2023. február 05. vasárnap, Ágota, Ingrid
  • Kecskemét és térsége mobilapplikáció
    Bővebben

    Kecskemét és térsége mobilapplikáció

Meghívó - Életvezetési és családi életre felkészítő programsorozat előadása-Jakabszállás és Orgovány településeken

MEGHÍVÓ

2018. február 15-én Jakabszállásra, illetve Orgoványra várjuk az érdeklődőket életvezetési és családi életre felkészítő programsorozat előadásaira.

Pontos időpont és helyszín a mellékelt plakátokon.
A részvétel ingyenes.

Sok szeretettel várjuk Önöket!

Szervező (projektgazda): 
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

Tovább >>

Közös Örökségünk: Kecskemét és térsége települései

2017. augusztus 19-27-ig 20. alkalommal került megrendezésre Kecskeméten a Hírös Hét Fesztivál Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A szervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 20 tagtelepülésének több mint 200 kiállítója jelent meg a legnagyobb térségi seregszemlén.

Ez alkalomból  "Közös örökségünk, Kecskemét és térsége települései"  címmel készítettük el jubileumi exkluzív kiadványunkat, amelyben a 22 település mutatkozik be, valamint a Katona József Múzeummal együttműködve a Hírös Hét közel 90 éves történetét és a kistérség hozzá kapcsolódó történetét is feldolgoztuk. 

A kiadványt korabeli fotókkal, térképpel, történeti, kulturális áttekintéssel, a települések bemutatkozásán kívül idegenforgalmi kínálatukkal, szálláslehetőséggel, látnivalókkal kiegészítve jelentettük meg.

Az A5-ös, exkluzív, 48 oldalas kiadvány 5000 példányban készült el, amelyet a települések - köztük Kecskemét - kap meg ajándékozásra, promóciós célra, amelyet saját ismeretségi körében, testvérvárosai, üzleti partnerei körében terjeszthet.

 

Lapozható változatért kattintson a képre.

Tovább >>

Demográfia és Egészségpolitika

"Hírös Kecskemétiek" Pódiumbeszélgetés Novemberben

Sikerrel zárt az Őszi Helyi Termék Ünnep

Szombaton 10 órakor kezdődött az Őszi Helyi Termék Ünnep a Kunság Táncegyüttes és a Hírös Néptánc Tanoda műsorával. Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára után dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg a rendezvényt, Köszöntőt dr. Kelemen Márk, a 160 éves Kerekegyháza Város polgármestere, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnökhelyettese mondott, majd a Kecskeméti Tanyai Termék Piac 4. évfordulóját köszöntötte és a „Vándorserleg” díjat átadta a ladánybenei Dorogi Józsefnek Domján Gergely, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke.

Az őszhöz kapcsolódó hagyományőrző programokat, újdonságokat kínáltunk vendégeinknek Kecskemét Város Napja programsorozathoz kapcsolódva a 7. alkalommal megrendezett Helyi Termék Ünnepen, ahol 4. évfordulóját ünnepelte a Kecskeméti Tanyai Termék Piac is. Az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásár minőségi ajándéktárgyai és élelmiszerei egész nap megvásárolhatóak voltak, de a helyi gasztronómia is képviselteti magát

A színpadon népzenei csoportok, irodalmi műsor, táncosok és esti könnyűzenei koncert várta az érdeklődőket.

Népi és hagyományőrző bemutatók, kézműves udvar várta a kicsiket-nagyokat. A téren Kecskeméti Mozaikok – Örömfestés esemény is helyet kapott a Montázsmagazin szervezésében.


 

 

Külön standon láthatták az újjáalapításának 160. évfordulóját ünneplő Kerekegyháza bemutatkozását, valamint a helvéciai Balogh Borház, a kunbaracsi Homokgyöngye Kertészet kiállítását.

 

 

 

A „Védőháló a Kecskemét és kistérsége családjaiért” c. projekt megvalósításához kapcsolódóan az egészséges életmódra nevelés jegyében Aranyhomok Egészségnapot szerveztünk ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadásokkal, felmérésekkel.

Rendezvényünkön jelentek meg együtt első ízben a „Kecskemét Város Bora” címet elnyert pincészetek: Dimenzió Borászat, Varga Birtok Kft., Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Keresztesi József és Hetényi József, Polyák Borászat, Damax Kft. Boraik a helyszínen megkóstolhatók, illetve meg is vásárolhatók. A Mathiász János Borrend 2007. évben - Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármestere, Dr. Zombor Gábor felkérésére dolgozta ki javaslatát a Kecskemét Megyei Jogú Város Bora cím létesítésére és a bor kiválasztására. A javaslatot elfogadva a Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése létrehozta a Kecskemét Város Bora címet, amelyet egy évre adományoz.
A Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzat által ki írt Város Bora címre 2008 óta lehet pályázni. A megvalósításáért a Mathiász János Borrend a felelős. A színpadon a Kolozsi R. Gyula, a borrend ceremóniamestere ismertette a bírálatot, tájékoztatta az érdeklődőket, milyen feltételeknek kell megfelelnie e címért a jelölteknek. Az eseményen a Mathiász János Borrend képviseletében megjelent Kocsis Pál elnök és két hölgy borrend-tag is.

A gyerekeket pecsétgyűjtő játékkal, kézműves foglalkozásokkal, terményüveg-készítéssel, a Szentkirályi Önkormányzat és Varga Imre termelő jóvoltából kukoricamorzsolással és -darálással, fajátékokkal, állatsimogatóval, pónilovaglással vártuk.

Különlegességnek szántuk és nagy sikere is lett az agyagedényben, parázson főzött babgulyásnak. Mintegy 350 adag étel készült el közel 4 óra alatt, amit meg is kóstolhattak akiket a finom illatok elcsábítottak.

A legkisebbeknek a Mikropódium Családi Bábszínház: Boldog mese előadásával kedveskedtünk.

Tovább >>

Szórakoztató időtöltést kínálunk a gyerekeknek pecsétgyűjtő játék keretében!

Minden játszani vágyó gyermek a foglalkozások helyszínén és az információs pultnál pecsétgyűjtő lapot kap, amelybe figurás pecséteket lehet gyűjteni.

Aki legalább 5 pecsétet összegyűjt, az ajándékba Zrínyiné Erzsike csodaszép mézeskalácsát kapja.

Pecsét jár a következő helyszíneken:

- állatsimogató

- krétarajz készítés

- fakörhinta, népi játékok

- Aranyhomok Egészségnap sátrai

- kerekegyházi sátor

- kukoricamorzsoló és daráló

- táblás fajátékok

- szőlőpréselés

- kézműves udvar

- terményüveg készítés a Gyermekreményekért és Környezetért Alapítványnál

- tűzzománc foglalkozás

- pónilovaglás

Várunk szeretettel minden kedves gyermeket a kecskeméti főtérre!

Tovább >>

Kerekegyháza újraalapításának 160. évfordulója

Kerekegyháza újraalapításának 160. évfordulója alkalmából nagyobb szabású bemutatkozásra készül az Őszi Helyi Termék Ünnepen. A kiállítás Kerekegyháza helyi mezőgazdasági és kézműves sajátosságát hivatott bemutatni. Ezúttal alföldi életképpel adnak ízelítőt a település életéből, sátrukban terménykiállítással mutatják be a település mezőgazdaságát, valamint négy kézműves,  Turcsánné Blázsik Veronika mézeskalács, Ádám Kálmánné szövés és szalma, Peczelák Csilla, horgolás, valamint Szabó Zoltánné, vert csipke készítést mutatja be, de kézműves foglalkozás is lesz ezúttal.

A település története

Az 1856-ban alapított Kerekegyháza város az Alföld szívében, Bács-Kiskun megye északnyugati részén, a Duna-Tisza közi Homokhátságon fekszik, Kecskeméttől 19 km-re. A település története az Árpád-korra nyúlik vissza, amikor is egy kör alakú templom épült, ahonnan a város a nevét kapta.

Az első írásos dokumentumok 1323-ból származnak. Az itt élő emberek ősei a régmúlt időben pásztorkodással, földműveléssel, halászattal foglalkoztak. A hagyományok, a szellemi és tárgyi örökség e múltból ered.

A tatár sereg pusztítása után a terület 160 évvel ezelőttig pusztaság volt, Jászárokszállás közbirtokosságának tulajdonát képezte. A pusztai birtok területén 1856-ban 957 ember élt, akik főként legeltetésre használták az erdőkből, legelőkből, homokbuckákból álló területet. Mivel a szomszéd puszták pásztorai folyton háborgatták nyájaikkal a kerekegyházi pusztát, a jászárokszállási közbirtokosság annak kiosztásáról határozott. Balatoni Farkas János 1848-as honvédszázados vezetésével megindul a török hódoltság alatt kihalt terület újratelepítése.

1857. szeptember 15-én ért véget a puszta felosztása, és hitelesítették a települést. Az első telepesek: jászok, svábok, tótok, csehek, morvák és sziléziaiak voltak. Elsőként a kecskeméti Szabó Sándor épített házat Kerekegyházán.

Kerekegyháza újraalapítói 160 évvel ezelőtt homokon teremtettek életet, ezáltal hozták létre a mai kisváros alapjait.

Tovább >>

A Város Bora az Őszi Helyi Termék Ünnepen

Városunk közel négy évtizede rendezi meg a Kecskemét Város és Környéke Termelői Borversenyt.  A szervezésben, a hely és a szakemberek biztosításában a Katonatelepi Kutató Állomása (NAIK SZBKI), valamint a Mathiász János Borrend nyújt segítséget.

Kecskemét kulináris arculatának kialakítása, valamint városunk bormarketingjének fejleszté-se során merült fel az igény, hogy minden évben kerüljön kiválasztásra egy olyan bor, amely megfelelően bemutatja Kecskemét szőlőtermesztését, szőlőnemesítését, borászatát a városi marketing, a hazai és nemzetközi kapcsolatok építése érdekében.

A Mathiász János Borrend 2007. évben - Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármestere, Dr. Zombor Gábor felkérésére dolgozta ki javaslatát a Kecskemét Megyei Jogú Város Bora cím létesítésére és a bor kiválasztására. A javaslatot elfogadva a Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése létrehozta a Kecskemét Város Bora címet, amelyet egy évre adományoz.

A Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzat által ki írt Város Bora címre 2008 óta lehet pályázni. A megvalósításáért a Mathiász János Borrend a felelős.

Cím viselői:

2008-ban Dimenzió Borászat Kft. – Kövidinka bora

2009-ben Varga Birtok Kft. – Rajnai rizling bora

2010-ben Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet – Kövidinka bora

2011-ben Keresztes József - Hetényi József – Kadarka bora

2012-ben Varga Birtok Kft. - Rajnai rizling bora

2013-ban Dimenzió Borászat Kft. – Fehér cuvée bora

2014-ben Dimenzió Borászat Kft. – Rajnai rizling bora

                Keresztes József - Hetényi József – Kadarka bora

2015-ben Polyák borászat – Ottonel muskotály borral

2016-ban Polyák borászat – Királyleányka borral

2017-ben DAMAX Kft. – Cserszegi fűszeres/Kövidinka cuvée bor

 

A Kecskemét Város Bora cím elnyerésére a Kunsági borvidék termelői részére kiírt Kecs-kemét Város és Környéke Termelői Borverseny keretein belül lehet nevezni. A nevezés feltétele a borversenyen való részvétel és ott kiváló, illetve jó helyezés elérése.

A város borára elsősorban Arany Sárfehér, Cserszegi fűszeres, Ezerjó, Kövidinka, Rajnai rizling, illetve  ezen fajták dominanciájával készült cuvée, majd később Kadarka és Kék-frankos fajtáknak a jövedéki és a bortörvény betartásával készült borral (hegyközségi igazo-lás, stb.) lehet nevezni.

A Termelői Borverseny eredményeinek és Kecskemét Város Bora elismerő cím nyertesének kihirdetésére ünnepélyes keretek között – május hónapban - a Városházán kerül sor.

Kecskemét Város Önkormányzata meghatározott mennyiségű lepalackozott, egyedi cím-kével ellátott tételt vásárol a termelőtől, továbbá a termelő részére saját használatra „Kecskemét Város Bora ” cím embléma (jelzés) kerül átadásra, melyet a nyertes bor forgalmazá-sához egy évig használhat fel.

A Mathiász János Borrend 2004 óta a nyári városi rendezvényen – ingyenes kóstolással egybekötve – bemutatja a borversenyen díjnyertes homoki borokat és - a megtisztelő cím kiírása óta – a nyertes Kecskemét Város Borát.

Az Őszi Helyi Termék Ünnepen, szeptember 30-án a Város bora cím bemutatását Kolozsi R. Gyula, Mathiász János Borrend alelnöke,  ceremóniamestere tartja 17 órakor a nagyszínpadon.

A Helyi Termék Ünnepen valamennyi Város Bora címet elnyert borászat bemutatkozik, a Dimenzió Borászat Kft. és Keresztes József - Hetényi József személyesen mutatja be díjazott borukat és vásárolni is lehet, míg a Polyák borászat borait kóstolni lehet.

Tovább >>

Őszi Helyi Termék Ünnep Meghívó

 

  

Tovább >>

Őszi Helyi Termék Ünnep részletes programjai

 

PROGRAMKÍNÁLAT:

10:00 Megnyitó: Kunság Táncegyüttes és Hírös Néptánctanoda műsora, kísér Tormási Elek és barátai

Az eseményt megnyitja

Dr. Szeberényi Gyula Tamás KMJV alpolgármestere.             

 

Köszöntőt tart: Dr. Kelemen Márk, a 160 éves Kerekegyháza Város polgármestere, az Aranyhomok Egyesület elnökhelyettese.

A Kecskeméti Tanyai Termék Piac 4. évfordulóját köszönti és Vándorserleget adományoz: Domján Gergely,a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezete elnöke.

   Kecskeméti Mozaikok – Örömfestés megnyitója: Weninger Endréné, a Montázsmagazin tulajdonos-szerkesztő köszöntője, Ádám Blanka műsora, Dunszt István grafikus-festőművész megnyitója.

11:00 Aranyhomok Egészségnap toborzó

11:15 Helvéciai néptánccsoport

11:20 Csernák Emese mesemondó

 

11:35 Tavaszi Szél Népdalkör

14:00 Naplemente Népdalkör

14:15 Árpád Fejedelem Nyugdíjas Klub

      15:00 Kecskeméti Mozaikok - Örömfestés záróeseménye: közreműködik: Gyöngyösi Szabó Katalin, Kökény Éva és Szeli Sára, köszöntőt mond: Mák Kornél KMJV alpolgármester, Ohio Együttes műsora.

16:00 Zönge Zenekar és tanítványai

       16:15 Mikropódium Családi Bábszínház: Boldog Mese előadása (nem színpadi műsor)

16:30 Grapevine Tánccsoport

             17:00 „Kecskemét Város Bora” cím bemutatása Kolozsi Gyula, a Mathiász János Borrend alelnökének előadása

17:30 Tiszaalpári Bársony Mihály Néptánccsoport

19:00 Bor La Bor együttes és Dockers Party Zenekar

A program változás jogát fenntartjuk! A programokon a részvétel ingyenes!

 

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!