus: Barta Dóra
Hungarikum csak a legjobb lehet! Olyan, magyarságra jellemző egyediség, különlegesség és minőség, amely sehol máshol nem fordul elő. A „Piros Arany” és az „Erős Pista” kizárólag magyar pirospaprikából készül. Színe vérpiros, tele erővel és egészséggel. Az íze letisztultan nemes vagy éppen pikánsan csípős, életrevaló vagy tüzes. De egy mindenképpen közös bennük: ha kóstoltad bármelyiket, soha többé nem felejted, s egy életre rabul ejt.
Barta Dóra koreográfus elkészítette a saját kreációját, Piros Aranyok és Erős Pisták címen. A koreográfiában a már jól ismert tulajdonságok félig-meddig emberiek is lesznek, hol nemesen visszafogott, hol temperamentumosan pikáns, mint az ihletadó termék. Igaz, hogy a KCB még nem hungarikum, de enélkül is különleges a kortárs magyar balett palettáján, s Kecskemét miatt még a kötödés is megegyezik. A Kecskemét City Balett a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tánctagozataként működik. A balettegyüttes művészeti vezetője Barta Dóra Harangozó Gyula- díjas. érdemes művész.
Tekintse meg Ön is ezt a különleges produkciót!

Tovább >>

Gyermekprogramok a fesztiválon

XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál - Citera ünnep - 2022. május 6-8-ig Kecskemét főterén.

A gyermekeknek is számos izgalmas programmal készülünk.
Lesz Hungarikum mesevonat, Hungarikum játszóház, Csupa-Csoda Vándorjátszótér, kézműves foglalkozások, Térségi Mesekuckó, A világszép kecskebéka c. bábelőadás vasárnap, hat méter magas mászófal, mini óriáskerék, gokart, bungee jumping, pónilovaglás, pecsétgyűjtő nyereményjáték szombaton és vasárnap.
Szeretettel várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt a rendezvény mindhárom napjára!

Tovább >>

A dobostorta útja a hungarikummá válásig

XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál - Citera ünnep - 2022. május 6-8-ig Kecskemét főterén.


A Fodor cukrászdában a rendezvény ideje alatt kedvezményes áron vásárolhatják meg a legendás édességet.
A legenda szerint a cukrászinas véletlenül porcukrot hintett a vajba só helyett. A mester, Dobos C. József (1847–1924) nem restellte megkóstolni az elegyet, és mivel finomnak találta, addig kísérletezett vele, míg megalkotta belőle a könnyű, csokoládépiskótás, karamelltetejű dobostortát. Ez forradalmi újdonságnak számított 1884-ben, mert addig súlyos, főzöttkrém-alapú, emeletes, díszes édességcsodákat készítettek. A következő évben az Első Budapesti Országos Általános Kiállításon maga az uralkodói pár, Erzsébet és Ferenc József is elégedetten ízlelgette a dobostortát, és ez elindította európai karrierjét. Jégtömbök és különleges csomagolás védte a távoli nagyvárosokba indított szállítmányokat, amelyek a Kecskeméti utcai műhelyben készültek. A receptet egészen 1906-ig féltve őrizte a névadó, aki a sok gyenge utánzat láttán átadta a titkot a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek és visszavonult. Ezután a tagok szabadon készíthették az eredeti dobostortát, aminek 2017 óta miniszteri rendelet alapján a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg az összetételét és alakját. E szerint „kör alakú torta, amelyben öt egyenlő vastagságú doboslap között doboskrém található. A dobostorta tetejét az aranybarnára karamellizált cukorral készített dobostető alkotja.
Forrás: www.hungarikum.hu

Tovább >>

Bemutatjuk fellépőinket: Kecskemét Táncegyüttes

XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál - Citera ünnep - 2022. május 6-8-ig Kecskemét főterén.

Pénteken 18.15-től a 45 éves Kecskemét Táncegyüttes Az Alföld - "Itt születtem én...." előadása lesz látható a színpadon.
A Kecskemét Táncegyüttes a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. fenntartásában 1976 óta működik. Kecskemét város legnagyobb múlttal és létszámmal rendelkező együttese, Bács-Kiskun megye reprezentatív táncegyüttese. Legfontosabb számára, hogy a közösségi élményeken keresztül értéket közvetítsen a fiatal generációknak és az összetartozást, egy nagy családhoz való tartozást erősítse a tagjaiban.
Kecskemét város Helyi és Megyei Értékévé nyilvánított együttes. Kiválóan Minősült, Nívó Díjas, Kulturális miniszteri dicséretben részesült, Kodály Zoltán Díjat, Kecskemét Közművelődéséért Díjat, Ifjúság a Közösségért Díjat és Megyei Príma Díjat elnyerő Táncegyüttes.
Az együttes idén is részt vett a Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfia Versenyen, ahol a Kecskeméti előválogató után 2 koreográfia bejutott az országos döntőben, így az ország legjobb 16 koreográfiájából 2 a Kecskemét Táncegyüttesé volt. Ezen felül az elnyerhető 6 örökség díjból 1-et el is hozott az együttes.
Magyarország képviseletére a magyar CIOFF(Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetsége) minden évben delegálja a Kecskemét Táncegyüttest nagy nemzetközi fesztiválokra. Idén az együttes a Portugáliai Madeira szigeteken, a Francia rivérán és Mexikóban képviselheti országunkat, városunkat.
A Táncegyüttes művészeti vezetője: Lukács László.
Művészeti vezető helyettes: Lukácsné Haránt Eszter és Böde István Gábor.
Művészeti asszisztensek: Böde-Harkai Csilla és Márkli Zsuzsanna.
Pénteki előadásukban Az Alföld (részlet) “Itt születtem én…” műsorukat Petőfi Sándor - Az Alföld című verse ihlette, mégis vezér szálát a nép ajkán folklorizálódott Alku című verse formálta, melynek köszönhetően egy csokorba foglalták az itt élő parasztság, polgárság, betelepült népcsoportok kultúráját, értékteremtő és megőrző világát Bodrogköztől-Vajdaságig. Megjelenik a pásztorok, betyárok világa, az ifjúság szerelmi játékai, a parasztpolgárság „tánczmulatsága”.
A Kecskemét Táncegyüttes Ifjúsági, Felnőtt, valamint Parázs csoportjai és Petőfi Sándor versei kalauzolnak végig minket ezen az utazáson.
Rendező: Böde István Gábor
Dramaturg: Tóth Kata
Narrátor: Aradi Imre
Zene: Vizeli Bálint és barátai
Koreográfusok: Böde István Gábor, Böde-Harkai Csilla, Lukács László, Lukácsné Haránt Eszter, Márkli Zsuzsanna, Molnár Máté, Majer Tamás, Ligetiné Csendom Erika, Sikentáncz Szilveszter, Vincze Levente
Az előadás után táncházba várják a kedves vendégeket.

Tovább >>

Ajándék kürtőskalács Hungary Card tulajdonosoknak

A XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnepen Kecskemét főterén május 6-8-ig a HungaryCard tulajdonosok egy óriás kürtöskalácsot kapnak ajándékba az infostandon.

Élvezze a színpadi programok sokaságát, kóstolja meg a helyi termelők finomságait, a bográcsban készült gulyáslevest, vásároljon szívvel-lélekkel készült kézműves portékákat! A gyermekeket bábelőadással, mesevonattal, különleges játékokkal, koncerttel, foglalkozásokkal szórakoztatjuk.

Tovább >>

PROGRAMFÜZET - XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál

 

A rendezvény programfüzete letölthető INNEN (pdf)

Tovább >>

XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnep 2022. május 6-8-ig Kecskemét Főterén

Gazdag programkavalkád és számos újdonság várja a vendégeket 2022. május 6-8-ig a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnepen Kecskemét Főterén.

 A városközpont megtelik hungarikumokkal, színpadi és kulturális műsorokkal, valódi hagyományőrző, családi interaktív programokkal az Aranyomok Kistérségfejlesztési Egyesület jóvoltából.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti és települési értékekre, megismertesse azok széles spektrumát, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

Pénteken 18 órakor a fesztivál Szabó Sándor tárogató műsorával kezdődik.  Az eseményt megnyitja Dr. Simicskó István, a Hungarikum Bizottság tagja, majd köszöntőt mond Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, melyet az „Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat” eredményhirdetése követ. Ezután Bársony Anett karikásostoros világrekorder bemutatóját tekinthetik meg. A 45 éves Kecskemét Táncegyüttes: Az Alföld – „Itt születtem én…” című műsora kápráztatja el a látogatókat, amely után táncház színesíti a programot. 20 órakor kezdődik a HangOver Gang együttes koncertje.

Tovább >>

Hamarosan XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnep Kecskemét Főterén

2022. május 6-8-ig Kecskemét főtere benépesül kézműves, helyi termékekkel, hungarikumokkal, valódi hagyományőrző, családi programokkal, kellemes citeramuzsika kíséretében, az Aranyomok Kistérségfejlesztési Egyesület jóvoltából.

Az esemény évről évre megújul. Idén egyik fő attrakciója a kiemelkedő nemzeti értékek sorába felvett magyar citera és citerajáték lesz. Szombaton 10 órától az Egyesület Citera Ünnepet szervez citera- és hangszerkészítési bemutatóval, vásárral, szakmai konferenciával, térségi hagyományőrző gyermek- és ifjúsági citeraegyüttesek bemutatkozásával, hat országos hírű citerazenekar gálaműsorával a népi hangszer sokoldalúságának bemutatása és megszerettetése érdekében.

A színpadi programok között mindenki megtalálja a kedvére valót, ugyanis nemcsak a hagyományőrzés jegyében lesznek fellépők, hanem könnyűzene és operett is hallható lesz. Csak néhány ízelítő a gazdag választékból: tárogató műsor Szabó Sándorral, táncszínházi előadás a Kecskemét Táncegyüttes jóvoltából, Kecskemét City Balett Piros Aranyak és Erős Pisták c. előadása, szablyavívás bemutató, a MintaPinty zenekar gyermek koncertje, HangOver Gang, Kollányi Zsuzsi & Ritmo akusztik duó koncertje, és a Konyha zenekar koncertje.  A HI-Kecskemét program Gasztrovasárnapja ezúttal is kivételes gasztronómiai élményt kínál majd gazdag kóstolókkal.

Tovább >>

Töltse le a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikációt!

Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Aranyhomok Hungarikum rajzpályázatot hirdet a tagtelepülésein (lásd www.aranyhomok.hu) általános iskolás korú gyermekek részére két kategóriában.

A rajzpályázat témája: Hungarikumok

Az Egyesület olyan alkotásokat vár A/4-es rajzlapon, amelyen egy kiválasztott hungarikum - vagy akár tematikusan több is -  jelenik meg gyerekszemmel.

A rajzok a XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztiválon 2022. május 6-8-ig Kecskemét Főterén kiállításra kerülnek. Célunk a hungarikumok minél szélesebb körű megismertetése a gyerekek körében. Szeretnénk felkelteni érdeklődésüket a magyar népi hagyományok iránt, hogy ezáltal az értékes kultúra fogyasztójává váljanak, büszkék legyenek magyarságukra.

Az egyéni témaválasztáshoz segítség: http://www.hungarikum.hu/hu/szakkategoria

Pályázati kategóriák:
1. 5-6. osztály,
2. 7-8. osztály

Beküldési határidő, postára adás dátuma: 2022. április 25.

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!