2023. december 04. hétfő, Barbara, Borbála

„Földtől az asztalig – tartósítószermentes befőzés rejtelmei” című konferencia

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület „Földtől az asztalig – tartósítószermentes befőzés rejtelmei” című konferenciát szervez Kecskeméten 2023. május 12. péntek 14:00 órától a Hírös Agóra Kulturális Központban.

Regisztráció: https://forms.gle/wDvKmGDsfTZV79bF9

A rendezvény célja, hogy segítsék a háziasszonyokat, kistermelőket abban, hogy a megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket biztonságosan, jó minőségben tegyék el télire. A kiskertekben megtermelt, illetve a helyi piacokon megvásárolt zöldségek, gyümölcsök feldolgozásának komoly gazdasági és társadalmi jelentősége is van. A családi közösségben nagyobb értéke van a saját maguk által készített termékeknek, mint az iparilag előállítottnak, másrészt amint érnek a zöldségek, gyümölcsök folyamatosan, kis adagokban lehet azokat feldolgozni, ezáltal csökkenthető az élelmiszer pazarlás is.

A konferencián „földtől az asztalig” végig kísérjük a folyamatokat. A meghívott előadók beszélnek a fajta kiválasztásról, a termesztési fogásokról, egyszerű növényvédelemről. A tartósítási folyamatoknál rámutatnak az élelmiszerbiztonság fontosságára. Ismertetik a házilag is alkalmazható kíméletes, jó minőségű végterméket adó technológiai módszereket. Igyekeznek eloszlatni a köztudatban lévő indokolatlan félelmeket, beidegződéseket, téves gyakorlatokat.

A konferencia végén szó lesz a kistermelői termékek hatékony értékesítési módszereiről is.

Tovább >>

Nagy érdeklődés övezte a Kunbaracsi Értékjáró Sétát

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület idei évi első kirándulása alkalmával a Kecskeméti Járás egyik legkisebb, érintetlen természeti környezetéről híres településére, Kunbaracsra invitálták a vendégeket április 15-én, szombaton.

A sétát minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte, több, mint ötven fő, számos család, egyéni túrázó és baráti társaságok választották szombat délelőtti programjuknak a község megismerését. Az eseményt Dr. Salacz László, országgyűlési képviselő úr is megtisztelte jelenlétével, a séta során lehetett vele beszélgetni a település fejlesztési lehetőségeiről.

 

Tovább >>

Felhívás Aranyhomok Hungarikum rajzpályázatra

 

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület második alkalommal hirdeti meg Aranyhomok Hungarikum rajzpályázatát a tagtelepülésein (lásd www.aranyhomok.hu) általános iskolás korú gyermekek részére két kategóriában.

A rajzpályázat témája: Hungarikumok

Az Egyesület olyan alkotásokat vár A/4-es rajzlapon, amelyen egy kiválasztott hungarikum - vagy akár tematikusan több is -  jelenik meg gyerekszemmel.

A rajzok a XVII. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztiválon 2023. június 21 - 25-ig Kecskemét Főterén kiállításra kerülnek. Célunk a hungarikumok minél szélesebb körű megismertetése a gyerekek körében. Szeretnénk felkelteni érdeklődésüket a magyar népi hagyományok iránt, hogy ezáltal az értékes kultúra fogyasztójává váljanak, büszkék legyenek magyarságukra.

Az egyéni témaválasztáshoz segítség: http://www.hungarikum.hu/hu/szakkategoria

Pályázati kategóriák:
1. 5-6. osztály,
2. 7-8. osztály

Beküldési határidő, postára adás dátuma: 2023. május 12. péntek.

Tovább >>

Sétáljon velünk Kunbaracson! Az idén is folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást.

A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon.

Az idei évi első kirándulása alkalmával a Kecskeméti Járás egyik legkisebb, érintetlen természeti környezetéről híres településére, Kunbaracsra invitáljuk. Tartson velünk! 

Tovább >>

Kiemelt térségi rendezvények 2023-ban

 Aktuális térségi programok itt találhatók:

Rendezvénynaptár Kecskemét és térsége

 

Kecskemét térségében pezsgő kulturális, közösségi élet folyik. A múzeumokban, művelődési házakban, közösség színtereken nemzetközi rangú műhelymunka zajlik egész évben. Gazdag és sokszínű művészeti, ismeretterjesztő, hagyományőrző, zenei, ifjúsági, sport és gasztronómiai programok nyújtanak feledhetetlen élményeket azoknak, akik igazi, feltöltődést nyújtó kikapcsolódásra vágynak. A települések gazdag programkavalkádja korosztálytól függetlenül, kulturális érdeklődésének megfelelően mindenkinek kínál kedvére való eseményt, amelyek nemcsak a térségben, de országosan, sőt sok esetben külföldi vonatkozásban is nagy érdeklődésre tartanak számot.

Számos rendezvény nagy hagyománynak örvend, amelyek évről évre megvalósításra kerülnek. Ezeken a programokon a vendégek megismerhetik a települések hagyományait, kultúráját, az ott tevékenykedő művészeti csoportok munkáját, egyediségüket. Ilyen rendezvény többek között a Ballószögi Kakasfőző Majális, Kerekegyházán a KerekFeszt, Kunszálláson az Aratóünnep, Lajosmizsén a Szamócás Vásári Forgatag, Lakiteleken a Gyergyó Hétvége, a Jakab-napi Vigasság Jakabszálláson, az Ősök Napja, Kurultaj Bugacon, a Tiszaalpári Napok, a Helvéciai Szüreti Mulatság, a Falvak Éjszakája rendezvénysorozat, a tiszakécskei Pálinkaünnep, a kecskeméti Helyi Termék Ünnepek, Hungarikum Fesztivál, Hírös Hét Fesztivál és még sorolhatnánk a számos izgalmas, érdekes programot.

Szíves figyelmükbe ajánljuk az alábbi tájékoztatót a kiemelt eseményekről, amelyekről bővebb információt a Kecskemét és térsége rendezvénynaptár adatbázisában talál az alábbi linken:

http://api.turisztikaiadatbazis.hu/v1/programs?group_id=24&color=f78f1e&show_images=true&search_fields=true&_format=html

Melegszívű fogadtatás, kifogástalan vendégszeretet, kellemes hangulat és rendezett, megújult környezet várja a rendezvények résztvevőit.

Legyen vendége Ön is településeinknek!

Tovább >>

Kisfilm - 25. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás a Hírös Héten - 2022.

Ajándékozzon karácsonyra Aranyhomok Portéka ajándékcsomagokat a térségi termelőktől, kézművesektől!

 

Ajándékozzon karácsonyra Aranyhomok Portéka ajándékcsomagokat a térségi termelőktől, kézművesektől!

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület az elmúlt év sikerein fellelkesülve, ismét szeretné megkönnyíteni a karácsonyi ajándékválasztást, ezért készítettünk háromféle Aranyhomok Portéka ajándékcsomagot. Az idén is a minőséget, egyediséget szem előtt tartva, Kecskemét és környéki kézműves kincsekkel, kistermelői helyi termékekkel, finomságokkal töltjük meg a kosarainkat. Háromféle ajánlatunk lehetővé teszi, hogy figyelembe vegyék annak ízlését, akinek az ajándékot szánják.

 

Támogassa Ön is Kecskemét és térsége kistermelőit, kézműveseit azzal, hogy tőlük vásárol Karácsonyra munkatársainak, szeretteinek, üzleti partnereinek!

Tovább >>

Emlékképek a 25. jubileumi Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításról

 

Emlékképek a 25. jubileumi Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításról.

https://youtu.be/tL3y1EvQNn8

Tovább >>

Jótékonysági gyűjtés a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon

November 17-én, csütörtökön 13 órától Aranyhomok Portéka Vásárt tart jótékonysági gyűjtéssel kiegészítve az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület. Az esemény helyszíne a Kecskeméti Tanyai Termék Piac, Kecskemét Főterén a Tér a térben. A gyűjtés bevételét a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kecskeméti tagintézményének munkáját segítő NOÉMA Alapítvány részére ajánlják fel Kecskemét és térsége gyermekeinek korai fejlesztésének támogatására.

Ezúttal is a már megszokott helyen és időben, a Tér a térben csütörtökön 13 órától várják vásárlóikat a Kecskeméti Tanyai Termék Piac termelői az Aranyhomok Portéka Vásár kézműveseivel kiegészülve. A zöldségeken, gyümölcsökön, kistermelői élelmiszereken kívül megtalálhatják még a kerámiákat, ajándéktárgyakat, mézeskalácsokat, natúrkozmetikumokat, szappanokat, késeket és textil termékeket. A fenti időponttól a gyermekeket is várják, ugyanis mézeskalácsot díszíthetnek és Mikulást készíthetnek a kézművesek segítségével.

Tovább >>

Tartson velünk október 22-én a Tiszaalpári Értékjáró Sétára!

A kellemes őszi időben ismerje meg Ön is Kecskemét és térségének kincseit, ami csak egy karnyújtásnyira van! Az értékjáró séta sorozat nyolcadik állomása a háborítatlan természeti értékeiről és a kosárfonásról híres Tiszaalpár, ahol a történelem tapintható közelségbe kerül. Ide invitáljuk Önöket!

 

Az Aranyhomok Egyesület szervezésében létrejött, nagy népszerűségnek örvendő Térségi Értékjáró Séta sorozat az Egyesület tagtelepüléseire tesz kirándulást és ott a település értékeit felfűzve egy túraútvonalra, töltenek el egy kellemes szombati napot a sétára jelentkező vendégekkel.

 

A séta indul:

2022. október 22-én, szombaton 9 órakor a Tiszaalpári Polgármesteri Hivatal elől, az Árpád tér 1. szám alól. A programról részletesen tájékozódhat az Aranyhomok Egyesület

Facebook oldalán: https://www.facebook.com/akegyesulet

vagy az egyesület honlapján www.aranyhomok.hu

 

A tiszaalpári túrában helyet kap:

-      a Szent Benedek Leányai zárdatemplom
-      a Holt-Tisza
-      a Kosárfonó kiállítás
-      a Várdomb és a Nagy-tó
-      a Skanzen - Árpád-kori falu rekonstrukció
-      a Bársony Mihály szobor és
-      a Tiszatáj Vendéglő – az ebéd fakultatív program

 

Utazás egyénileg. A programokon a részvétel ingyenes, a Tiszatáj Vendéglőben elköltött ebéd kivételével, ez fakultatív program. Az étel falusi csirkecomb cordon bleu-vel és vegyes körettel (2.400,- Ft/fő) vagy pontyhalászlé (3.360,- Ft/fő).

Előzetes jelentkezését várják az info@aranyhomok.hu e-mail címen október 20-án, csütörtökön 12 óráig. Jelentkezésében írja meg, hogy az ebéden részt kíván-e venni és melyik ételt választja. Bővebb információ: 06-30/931-1064.

A túra egész évben egyénileg is bejárható a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikáció segítségével, mely letölthető innen:
http://aranyhomok.hu/hireink/elindult-a-kecskemet-es-tersege-turisztikai-applikacio 

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!