2023. december 04. hétfő, Barbara, Borbála

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos program kecskeméti kertjeinek díjátadója 2023

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén 11. alkalommal csatlakozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű Magyar Örökség díjas országos programhoz.

Az Egyesület ismét felvállalta a program Kecskeméten történő lebonyolítását, támogatva ezzel a magyar kertkultúra hagyományainak ápolását, a kertművelő tudás ifjabb nemzedékre való átörökítését.

A háborús konfliktus, a világszerte várható élelmiszerhiány teljesen más megvilágításba helyezte a konyhakerti kertművelés fontosságát és súlyát. Az otthoni élelmiszer termelése már nem csak szabadidős tevékenység, hanem fontos alapköve az egészséges és biztonságos élelmiszer előállításának.

A Szervezők arra ösztönözték a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, gondozzák azt, termesszenek benne saját maguk és a családjuk számára minél több konyhakerti növényt, zöldséget, fűszer-, gyógynövényeket, gyümölcsöt. A konyhakert művelése a szép hobbin túl nagyban hozzásegíti az egészséges életmód elterjedését, hiszen sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos anyagokkal kezelt élelmiszer előállítást eredményez. A szervezők tapasztalata, hogy az idei évben is szép számmal jelentkeztek a megmérettetésre.

 

Tovább >>

Sétáljon velünk Jakabszálláson!

Ősszel is folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat.

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon.

Az idei év harmadik kirándulása alkalmával Jakabszállásra, a tanyák, a puszták és a vendégszerető emberek hazájába invitáljuk Önöket! Tartson velünk!

Tovább >>

Nagy érdeklődés övezte a 26. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást és a Gasztrohetet a Hírös Hét Fesztiválon

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a kistérségi települések összefogása révén immár 26 éve nagy figyelmet fordít arra, hogy megismertesse és megszerettesse a helyben megtermelt kiváló minőségű élelmiszereket, valamint az egyedi kézműves termékeket a helyi lakossággal és az ideérkező turistákkal. Ennek fő helyszíne Kecskemét főterén a Hírös Hét Fesztiválon, augusztus 22-27. között megrendezésre került Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás. A Hírös Hét Fesztivál ezévi fő koncepciója a „Hagyományok és értékek ünnepe”, amelyhez a kiállítás kiemelten illeszkedett. Idén a Hírös Forrás szökőkút környéke adott méltó, központi helyet a kiállításnak, amely a baráti találkozások, kellemes beszélgetések színtere lett. 16 település mutatkozott be a nagyszabású térségi seregszemlén 166 kiállítóval, 6 kézműves bemutatóval, 20 fellépő csoport kulturális műsorával. Ez a rendezvény nagy büszkesége nemcsak a térségnek, hiszen évről-évre itt mutatják be a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a dísznövénykertészet és a kézműves ipar remekeit, minőségi termékeit, hanem Kecskemétnek is. A látogatók ízelítőt kaphattak ezúttal is abból a példamutató összefogásból, a vidéki emberek vendégszeretetéből, szorgalmas munkájuk gyümölcséből, a közösség összetartó erejéről, amely jellemzi a térség valamennyi települését.

 

Tovább >>

Facebook fotóalbum - XXVI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállatás (1. nap - 23.08.26.)

5. nap - 2023. augusztus 26.

Tiszaalpár és Bugacpusztaháza települések bemutatkozó napja

Tovább >>

Szakmai zsűri díjazottjai - XXVI. TÉRSÉGI KERTÉSZETI ÉS ÉLELMISZERIPARI KIÁLLÍTÁS

1.) Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének különdíja

Zsűritag/Díjat átadja: Somodi Ferenc Kecskeméti Hírös Gazdakör elnöke

Díjat kapja FÜLÖPHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:

Fülöpházának, a szél formálta mozgó homokbuckák hazájának fő természeti látnivalója a nyílt homoki gyepek és a buckák. Területének több mint fele a Kiskunsági Nemzeti Park védett területéhez tartozik. A községben a különleges természeti értékek megóvására nagy hangsúlyt fektetnek. A lakosság túlnyomó többsége ma is mezőgazdaságból és állattenyésztésből igyekszik megélni, amelyet a kiállítás is hűen tükröz. Standjukon a látogató betekintést nyerhet a Fülöpházán élők példamutató összefogásáról és küzdelméről, hogyan lehet a pusztaságban is emberfeletti erővel talpon maradni, egyre fejlődő gazdaságokat működtetni. A Babos Díszfaiskola dísznövényei, Oláhné Marika levendula termékei, Gebura Istvánné mézei és a Berente-Eggs Kft. házias tésztái a község kiváló termékei. Nemcsak a gazdálkodók összefogásának eredményeit láthatjuk a faházban, hanem a helyi kézművesek csodálatos alkotásait és az egyre aktívabb közösségi élet hozadékát is a Nemzeti Művelődési Intézet „A szakkör” országos programja által.

Munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

 

Tovább >>

Facebook fotóalbum - XXVI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállatás (4. nap - 23.08.25.)

A kiállítás szakmai zsűri eredményhirdetése és díjátadás.

Nyárlőrinc és Szentkirály település bemutatkozó napja

 

Tovább >>

Facebook fotóalbum - XXVI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállatás (3. nap - 23.08.24.)

3. nap - Tiszakécske, Lakitelek, Orgovány települések bemutatkozó napja

 

Tovább >>

Facebook fotóalbum - XXVI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállatás (2. nap - 23.08.23.)

VII. Aranyhomok Térségi Lekvárverseny eredményhirdetése és települési bemutatkozások - Helvécia, Fülöpháza, Kunszállás

 

Tovább >>

Közönségszavazás a Facebookon - XXVI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás

Facebook fotóalbum - XXVI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállatás (1. nap - 23.08.22.)

A Kiállítás szakmai zsűrizése

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!