2022. szeptember 25. vasárnap, Eufrozina
  • XVI. Őszi Helyi Termék Ünnep - Aranyhomok Portéka Vásár
    Bővebben

    XVI. Őszi Helyi Termék Ünnep - Aranyhomok Portéka Vásár

  • Kecskemét és térsége mobilapplikáció
    Bővebben

    Kecskemét és térsége mobilapplikáció

Részt vettünk a TOUREX Idegenforgalmi Szakkiállítás és Vásáron

  Az Aranyhomok Egyesület standja is megtalálható volt a TOUREX Kiállításon a Hírös Agórában. Standunkon népszerűsítettük a Kecskeméti Tanyai Termék Piacot, amelyhez kapcsolódóan játékot is hirdettünk: aki kitöltötte kérdőívünket, sorsoláson vett részt. A kérdőívek egyesületünk számára rendkívül hasznosak, megismerhettük belőle a vásárlók véleményét, igényeit, javaslatait, amelyek alapján tovább fejleszthetjük a piacot.

Éves rendezvénynaptárunk is elkészült erre az alkalomra, amelyet már sokan kerestek.

 

Térségi turisztikai szolgáltatók programjait, kikapcsolódási lehetőségeit, szállásait ajánlottuk prospektusok által. Személyesen a Four Points by Sheraton Hotel, valamint a lajosmizsei Akácliget Vendégház képviselte magát.

Ezen kívül a Ballószögi Csillagvár Művészeti Alapítványtól Trencsényi Csiha Tímea várta a néptánc és az általa kiadott mese cd-k iránt érdeklődőket.

 

A kiállításon az ország több pontjáról érkeztek turisztikai szervezetek, utazási irodák, kiállítók, amely ismét lehetőséget adott üzleti, partneri kapcsolatok kiépítésére és a lakosok számára utazásaik, kirándulásaik megtervezésére, lefoglalására.

 

Tovább >>

A XXI. századi modern város - Előadások a Városházán

XIII. Civil Fórum

Meghívó - Életvezetési és családi életre felkészítő programsorozat előadása-Jakabszállás és Orgovány településeken

MEGHÍVÓ

2018. február 15-én Jakabszállásra, illetve Orgoványra várjuk az érdeklődőket életvezetési és családi életre felkészítő programsorozat előadásaira.

Pontos időpont és helyszín a mellékelt plakátokon.
A részvétel ingyenes.

Sok szeretettel várjuk Önöket!

Szervező (projektgazda): 
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

Tovább >>

Közös Örökségünk: Kecskemét és térsége települései

2017. augusztus 19-27-ig 20. alkalommal került megrendezésre Kecskeméten a Hírös Hét Fesztivál Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A szervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 20 tagtelepülésének több mint 200 kiállítója jelent meg a legnagyobb térségi seregszemlén.

Ez alkalomból  "Közös örökségünk, Kecskemét és térsége települései"  címmel készítettük el jubileumi exkluzív kiadványunkat, amelyben a 22 település mutatkozik be, valamint a Katona József Múzeummal együttműködve a Hírös Hét közel 90 éves történetét és a kistérség hozzá kapcsolódó történetét is feldolgoztuk. 

A kiadványt korabeli fotókkal, térképpel, történeti, kulturális áttekintéssel, a települések bemutatkozásán kívül idegenforgalmi kínálatukkal, szálláslehetőséggel, látnivalókkal kiegészítve jelentettük meg.

Az A5-ös, exkluzív, 48 oldalas kiadvány 5000 példányban készült el, amelyet a települések - köztük Kecskemét - kap meg ajándékozásra, promóciós célra, amelyet saját ismeretségi körében, testvérvárosai, üzleti partnerei körében terjeszthet.

 

Lapozható változatért kattintson a képre.

Tovább >>

Demográfia és Egészségpolitika

"Hírös Kecskemétiek" Pódiumbeszélgetés Novemberben

Sikerrel zárt az Őszi Helyi Termék Ünnep

Szombaton 10 órakor kezdődött az Őszi Helyi Termék Ünnep a Kunság Táncegyüttes és a Hírös Néptánc Tanoda műsorával. Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára után dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg a rendezvényt, Köszöntőt dr. Kelemen Márk, a 160 éves Kerekegyháza Város polgármestere, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnökhelyettese mondott, majd a Kecskeméti Tanyai Termék Piac 4. évfordulóját köszöntötte és a „Vándorserleg” díjat átadta a ladánybenei Dorogi Józsefnek Domján Gergely, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke.

Az őszhöz kapcsolódó hagyományőrző programokat, újdonságokat kínáltunk vendégeinknek Kecskemét Város Napja programsorozathoz kapcsolódva a 7. alkalommal megrendezett Helyi Termék Ünnepen, ahol 4. évfordulóját ünnepelte a Kecskeméti Tanyai Termék Piac is. Az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásár minőségi ajándéktárgyai és élelmiszerei egész nap megvásárolhatóak voltak, de a helyi gasztronómia is képviselteti magát

A színpadon népzenei csoportok, irodalmi műsor, táncosok és esti könnyűzenei koncert várta az érdeklődőket.

Népi és hagyományőrző bemutatók, kézműves udvar várta a kicsiket-nagyokat. A téren Kecskeméti Mozaikok – Örömfestés esemény is helyet kapott a Montázsmagazin szervezésében.


 

 

Külön standon láthatták az újjáalapításának 160. évfordulóját ünneplő Kerekegyháza bemutatkozását, valamint a helvéciai Balogh Borház, a kunbaracsi Homokgyöngye Kertészet kiállítását.

 

 

 

A „Védőháló a Kecskemét és kistérsége családjaiért” c. projekt megvalósításához kapcsolódóan az egészséges életmódra nevelés jegyében Aranyhomok Egészségnapot szerveztünk ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadásokkal, felmérésekkel.

Rendezvényünkön jelentek meg együtt első ízben a „Kecskemét Város Bora” címet elnyert pincészetek: Dimenzió Borászat, Varga Birtok Kft., Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Keresztesi József és Hetényi József, Polyák Borászat, Damax Kft. Boraik a helyszínen megkóstolhatók, illetve meg is vásárolhatók. A Mathiász János Borrend 2007. évben - Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármestere, Dr. Zombor Gábor felkérésére dolgozta ki javaslatát a Kecskemét Megyei Jogú Város Bora cím létesítésére és a bor kiválasztására. A javaslatot elfogadva a Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése létrehozta a Kecskemét Város Bora címet, amelyet egy évre adományoz.
A Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzat által ki írt Város Bora címre 2008 óta lehet pályázni. A megvalósításáért a Mathiász János Borrend a felelős. A színpadon a Kolozsi R. Gyula, a borrend ceremóniamestere ismertette a bírálatot, tájékoztatta az érdeklődőket, milyen feltételeknek kell megfelelnie e címért a jelölteknek. Az eseményen a Mathiász János Borrend képviseletében megjelent Kocsis Pál elnök és két hölgy borrend-tag is.

A gyerekeket pecsétgyűjtő játékkal, kézműves foglalkozásokkal, terményüveg-készítéssel, a Szentkirályi Önkormányzat és Varga Imre termelő jóvoltából kukoricamorzsolással és -darálással, fajátékokkal, állatsimogatóval, pónilovaglással vártuk.

Különlegességnek szántuk és nagy sikere is lett az agyagedényben, parázson főzött babgulyásnak. Mintegy 350 adag étel készült el közel 4 óra alatt, amit meg is kóstolhattak akiket a finom illatok elcsábítottak.

A legkisebbeknek a Mikropódium Családi Bábszínház: Boldog mese előadásával kedveskedtünk.

Tovább >>

Szórakoztató időtöltést kínálunk a gyerekeknek pecsétgyűjtő játék keretében!

Minden játszani vágyó gyermek a foglalkozások helyszínén és az információs pultnál pecsétgyűjtő lapot kap, amelybe figurás pecséteket lehet gyűjteni.

Aki legalább 5 pecsétet összegyűjt, az ajándékba Zrínyiné Erzsike csodaszép mézeskalácsát kapja.

Pecsét jár a következő helyszíneken:

- állatsimogató

- krétarajz készítés

- fakörhinta, népi játékok

- Aranyhomok Egészségnap sátrai

- kerekegyházi sátor

- kukoricamorzsoló és daráló

- táblás fajátékok

- szőlőpréselés

- kézműves udvar

- terményüveg készítés a Gyermekreményekért és Környezetért Alapítványnál

- tűzzománc foglalkozás

- pónilovaglás

Várunk szeretettel minden kedves gyermeket a kecskeméti főtérre!

Tovább >>

Kerekegyháza újraalapításának 160. évfordulója

Kerekegyháza újraalapításának 160. évfordulója alkalmából nagyobb szabású bemutatkozásra készül az Őszi Helyi Termék Ünnepen. A kiállítás Kerekegyháza helyi mezőgazdasági és kézműves sajátosságát hivatott bemutatni. Ezúttal alföldi életképpel adnak ízelítőt a település életéből, sátrukban terménykiállítással mutatják be a település mezőgazdaságát, valamint négy kézműves,  Turcsánné Blázsik Veronika mézeskalács, Ádám Kálmánné szövés és szalma, Peczelák Csilla, horgolás, valamint Szabó Zoltánné, vert csipke készítést mutatja be, de kézműves foglalkozás is lesz ezúttal.

A település története

Az 1856-ban alapított Kerekegyháza város az Alföld szívében, Bács-Kiskun megye északnyugati részén, a Duna-Tisza közi Homokhátságon fekszik, Kecskeméttől 19 km-re. A település története az Árpád-korra nyúlik vissza, amikor is egy kör alakú templom épült, ahonnan a város a nevét kapta.

Az első írásos dokumentumok 1323-ból származnak. Az itt élő emberek ősei a régmúlt időben pásztorkodással, földműveléssel, halászattal foglalkoztak. A hagyományok, a szellemi és tárgyi örökség e múltból ered.

A tatár sereg pusztítása után a terület 160 évvel ezelőttig pusztaság volt, Jászárokszállás közbirtokosságának tulajdonát képezte. A pusztai birtok területén 1856-ban 957 ember élt, akik főként legeltetésre használták az erdőkből, legelőkből, homokbuckákból álló területet. Mivel a szomszéd puszták pásztorai folyton háborgatták nyájaikkal a kerekegyházi pusztát, a jászárokszállási közbirtokosság annak kiosztásáról határozott. Balatoni Farkas János 1848-as honvédszázados vezetésével megindul a török hódoltság alatt kihalt terület újratelepítése.

1857. szeptember 15-én ért véget a puszta felosztása, és hitelesítették a települést. Az első telepesek: jászok, svábok, tótok, csehek, morvák és sziléziaiak voltak. Elsőként a kecskeméti Szabó Sándor épített házat Kerekegyházán.

Kerekegyháza újraalapítói 160 évvel ezelőtt homokon teremtettek életet, ezáltal hozták létre a mai kisváros alapjait.

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!